Von der Leyenová sa stretla so Zelenským. Kedy sa Ukrajina dozvie, či má šancu stať sa členom Únie?

TA3 ČTK
11.6.2022 16:37

Európska komisia budúci týždeň dokončí práce na stanovisku ohľadom žiadosti Ukrajiny stať sa kandidátom na členstvo v Európskej únii. Po stretnutí s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským to na svojej sobotňajšej návšteve Kyjeva povedala predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová.

"Dnešná diskusia nám umožní dokončiť naše hodnotenie do konca budúceho týždňa," povedala šéfka EK. Tá pricestovala do hlavného mesta krajiny napadnutej susedným Ruskom, aby s ukrajinskými predstaviteľmi prebrala niektoré otvorené body v žiadosti.

"Ukrajina je solídna parlamentná demokracia, na dobrej ceste bola už pred inváziou Ruska. Táto vojna je obrovskou záťažovou skúškou. A celá krajina vzdoruje. Rovnakého ducha je potrebné k reforme a modernizácii krajiny. A Európa je tu, aby vás podporila," napísala von der Leyenová na twitteri po schôdzke so Zelenským.

Podľa ukrajinského prezidenta bude rozhodnutie o členstve jeho krajiny v EÚ prelomové pre celú Európu. "Pozitívna odpoveď Európskej únie na žiadosť Ukrajiny o členstvo v EÚ môže byť kladnou odpoveďou na otázku, či má európsky projekt vôbec budúcnosť," povedal Zelenskyj.

Ukrajina "už obrovsky prispela k obrane spoločnej slobody", zdôraznil prezident. Vyslovil sa aj za to, aby sa EÚ úplne vzdala ruských energetických zdrojov a tiež požadoval program obnovy svojej krajiny.

Jednomyseľné rozhodnutie

Ukrajina podala žiadosť o prijatie do EÚ v marci krátko po tom, čo na ňu 24. februára zaútočili ruské vojská. Štáty EÚ poverili Európsku komisiu, aby so žiadosťou zaoberala a vydala odporúčania.

Rozhodnutie o tom, či Ukrajine bude udelený štatút kandidátskej krajiny, je na členských štátoch EÚ a musí byť prijaté jednomyseľne. Ukrajinskou žiadosťou by sa mal zaoberať summit EÚ v dňoch 23. a 24. júna.

Názory únijných krajín ohľadom prijatia Ukrajiny sa vzájomne líšia - pre sú východné členské štáty, rezervovane sa vyjadruje Holandsko, Dánsko, ale aj Nemecko a Francúzsko, ktoré EÚ do konca júna predsedá, než ho vystrieda Česká republika. Rozhodnutie o štatúte kandidáta pritom nepredvída rozhodnutie o prijatí do EÚ a tiež nie je spojené s časovým rámcom. Napríklad Turecko je kandidátom na vstup do EÚ od roku 1999.

Von der Leyenová je na svojej druhej návšteve Kyjeva od vypuknutia rusko-ukrajinskej vojny. Prvýkrát do ukrajinskej metropoly pricestovala 8. apríla. Stretnúť sa má ešte s ukrajinským premiérom Denysom Šmyhalom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok