ONLINE: Na Ukrajine zahynul francúzsky občan. Ruský publicista dostal ukrajinské občianstvo

TA3 TASR ČTK
3.6.2022 06:43

Rusku sa v súčasnosti darí dosahovať taktické úspechy v ukrajinskom Donbase, kde ovláda už vyše 90 percent Luhanskej oblasti. Tichomorská flotila ruských námorných síl začala týždeň trvajúcu sériu cvičení, na ktorých sa zúčastní vyše 40 lodí a do 20 lietadiel. Udalosti sme s vami sledovali online.

23:53 Dnešný ONLINE sme ukončili. Udalosti budeme opäť sledovať aj zajtra. 

23:22 Španielsko ponúklo Moldavsku, že od neho prevezme 2-tisíc ukrajinských utečencov, ktorí v jednej z najchudobnejších krajín v Európe našli úkryt pred vojnou. Uviedol to v piatok pri návšteve v Kišiňove španielsky premiér Pedro Sánchez. Krajina súčasne Moldavsku ponúkla humanitárnu pomoc, napísala agentúra EFE.

23:08 Ruské jednotky kontrolujú väčšinu východnej časti ukrajinského Severodonecku, boje pokračujú v centre mesta, uviedol v piatok generálny štáb ukrajinskej armády. Večer potom gubernátor Luhanskej oblasti Serhij Hajdaj podľa agentúry Unian povedal, že ukrajinské sily zaznamenávajú v Severodonecku úspechy a už znovudobyli asi pätinu skôr strateného územia.

22:29 Ruský prezident Vladimir Putin v piatok uviedol, že ukrajinské obilie by mohlo byť vyvážané cez Bielorusko, ak budú zrušené sankcie voči Minsku. Informovali agentúry Reuters a AFP.

22:06 Francúzsky prezident Emmanuel Macron v piatok vyhlásil, že šéf Kremľa Vladimir Putin urobil "historickú a fundamentálnu chybu", keď rozhodol o začatí invázie na Ukrajinu. Informovala agentúra AFP.

21:35  Rusko zakázalo vstup na svoje územie ďalším 41 občanom Kanady, vrátane viacerých námestníkov kanadskej ministerky obrany či členov organizácií združujúcich ukrajinskú komunitu v Kanade. Dôvodom sú sankcie uvalené na Rusko za jeho inváziu na Ukrajinu. V piatok o tom informovalo ruské ministerstvo zahraničných vecí, píše agentúra AFP. 

21:16 Prokyjevský starosta prístavného mesta Mariupol Vadym Bojčenko obvinil v piatok Rusko z toho, že ruské jednotky a oddiely donbaských separatistov zadržiavajú zostávajúcich asi 100-tisíc obyvateľov Mariupola ako rukojemníkov. Informovala o tom agentúra DPA. 

21:05 Bezpečnostné obavy Turecka zo vstupu Fínska a Švédska do Severoatlantickej aliancie sú založené na legitímnych dôvodoch. V piatok to uviedol turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v telefonickom rozhovore s generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom. Informovala o tom agentúra Reuters, ktorá citovala z vyhlásenia kancelárie tureckého prezidenta. 

20:38 Dvaja novinári pracujúci pre tlačovú agentúru Reuters utrpeli v piatok ľahké zranenia, keď sa ich auto dostalo pod paľbu na ceste do mesta Severodoneck na východe Ukrajiny. Vodič auta však prišiel o život, uviedol hovorca Reutersu.

19:56 Predseda ukrajinského parlamentu Ruslan Stefančuk počas piatkovej návštevy Nemecka opätovne vyzval Berlín, aby urýchlene dodal jeho krajine prisľúbené zbrane na obranu pred ruskou ofenzívou. Konkrétne ide o tanky typu Leopard a bojové vozidlá pechoty typu Marder, informuje agentúra DPA.

19:57 Francúzske ministerstvo zahraničných vecí v piatok potvrdilo, že na Ukrajine zahynul francúzsky občan, ktorý tam bojoval ako dobrovoľník. Podľa ministerstva muž utrpel smrteľné zranenia počas delostreleckej paľby v Charkovskej oblasti na východe Ukrajiny. 

19:02 Známy ruský publicista Alexandr Nevzorov a jeho manželka Lydija dostali ukrajinské občianstvo. Podľa poradcu šéfa ukrajinského ministerstva vnútra Antona Heraščenka podpísal príslušný dekrét prezident Volodymyr Zelenskyj. Informovala o tom v piatok agentúra Reuters.

19:01 Predajca hračiek dánskej firmy Lego v Rusku v piatok oznámil, že dočasne zatvára niektoré obchody v krajine, pričom ako dôvod uviedol problémy s dodávkami. Dánsky výrobca začal zastavovať svoje dodávky do Ruska po jeho invázii na Ukrajinu. Informovala o tom agentúra Reuters. 

19:00 Rusko blokovaním obilia v ukrajinských prístavoch terorizuje krajiny, ktoré s rusko-ukrajinským konfliktom nemajú nič spoločné a obyvateľov týchto krajín vystavuje hrozbe hladomoru. Na bezpečnostnej konferencii Globsec 2022 to v piatok uviedol slovenský premiér Eduard Heger pri diskusii s rakúskym kancelárom Karlom Nehammerom.

18:23 Poslanci dolnej komory nemeckého parlamentu (Spolkový snem) v piatok veľkou väčšinou hlasov schválili zmenu ústavy, aby umožnili prijatie investičného balíka pre ozbrojené sily vo výške 100 miliárd eur. Informovala agentúra DPA. 

17:39 Ukrajinské veľvyslanectvo v Ankare tvrdí, že ukradnuté ukrajinské obilie bolo predané niekoľkým krajinám, vrátane Turecka. Uviedol to v piatok ukrajinský veľvyslanec v Turecku Vasyl Bodnar, informuje agentúra AP.

17:23 Rusko v piatok obvinilo Nemecko, že svojou "remilitarizáciou" uvrhlo bezpečnosť v Európe do nerovnováhy. Kritické výroky hovorkyne ruského ministerstva zahraničných vecí Marije Zacharovovej zazneli v čase, keď Berlín v súvislosti s inváziou Moskvy na Ukrajinu rozhoduje o zvýšení výdavkov na svoju obranu.  

17:08 Bielorusko je pripravené rokovať o možnej preprave ukrajinského obilia cez svoje územie, ale musia byť dosiahnuté určité "kompromisy". Vyhlásil to bieloruský prezident Alexander Lukašenko, ktorého s odvolaním sa na miestne médiá v piatok citovala agentúra Reuters. 

16:44 Sberbank, Rosselkhozbank a Moskovská úverová banka budú odpojené od systému SWIFT 14. júna. Píše NEXTA na Twitteri.

16:42 Osobitný predstaviteľ EÚ pre západný Balkán Miroslav Lajčák označil súčasný zdĺhavý proces prijímania štátov západného Balkánu do Európskej únie za "vtip". Únia tým podľa neho v tomto regióne stráca dôveryhodnosť. Vyhlásil to na bezpečnostnej konferencii Globsec 2022 v Bratislave.

16:02 Európska únia sa ako projekt mieru a bezpečnosti zavŕši až vstupom krajín západného Balkánu a Ukrajiny. Preto je kľúčové čím skôr zladiť pozície členských štátov ohľadom ďalšieho rozširovania Únie. Vyhlásil to v piatok na bezpečnostnej konferencii Globsec 2022 Bratislava Forum štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Martin Klus. 

15:50 Vojna na Ukrajine vstúpila do svojho stého dňa. Jej bilanciou sú tisíce mŕtvych vojakov aj civilistov, obce a mestá zrovnané so zemou. Boje z krajiny vyhnali 14 miliónov obyvateľov 44-miliónovej Ukrajiny. Ide o najhoršiu utečeneckú krízu od konca druhej svetovej vojny. Existuje svetlo na konci tunela a perspektíva konca vojny? O tom sme sa viac porozprávali s ukrajinským veľvyslancom na Slovensku Jurijom Muškom. 

15:47 Senegalský prezident Macky Sall, ktorého krajina momentálne predsedá Africkej únii, vyzval v piatok ruského prezidenta Vladimira Putina, aby bral do úvahy nedostatok potravín v afrických krajinách, ktorý je spôsobený vojnou na Ukrajine. Informovala agentúra AFP. 

15:43 Česko bude môcť do 5. decembra budúceho roku nakupovať produkty z ruskej ropy dovezené do Európskej únie ropovodom Družba. Vyplýva to z výnimky, ktorú si Praha vyjednala v rámci šiesteho balíka protiruských sankcií, ktorý začal platiť v piatok popoludní.

15:05 Od začiatku ruskej vojenskej invázie na Ukrajinu uplynulo v piatok už 100 dní. Ruské televízie však tento fakt pred svojimi divákmi v správach zamlčujú, všíma si BBC. 

Ako sa vyvíjali boje na Ukrajine počas 100 dní vojny:

14:58 Ukradnuté obilie z Ukrajiny kúpilo niekoľko krajín vrátane Turecka, vyhlásil v piatok podľa agentúry AP ukrajinský veľvyslanec v Ankare Vasyl Bodnar. Ukrajinské veľvyslanectvo sa v súvislosti s tým chystá podniknúť právne kroky proti spoločnostiam aj jednotlivcom, ktorí boli do nákupov zapojení.

14:06 Ruský opozičný politik a bývalý premiér Michail Kasianov, ktorý kritizoval vojenské ťaženie Moskvy na Ukrajine, v piatok agentúre AFP potvrdil, že dočasne opustil Rusko, ale verí, že sa tam čoskoro vráti. 

13:28 Severoatlantická aliancia by mala v debatách o svojej stratégii na ďalších desať rokov zvážiť, či Ukrajine neudeliť "de facto" členstvo skôr ako "de iure", povedal dnes ukrajinský minister obrany Oleksij Reznikov. Summit NATO sa koná tento mesiac v Madride.

13:13 Ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ v piatok uviedol, že 100 dní po začatí invázie Ruska má jeho krajina demokratickú budúcnosť v Európe, ale Rusko je čoraz viac izolované. Informovala o tom tlačová agentúra AFP. 

12:59 Americké tajné služby vypracovali novú správu, ktorá odhaľuje, že ruský prezident Vladimir Putin sa v apríli podrobil liečbe pokročilej formy rakoviny. Informoval o tom časopis Newsweek s odvolaním sa na tri zdroje oboznámené s obsahom dokumentu. Píše sa v ňom tiež, že v marci došlo k pokusu o atentát na ruského prezidenta. 

12:41 Rusko urobí tie najprísnejšie možné odvetné opatrenia, pokiaľ nebude v Spojených štátoch normalizovaná práca ruských novinárov a médií, oznámila hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová, podľa ktorej si ruská diplomacia v Moskve na začiatku budúceho týždňa predvolá vedenie amerických médií pôsobiacich v Rusku.

12:15 Rusko bude pokračovať v "špeciálnej vojenskej operácii" na Ukrajine, kým sa nedosiahnu všetky ciele, uviedol v piatok hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Jedným z nich má podľa neho byť ochrana ľudí v dočasne okupovanom území na Donbase.

11:46 Organizácia Spojených národov v piatok vyhlásila, že invázia Ruska na Ukrajinu nebude mať víťaza. OSN vydala vyhlásenie v 100. deň vojny, keď sa ruské sily pretláčajú hlbšie do východoukrajinského regiónu Donbas. Informácie priniesla tlačová agentúra AFP. 

11:19 Až 20.000 Ukrajincom ponúknu útočisko v dočasných mestách vytvorených z dopravných kontajnerov, ktoré budú postavené na Ukrajine a financované Poľskom. Poľský veľvyslanec v Kyjeve Bartosz Cichocki to povedal v piatok pre tlačovú agentúru PAP. 

11:04 Kronika 100 dní vojny na Ukrajine.

10:52 Dôsledky čiastočného embarga na dovoz ruskej ropy do Európskej únie dopadnú z členských krajín EÚ najhoršie na Slovensko. Informovalo o tom ministerstvo hospodárstva. Rafinéria Slovnaft už vo štvrtok uviedla, že schválený nový balíček sankcií proti Rusku kvôli jeho invázii na Ukrajinu postupne ohrozí zásobovanie stredoeurópskeho trhu vrátane Česka a následne aj slovenského trhu jej produktmi.

10:17 Rusku sa v súčasnosti darí dosahovať taktické úspechy v ukrajinskom Donbase, kde ovláda už vyše 90 percent Luhanskej oblasti. Vyplýva to z pravidelnej správy britského ministerstva obrany o situácii na Ukrajine, ktorú zverejnili v piatok. Informuje The Guardian. 

9:46 Hraničnými priechodmi na Slovensko prešlo vo štvrtok 2492 ľudí z Ukrajiny. Z toho bolo 645 mužov, 1494 žien a 353 detí. O dočasné útočisko požiadalo 195 žiadateľov. Zo Slovenska na Ukrajinu prešlo za štvrtok 3035 osôb. Informovala hovorkyňa MV SR Zuzana Eliášová. 

9:01 Export z Nemecka do Ruska sa v apríli medzimesačne znížil o desať percent zhruba na 800 miliónov eur po marcovom prepade o 60 percent. Za poklesom tohto vývozu stoja sankcie, ktoré západné krajiny uvalili na Rusko za jeho inváziu na Ukrajinu. Dovoz z Ruska do Nemecka v apríli medzimesačne klesol o viac ako 16 percent na 3,7 miliardy eur.

8:35 Kolaborant Jevgenij Balitskij pripravuje pseudoreferendum v zajatých okresoch Záporoží, uvádzajú miestne médiá. Plánujú určiť Melitopol za hlavné mesto „Záporožskej ľudovej republiky“, keďže okupanti nedokázali dobyť Záporožie.

8:17 Tichomorská flotila ruských námorných síl začala týždeň trvajúcu sériu cvičení, na ktorých sa zúčastní vyše 40 lodí a do 20 lietadiel. Informovala o tom v piatok agentúra Reuters s odvolaním sa na ruské tlačové agentúry a ruské ministerstvo obrany.

7:51 Ruské jednotky kontrolujú väčšinu východnej časti ukrajinského Severodonecku, boje pokračujú v centre mesta, uviedol ráno generálny štáb ukrajinskej armády. Rusi sa podľa ukrajinskej strany s delostreleckou podporou snažia útočiť aj na dediny v okolí Severodonecka, nie sú vraj ale úspešní. Podľa Kyjeva sú ruskí vojaci demoralizovaní, pretože velenie stále odkladá ich rotáciu preč z miest bojov. Do akcií proti nepriateľovi sa vraj preto príliš nechcú púšťať.

7:37 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nočnom prejave uviedol, že pokračuje "naprosto nezmyselné" ostreľovanie pohraničných severných oblastí Ukrajiny, najmä Černihova.

7:09 Spojené štáty potvrdili, že na Ukrajinu posielajú moderné palebné raketové systémy HIMARS. Vo svojom videopríhovore o tom v noci na piatok informoval ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Dodal, že tieto zbrane "pomôžu zachrániť životy našich ľudí a ochrániť našu krajinu".

6:46 Ruskom podporovaný región, samozvaná Donecká ľudová republika, má v úmysle súdiť ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského ako vojnového zločinca. Uviedla to tamojšia zákonodarkyňa Yelena Shishkinová. 

6:39 Tichomorská flotila ruského námorníctva dnes začala cvičenie, ktorého sa v nasledujúcom týždni bude zúčastňovať cez 40 lodí a až 20 lietadiel. Informovala o tom agentúra TASS s odvolaním sa na ruské ministerstvo obrany.

6:36 Ukrajinskí obrancovia v Severodonecku vlákali ruské jednotky do pasce a teraz podnikajú protiútoky. Uviedol to poradca šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie Oleksij Arestovyč. Bližšie nespresnené vojenské úspechy vo východoukrajinskom meste spomenul aj prezident Volodymyr Zelenskyj. Situáciu na mieste nemožno kvôli aktívnym bojom nezávisle overiť.

6:33  Šéfredaktor nezávislých novín Novaja gazeta Dmitrij Muratov poskytol do dražby medailu, ktorá prislúcha k jeho Nobelovej cene za mier za rok 2021. Výťažok z predaja poputuje na pomoc ukrajinským utečencom, informovala vo štvrtok stanica Slobodná Európa.

6:30 Vojna na Ukrajine trvá už 100 dní. Ruská invázia si vyžiadala tisíce životov vojakov i civilných obyvateľov, zdecimovala ukrajinské mestá a vyhnala z domovov milióny ľudí. Hoci Rusko od začiatku invázie tvrdí, že sa nezameriava na civilné ciele, správy ukrajinských i zahraničných médií hovoria o opaku. Pri ruských útokoch na Mariupol zomrelo podľa tamojšieho starostu najmenej 21-tisíc obyvateľov. Zdesenie vo svete vyvolali zverstvá, ktoré podľa médií spáchali ruskí vojaci v meste Buča pri Kyjeve. OSN v máji evidovala na Ukrajine cez 3380 civilných obetí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok