ROZHOVOR: Zelenského má zabiť Wagnerova skupina. V komande sú i hrdlorezi, hovorí Macko

TA3/Henrieta Mihalková
2.3.2022 11:00

Sledovanie, únosy, nátlakové metódy či sabotáž. Britský denník The Times v pondelok informoval o nasadení 400 ruských žoldnierov, ktorí dostali rozkaz zlikvidovať ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Skupinu súkromných nájomných hrdlorezov, známych ako Wagnerova skupina, si najímajú na "špinavú prácu" všade tam, kde sa nechce zapojiť ruský štát. Dokážu dlhodobo prežiť v odlúčení a nehostinnom prostredí. Na to, kto je Wagnerova skupina, kde operuje a aké sú jej praktiky, sme sa pýtali generála Pavla Macka.

ROZHOVOR: Zelenského má zabiť wagnerovo komando. Sú medzi nimi i hrdlorezi, hovorí Macko
TASR/Pavol Zachar

V rozhovore sa dozviete:

  • na aké operácie sa wagnerovci najímajú,
  • aké sú praktiky ruského komanda,
  • v akých krajinách boli nasadení,
  • aký majú výcvik.

Wagnerova skupina je ruská polovojenská organizácia. Čo to presne znamená - kedy sa nasadzuje a do akých typov konfliktov sa zapája?

Oficiálne je Wagnerova skupina (Častnaja vojennaja kompanija Vagnera) niečo ako privátna bezpečnostná služba či súkromná vojenská skupina. Navonok sa chce podobať na neslávne známu spoločnosť Blackwaters. Je to skupina súkromných nájomných zabijakov, akási súkromná armáda. Jej vznik sa zhodou okolností kryje so začiatkom konfliktu na Ukrajine a povstaním v Donecku a Luhansku. Tam aj intenzívne pôsobila. Je najímaná na skryté operácie a na "špinavú prácu" súkromnými osobami, ale cez súkromníkov aj štátmi alebo priamo ruským štátom.

Wagnerovo komando podľa denníka The Times priletelo pred piatimi týždňami z Afriky na Ukrajinu s rozkazom odstrániť Zelenského vládu, a to výmenou za "zaujímavý" finančný bonus. Informácie o ich výsadku sa dostali k ukrajinskej vláde v sobotu ráno, napísali The Times.

Sú nasadzovaní do celého spektra operácií od ochrany osôb a dôležitého tovaru až po zaisťovanie bezpečnosti v objektoch, oblastiach alebo presunov dôležitých konvojov. Používajú ich aj na skryté operácie na hrane alebo za hranou pravidiel a diverznú činnosť alebo sabotáže. Je vysoko pravdepodobné, že sú používaní všade tam, kde sa oficiálne nechce zapojiť ruský štát, alebo nechce, aby mu boli pripisované aktivity tejto skupiny. Boli nasadení v Donbase aj na mnohých miestach v Afrike ako Sudán, Stredoafrická republika, Mali, Mozambik, Burkina Faso. Objavili sa aj v Bielorusku, Náhornom Karabachu či Venezuele.

V súvislosti s Wagnerovou skupinou sa hovorí o krutosti, ktorá má byť pre jej členov typická. Aké sú praktiky komanda?

Treba si otvorene povedať, že je to skupina tvrdých žoldnierov, medzi nimi aj hrdlorezov. Sú to tí najtvrdší bojovníci na špinavú prácu, ku ktorej sa štáty nemôžu priznať. Kedysi za studenej vojny takýto typ operácií plnili čiastočne aj niektoré tajné služby, dnes sa to "komercionalizovalo". Tých podozrení o krutosti a porušovaní pravidiel vedenia ozbrojeného konfliktu je čoraz viac. Praktiky zodpovedajú účelu, teda sledovanie osôb, únosy, ochrana objektov, ale aj nátlakové metódy a krutosť či sabotáž.

Kto sú členovia Wagnerovej skupiny - čo je špecifické pre jej žoldnierov?

Jej príslušníci sú spravidla bývalí príslušníci armády a bezpečnostných zložiek, najmä z prostredia specnaz (špeciálne sily) a kománd, pracujúcich v malých tímoch. Svojou organizáciou a vybavením pripomínajú skôr sily pre špeciálne operácie, fungujú vo vysoko flexibilných komandách. Majú isté prvky podobné aj cudzineckej légii, napríklad jeden ich oddiel je zložený zo srbských príslušníkov. Na začiatku mali cca 1000 ľudí, dnes sa ich počet odhaduje na 6-tisíc.

Keďže ide o polovojenskú organizáciu, znamená to, že jej členovia pracujú na iných úlohách ako klasická armáda?

Sú len ľahko vybavení, spravidla bez ťažkej techniky. Majú tvrdý výcvik vrátane výsadkového, vedia dlhodobo prežiť aj v odlúčení. Môžu byť nasadení aj ako konvenčná armáda v prípade zosadnutej pechoty, ale je to menej efektívne. Ich skutočná sila je v tom, že pôsobia ako komando jednotky alebo sily pre špeciálne operácie. Teda v malých, vysoko samostatných tímoch, skrytým spôsobom, v odlúčení a v hĺbke nehostinného či nepriateľského prostredia.

Vieme povedať, kto financuje túto armádu?

Oficiálne sa tvária, že ich financujú súkromní objednávatelia ich služieb a čiastočne je to aj pravda. Ale experti majú pochybnosti o ich privátnosti a domnievajú sa, že v skutočnosti ide o špeciálnu jednotku v štruktúrach ruského ministerstva obrany. Súkromná bezpečnostná firma má byť oficiálna krycia legenda. Teda v prípade, že sa dopustia niečoho nelegálneho, tieň ani hanba nepadajú na ruský štát. Rusko ich môže využívať práve tam, kde nechce alebo nemôže priznať oficiálnu štátnu účasť. Aj preto zrejme skupina vznikla po anexii Krymu a vypuknutí povstania na Donbase. Rusko vtedy trvalo popieralo akúkoľvek účasť v konflikte. Toto mohla byť cesta, ktorá sa osvedčila potom aj inde.

Pozrite si aj stredajší ranný vstup vyslaného reportéra TA3 Mária Porubca z vojnou zmietanej Ukrajiny.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok