ROZHOVOR: Raketový systém od USA môže na Ukrajine zmeniť pomery síl, hovorí Macko

TA3/Henrieta Mihalková
7.6.2022 06:00

Používali ho v Iraku aj v Afganistane. Raketový systém Himars vo verzii s dosahom 70 kilometrov, ktorý Ukrajine darujú USA, by podľa generála vo výslužbe Pavla Macka mal stačiť na zmenu pomerov na bojisku. Dôležitú úlohu v konflikte s Ruskom by Himars mohol zohrať aj podľa zahraničných expertov. Ukrajinci ho budú schopní používať vo veľmi krátkom čase aj vďaka jeho jednoduchej obsluhe a skúseným delostrelcom.

ROZHOVOR: Raketový systém od USA môže na Ukrajine zmeniť pomery síl, hovorí Macko
Profimedia

V rozhovore sa dočítate:

  • či majú Ukrajinci skúsenosť so systémom Himars,
  • aký dostrel majú rakety,
  • či Himars ovplyvní vývoj bojov,
  • kde ho Ukrajina nasadí,
  • v ktorých konfliktoch sa Himars osvedčil.

Pavel Macko je slovenský generál a expert na bezpečnosť. Bol najvyššie postaveným Slovákom v štruktúrach NATO. Bol nasadený v operácii ISAF a viedol štáb, ktorý riadil operácie v rámci Afganistanu. Pôsobil na Generálnom štábe Ozbrojených síl SR.

Volodymyr Zelenskyj potvrdil v noci na piatok americkú dodávku systémov Himars. Budú môcť Ukrajinci použiť tento systém okamžite po jeho dodaní? Majú s jeho obsluhou skúsenosti?

Ukrajinské vojská nemajú skúsenosť priamo s týmto systémom. Vo svojej výzbroji majú obmedzený počet raketometov BM-30 Smerch, ktoré majú podobné parametre. Ide však o sovietsky systém s menšou presnosťou. Ukrajinské vojská však majú skúsených delostrelcov, ktorí sa budú vedieť rýchlo preškoliť na nový systém. Teda budú schopní používať Himars, prípadne MLRS M270, ktorý majú dostať od Spojeného kráľovstva a používa rovnakú muníciu, vo veľmi krátkom čase. 

Systém je pomerne jednoduchý na obsluhu. Posádka je tvorená tromi osobami, jeden z nich je vodič. Samotné vedenie paľby je do značnej miery automatizované, vozidlo má tzv. topografické pripojenie, teda pozná presne svoju polohu. Pokiaľ jednotka obdrží presné súradnice cieľa, tak ich vloží alebo nahrá do systému a systém automaticky vypočíta palebné prvky a zamieri na cieľ. Naviac, ide o muníciu s presným koncovým navedením na cieľ. Teda účinnosť streľby a pravdepodobnosť zničenia cieľa je veľmi vysoká.

Čím je tento systém špecifický, a prečo Ukrajina nesmie využiť jeho potenciál na 100 % a strieľať s ním do jeho maximálnej diaľky?

Systém Himars (z angl. High Mobility Artillery Rocket System) je kolesová ľahšia verzia salvového raketometu MLRS M270, ktorý je umiestnený na podvozku amerického bojového vozidla Bradley M113. V prípade Himars má tento len jeden kontajner so šiestimi strelami, MLRS M270 má dva takéto kontajnery. Základná munícia, navádzaná GPS signálom, má dostrel 70 km. Teda Himars môže vystreliť jednu alebo až šesť striel na stanovený cieľ. Systém je vysoko modulárny, teda základný kontajner so šiestimi strelami s dosahom 70 km môže byť nahradený kontajnermi s menším počtom striel - balistických rakiet s podstatne väčším dosahom aj ničivým účinkom v cieli. Výhodou Himars aj MLRS je práve jeho jednoduchá obsluha, modularita a dostrel od 70 km až do 300 km, pričom sa už skúšajú balitické rakety s dosahom až 499 km.

USA sa nakoniec z politických dôvodov rozhodli, že ukrajinským silám poskytnú základnú verziu s dosahom 70 km. To by malo stačiť na zmenu pomerov na bojisku. Systém je rovnaký pre všetky druhy munície, teda toto rozhodnutie či obmedzenie môžu Američania kedykoľvek zmeniť, stačí dodať Ukrajincom kontajnery s inými strelami, všetko ostatné zostáva rovnaké. 

Ukrajinci nemajú žiadne právne obmedzenia, čo sa týka dostrelu svojich systémov. Z hľadiska medzinárodného práva môžu útočiť aj na územie agresora a ničiť vojenské ciele a ciele využívané na podporu agresie aj v hĺbke územia Ruska. Ale toto nie je cieľom Ukrajiny ani v záujme USA. Použitie týchto systémov proti ruskému územiu by mohlo dať zámienku pre ruskú propagandu a prípadne aj mobilizáciu, kedy by sa agresor staval do polohy obete. Práve o to sa Putin dlhodobo snaží, a to môže byť aj za americkým opatrným postupom.

Zahraničné médiá označili dodávku systému Himars na Ukrajinu za "game-changer". Ako podľa vás ovplyvní dodávka Himars vývoj bojov? V ktorých častiach krajiny ho Ukrajina plánuje nasadiť?

Nielen systémy Himars a MLRS ale aj delostrelectvo a obrnená techniky môžu skutočne zmeniť pomery síl na bojisku. Rusko má obrovskú prevahu v obrnenej technike, delostrelectve a raketometoch a taktickom letectve. Doterajšia pomoc v podobe protitankových striel a ručných protilietadlových striel výrazne posilnila ukrajinskú obranu. Ale obranou môže Ukrajina len spomaliť postup ruských vojsk alebo neprehrať. Ak chce zastaviť útok a vytlačiť okupačné vojská, potrebujú útočné zbrane a zbrane s väčším dosahom, aby vedeli včas napadať útočiace vojská ešte pred rozvinutím do formácie alebo podporovať svoje protiútoky.

Treba dodať, že v predchádzajúcom období Američania už dodali Ukrajincom špeciálne radary, tzv. counter battery radary, ktorých úlohou je zistiť polohu zdroja delostreleckej paľby. Teda radary zachytia delostrelecké projektily alebo letiace rakety z ruských raketometov. Z ich dráhy vypočítajú presné súradnice miesta, odkiaľ je vedená paľba. Tieto odovzdajú delostreleckej jednotke, alebo jednotke vybavenej Himars, a tie vedú okamžitú a veľmi presnú paľbu na cieľ, ktorý zničia, a teda zastavia ruský útok alebo paľbu.

Ako konkrétne bude vyzerať pomoc USA? Dodajú Ukrajine jeden takýto systém alebo pôjde o viacero kusov? Ako si to máme predstaviť?

Jeden systém alebo pár kusov by bola absolútne bezvýznamná pomoc. Ukrajinci potrebujú desiatky takýchto a podobných systémov, napr. húfnice Zuzana 2 a stovky kontajnerov s muníciou. Rusi majú v konflikte desiatky až stovky raketometov a stovky výkonných delostreleckých systém a množstvo obrnenej techniky a miest velenia. Na to potrebujete podstatne väčšiu palebnú silu. Počty dodávaných systémov Himars a MLRS neboli zverejnené.

Osvedčili sa systém Himars v niektorých z predošlých regionálnych vojnových konfliktov?

Ide o veľmi osvedčené systémy, ktoré sa používali vo viacerých konfliktoch a majú ich vo výzbroji viaceré krajiny. Tieto systémy sa napríklad používali aj v Iraku a Afganistane.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok