FOTO: Čakám na deň, kedy bude po všetkom, hovorí Zelenská. Kto je prvá dáma Ukrajiny?

TA3/Henrieta Mihalková
10.6.2022 06:00

Pre Putina sa stala terčom číslo dva. Olena Zelenská (44), manželka ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, dostala po ruskej invázii ponuku na azyl v zahraničí. Odmietla. Cez konexie prvej dámy pomáha ťažko chorým pacientom s prevozom do bezpečia. S manželom sa od začiatku invázie vída osobne len zriedka. Zelenská hovorí, že tak ako iní odlúčení Ukrajinci, aj oni čakajú, kým budú opäť spolu.

FOTO: Čakám na deň, kedy bude po všetkom, hovorí Zelenská. Kto je prvá dáma Ukrajiny?
Profimedia

Na ráno 24. februára 2022 nikdy nezabudne. Olena Zelenská sa zobudila na výbuchy, keď Rusi začali okolo piatej hodiny ráno ostreľovať ciele pri Kyjeve. Ako uviedla v rozhovore pre český týždenník Respekt, ako prvé si vtedy uvedomila, že ich "život už nikdy nebude ako predtým." Dodala, že slovo "nikdy" nenávidí. Pre nezávislý web The New Voice of Ukraine, Zelenská uviedla, že žije pre deň, kedy jej Zelenskyj povie, že je po všetkom.

Kamery nevyhľadáva

"Tlačia sa mi slzy do očí, keď vidím obete, mŕtve deti, zastrelené alebo pochované rodiny pod troskami ich domov. Nemôžem si pomôcť," cituje Zelenskú britský denník The Guardian. "Panika prichádza, keď neviete, čo robiť," pokračovala s tým, že to, čo v týchto chvíľach musia robiť, je chrániť Ukrajincov a vyhrať. Telefonáty rodine, aby zistili, či sú stále nažive sa stali podľa nej "dennými rituálmi" Ukrajincov. "Kontrolujete si správy, ak sú označené ako prečítané, stále je nádej, že sú pripojení na sieť a nažive, a to sú počas vojny neskutočne šťastné správy."

Hoci pôvodne vyštudovala architektúru v rodnom meste Kryvyj Roh, odboru sa nevenovala, podobne ako Zelenskyj, ktorý zase vyštudoval právo. Manželia navštevovali rovnakú školu, no spoznali sa až neskôr. Zelenský ako herec založil produkčnú spoločnosť Kvartal 95, kde sa zamestnala aj jeho partnerka. Predtým, ako sa z nej stala prvá dáma, sa Zelenská profesionálne venovala scenáristike. Podieľala sa aj na úspešnom seriáli Sluha národa o ukrajinskom prezidentovi z ľudu, ktorým sa Zelenskyj neskôr po voľbách skutočne stal.

Zelenská priznala, že žiara reflektorov nie je presne to, čo by vyhľadávala. Nadšená nebola ani, keď sa z médií dozvedela, že jej manžel chce kandidovať na hlavu štátu. Pred reflektormi, kamerami a mikrofónmi preferuje skôr "zákulisie". Agendu prvej dámy sústredila na lepšie stravovanie detí v školských jedálňach, kultúrnu diplomaciu, ale aj rovnosť príležitostí.

Manželka prezidenta iniciovala reformu školského stravovania založenú na zvýšenom množstve ovocia a mäsa v strave. S odborníkmi vypracovali jedálny lístok, ktorý obsahuje 160 jedál. Reforma mala byť v školských a zdravotníckych stravovacích zariadeniach povinná od roku 2022, uvádza ukrajinská tlačová agentúra Ukrinform. Vďaka jej iniciatíve sa do kultúrnych centier celého sveta, vrátane múzeí či pamiatok, dostali audio nahrávky v ukrajinskom jazyku. Sprievodné slovo v ukrajinčine je možné si vypočuť vo francúzskom Versailles či v talianskom Koloseu. 

Zelenská pred vojnou odštartovala aj projekt Knižnička, ktorý distribuuje ukrajinské knihy vo svete, a deti si môžu požičať publikácie vo svojom rodnom jazyku. Po tom, ako v dôsledku vojny odišli z Ukrajiny vyše dva milióny detí, projekt prispôsobili aktuálnym potrebám. "Požiadala som vydavateľov v krajinách, kam odišla väčšina Ukrajincov, aby pomohli s tlačou a distribúciou ukrajinských kníh medzi deťmi," vysvetlila Zelenská Respektu.

Je hlasom prvých dám

Aby bolo vo svete počuť hlas partneriek a partnerov hláv štátov, Zelenská iniciovala vlani v auguste v Kyjeve summit prvých dám a pánov sveta. Summit zvolala preto, aby prvé dámy a páni nestáli v tieni svojich partnerov a témy, ktoré s nimi súvisia, sa nezoštíhľovali len na ich vizáž a oblečenie.

Po tom, ako ruské jednotky zaútočili na Ukrajinu, dostala prezidentova rodina, vrátane dcéry Alexandry a syna Kirilla, ponuku na azyl v zahraničí. Nielen prezident, o ktorom prvé dni ruská propaganda šírila, že ušiel, ale aj prvá dáma, zostali na Ukrajine. Ako sa zdôverila Respektu, najhorším zistením pre ňu bolo, ako veľmi krutí dokážu byť ľudia. "Mysleli sme si, že i oni (pozn. Rusi) sú ľudia. Ako môžu stratiť svoju ľudskú tvár a páchať takéto zverstvá. Ukázalo sa, že žiadna hranica neexistuje," uviedla. Keďže sa po manželovi, na ktorého nasadili okrem iného aj Wagnerovo komando, stala terčom číslo dva, miesto, kde sa zdržiava, nie je bližšie známe.

Olena Zelenská a Volodymyr Zelenskyj, 22. december 2021 Profimedia

Zelenskej sa po invázii, kedy sa spustila veľká migračná vlna, podarilo zmobilizovať manželky svetových lídrov, aby jej pomohli zabezpečiť starostlivosť pre zraniteľné skupiny utečencov. Podporné slová jej vo videách vyjadrili prvá dáma Poľska, Rakúska, Izraela, Turecka, Albánska a iných krajín. S manželkou amerického prezidenta Joe Bidena - Jill - sa dokonca stretla v Užhorode, neďaleko hraníc so Slovenskom.

Zelenská sa verejne poďakovala francúzskej prvej dáme Brigitte Macronovej a ostatným manželkám lídrov za pomoc pri zabezpečovaní miesta pre choré deti. Vzdala tiež hold Európanom, ktorí u seba ubytovali Ukrajincov, nakŕmili ich a poskytli im útočisko. Podľa Zelenskej by si zaslúžili kolektívnu Nobelovu cenu. 

Obdiv verejne vyjadrila aj svojmu manželovi, ktorého od začiatku vojny, ktorá trvá už viac ako tri mesiace, videla len zriedka. Pre The New Voice of Ukraine povedala, že hoci život jej manžela pohltila práca, nič jej ho nevezme, ani vojna. Počas návštevy slovenskej prezidentky Zuzany Čaputovej v Kyjeve sa Zelenská zúčastnila spoločnej večere. "Či obdivujem tohto muža? Každý jeden deň. Či som prekvapená? Nie. Volodymyr bol vždy takýto: odhodlaný a pokojný. V čase vojny, Ukrajinci a celý svet vidia princípy, ktorými sa riadi a cítia jeho silu. Nikdy sa nevzdá toho, čo je v záujme Ukrajiny."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok