Top udalosti týždňa: Prezidentka nepodpísala protiinflačný balíček, ukrajinskú študentku zavraždil jej spolužiak

TA3
12.6.2022 19:24

Na internáte v Bratislave našli mŕtve telo ukrajinskej študentky. Zlom nastal, keď sa k vražde priznal jej spolužiak. Čaputová vetovala Matovičov protiinflačný balíček. Ursula von der Leyen pricestovala do Kyjeva, kde sa stretla so Zelenským. Pozrite sa s nami na tie najdôležitejšie udalosti týždňa.

Top udalosti týždňa: Prezidentka nepodpísala protiinflačný balíček, ukrajinskú študentku zavraždil jej spolužiak
TASR - Martin Baumann

Tragédia na internáte

Minulý piatok, 3. júna, predpoludním našli v izbe študentského domova Mladá garda v Bratislave študentku prvého ročníka bez známok života. Prípad začala vyšetrovať polícia. Potvrdil to hovorca Slovenskej technickej univerzity v Bratislave Juraj Rybanský aj bratislavská polícia. Vyšetrovanie v prípade napokon prevzala bratislavská krajská kriminálka. Dôvodom bolo zistenie nových skutočností.

Ukázalo sa, že študentku z Ukrajiny (21), zavraždil jej 22-ročný spolužiak. Mladík sa policajtom priznal, že ju škrtil. Výsluch podozrivého skončil vo štvrtok, 9. júna, krátko po 13.00 hodine. Ukrajinka Mária študovala prvý ročník na Slovenskej technickej univerzite. Podľa zverejnených informácií našiel mŕtve dievča na internátnej izbe minulý týždeň v piatok jej kamarát, ktorý ju bol skontrolovať, pretože sa neozývala.

Čaputová vetovala protiinflačný balík

Prezidentka Zuzana Čaputová vrátila parlamentu na opätovné prerokovanie tzv. protiinflačný balík. Vetuje ho v častiach, týkajúcich sa opatrení, ktoré by mali byť účinné od januára 2023. Nespĺňali podľa nej dôvody na skrátené legislatívne konanie. Svoje rozhodnutie oznámila počas utorkového vyhlásenia v Prezidentskom paláci. V prípade prelomenia veta sa obráti na Ústavný súd SR.

Hlava štátu pripomenula, že nerozporuje tie časti, ktoré majú umožniť okamžitú pomoc. "Pomoc rodinám po 1.7.2022 predstavuje zhruba 30 eur na dieťa. Pre mnohé rodiny vystavené chudobe ide o sumu, ktorá im pomôcť môže, preto som sa rozhodla nevetovať zákon v tejto časti," vyhlásila. Prekáža jej, že ustanovenia, ktoré majú platiť od nového roka, boli schválené v skrátenom legislatívnom konaní. Pri týchto častiach podľa nej neboli naplnené podmienky pre zrýchlený režim.


Rozhodnutie prezidentky Zuzany Čaputovej vetovať protiinflačný balík vníma Združenie miest a obcí Slovenska ako výsledok toho, čo v praxi znamená zodpovedný sociálny dialóg. Uviedol to ústredný riaditeľ Kancelárie ZMOS-u Michal Kaliňák. Únia miest Slovenska vítala jej rozhodnutie, prezident ÚMS a primátor Trenčína Richard Rybníček uviedol, že sa tým vytvára priestor na serióznu diskusiu. Ústredný riaditeľ Kancelárie ZMOS-u Michal Kaliňák zároveň upozornil, že ak by parlament schválil zákon s pripomienkami prezidentky a od júla by začal platiť daňový bonus, samosprávam to spôsobí určité finančné výpadky v príjmovej časti rozpočtu.

Von der Leyen o Ukrajine v EÚ

Šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová pricestovala v sobotu do ukrajinského hlavného mesta Kyjev, aby s tamojším prezidentom Volodymyrom Zelenským diskutovala o úsilí jeho krajiny pripojiť sa k Európskej únii. "S prezidentom Zelenským zhodnotím spoločnú prácu potrebnú na rekonštrukciu a pokrok, ktorý Ukrajina dosiahla na svojej európskej ceste," napísala von der Leyenová na sociálnej sieti Twitter po príchode do Kyjeva.

Európska komisia budúci týždeň dokončí práce na stanovisku ohľadom žiadosti Ukrajiny stať sa kandidátom na členstvo v Európskej únii. Po stretnutí s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským to na svojej sobotňajšej návšteve Kyjeva povedala predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.

"Dnešná diskusia nám umožní dokončiť naše hodnotenie do konca budúceho týždňa," povedala šéfka EK. Tá pricestovala do hlavného mesta krajiny napadnutej susedným Ruskom, aby s ukrajinskými predstaviteľmi prebrala niektoré otvorené body v žiadosti.

Odsúdení na smrť 

Najvyšší súd Ruskom podporovanej samozvanej separatistickej Doneckej ľudovej republiky vo štvrtok odsúdil na trest smrti dvoch Britov a jedného Maročana, ktorých zajali pri bojoch na Ukrajine.

"Najvyšší súd DĽR vyniesol prvý rozsudok nad žoldniermi. Briti Aiden Aslin a Sean Pinner, ako aj Maročan Saadún Brahím boli odsúdení na smrť," uviedol korešpondent ruskej štátnej tlačovej agentúry RIA Novosti, ktorý proces sledoval priamo v súdnej sieni.

Záhada s lietadlom

Dvojmiestne lietadlo z Litvy, ktoré bez povolenia preletelo ponad pol tuctom európskych krajín, čím spôsobilo nasadenie bojových lietadiel NATO, sa našlo v Bulharsku. Záhadná posádka stroj opustila, uviedlo vo štvrtok ministerstvo obrany v Sofii.

Nízko letiace dvojmotorové lietadlo typu Beechcraft vzlietlo z maďarského letiska o 17.30 h bez povolenia a bez zapnutého transpondéra, ktorý umožňuje identifikáciu lietadla na radare. Po vyhlásení poplachu zo strany spoločného leteckého operačného centra NATO k nemu vzlietli bojové lietadlá maďarských vzdušných síl a identifikovali ho po ôsmich minútach.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok