Inovácia vysielania, programu a budovy v Mlynskej doline? Rezníkov plán nazvaný Tajomstvo rovnováhy to vraj umožňuje

TA3 TASR
13.6.2022 21:21

Nové programové ponuky, rozširovanie digitálneho vysielania či siete DAB, ale aj využitie výškovej budovy v Mlynskej doline boli predmetom prezentácie opätovnej kandidatúry Jaroslava Rezníka na post generálneho riaditeľa RTVS. Svoj projekt riadenia a rozvoja RTVS, ktorý predstavil na pondelkovom verejnom vypočutí, nazval Tajomstvo rovnováhy.

Inovácia vysielania, programu a budovy v Mlynskej doline? Rezníkov plán nazvaný Tajomstvo rovnováhy to vraj umožňuje
TASR - Jaroslav Novákr

"RTVS je obrovské puzzle, ktorého jednotlivé dieliky musia do seba presne a logicky zapadať. V tom je tajomstvo hľadania rovnováhy RTVS," uviedol na vysvetlenie. Komplex RTVS v rámci vízie riadenia a rozvoja rozdelil do 15 oblastí zahrňujúcich financovanie a prevádzku, programovú službu, distribúciu signálu, rozširovanie online služieb či činnosť kreatívnych centier RTVS.

V rámci financovania apeluje na zvýšenie dlhodobo poddimenzovaného financovania RTVS, spomenul nevyhnutné zvýšenie koncesionárskych poplatkov, respektíve príjmov na základe zmluvy so štátom. "Vyrovnaný, stabilný a rozvojový rozpočet je základným stavebným kameňom pre RTVS," upozornil. "Na to, aby RTVS dokázala plniť všetky úlohy, ktoré sú na ňu kladené, potrebuje dosiahnuť ročný príjem na úrovni 200 miliónov eur," naznačil.

Po formátovom spresnení jednotlivých programových okruhov načrtol vo svojej prezentácii viacero rozvojových plánov, napríklad samostatný detský televízny okruh na online platformách. "Nebude postavený len na princípe on demand, ale bude poskytovať aj lineárnu službu detských programov," vysvetlil. Vo svojej vízii ponúka tiež samostatnú dramaturgiu denných seriálov v internom prostredí či nový programový okruh v Slovenskom rozhlase Ľudovka, zameraný na folklórnu produkciu. "Táto služba bude šírená prostredníctvom siete digital audio broadcasting (DAB), ktorú chceme rozvíjať, aby sa zo súčasného približného 35-percentného pokrytia rozšírila na viac ako 90-percentné v roku 2027," priblížil Rezník.

Avizoval ďalšie rozširovanie online služieb a šírenia programových služieb v online prostredí. "To je budúcnosť RTVS, preto aj naším cieľovým zámerom je dosiahnuť stav, keď budeme môcť všetkým záujemcom zabezpečiť slobodný a voľný prístup k programovým obsahom a službám RTVS," zdôraznil.

Potvrdil takisto ďalšie posilňovanie autonómie regionálnych štúdií v Košiciach a Banskej Bystrici, vytvorenie podmienok na vysielanie Reginy zo západného Slovenska. V jeho pláne je tiež dobudovať a efektívne prevádzkovať vznikajúce kreatívne centrá v Bratislave, Banskej Bystrici a v Košiciach. Avizuje i riešenie výškovej budovy v RTVS v bratislavskej Mlynskej doline. Tá by sa po rekonštrukcii mala stať určitým kultúrnym centrom, ktorú by mohli využívať organizácie predovšetkým v zriaďovateľskej pôsobnosti ministerstva kultúry.

Rezník bol predposledným z ôsmich kandidátov, ktorí v rámci verejného vypočutia predstavujú svoje projekty budúcnosti RTVS. Posledným, kto predstúpi pred poslancov Národnej rady SR a členov odbornej komisie, bude bývalý programový riaditeľ Slovenského rozhlasu, televízny dramaturg Ľuboš Machaj. 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok