FOTO: Stále sme tu, víťazstvo bude naše, vyhlásil Zelenskyj. Vojna na Ukrajine trvá už 100 dní

TA3 TASR ČTK
3.6.2022 15:20

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok vyhlásil, že armáda jeho krajiny úspešne odrazí ruskú inváziu, ktorá trvá už 100 dní. Informujú o tom agentúra AFP a televízia BBC.

"Bránime Ukrajinu už sto dní. Víťazstvo bude naše!" hovorí Zelenskyj vo videonahrávke. Video nakrútil pred prezidentskou kanceláriou v centre hlavného mesta Kyjev – na rovnakom mieste ako nahrávku zverejnenú 25. februára, deň po začiatku invázie Ruska na Ukrajinu.

"Sme stále tu," uisťuje Ukrajincov. Napodobnil tak video, ktorým reagoval na správy z Moskvy, že pred ruskými jednotkami utiekol z krajiny, napísal ruskojazyčný server BBC. Zelenskyj vo vtedajšom videu odmietol ponuky západných krajín na evakuáciu z Kyjeva s vyhlásením: "Potrebujem muníciu, nie odvoz."

Obe videá zobrazujú Zeleného obklopeného jeho najbližšími spolupracovníkmi na kyjevskej Bankovej ulici neďaleko prezidentského sídla. Zelenskyj ukazuje, že s ním v ukrajinskej metropole zostávajú premiér Denys Šmyhal, predseda poslaneckého klubu vládnej strany Sluha národa Davyd Arachamija, šéf kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak a jeho poradca Mychajlo Podoljak.

Rusko na Ukrajinu zaútočilo tento rok 24. februára z troch smerov. Ofenzíva na severe krajiny mala zrejme za úlohu dobyť Kyjev, po neúspešnej kampani sa ale odtiaľ ruské jednotky na konci marca stiahli. Stanica BBC pripomenula, že krátko po začiatku invázie ruské médiá informovali o vyjadrení predsedu ruskej Štátnej dumy Vjačeslava Volodina, podľa ktorého Zelenskyj už utiekol do Poľska.

"Náš tím je oveľa väčší. Ozbrojené sily Ukrajiny sú tu. Náš národ, národ našej krajiny je tu. Ukrajinu bránime už 100 dní. Víťazstvo je naša. Sláva Ukrajine," povedal v novom videu ukrajinský prezident a zdôraznil, že všetci vrátane neho naďalej pracujú z Kyjeva. Prezident minulý týždeň prvýkrát oficiálne vyšiel mimo ukrajinskú metropolu, a to do Charkovskej oblasti, kde hovoril s miestnou správou a navštívil vojakov na fronte.

Takto sa vyvíjajú boje na Ukrajine od prvého dňa ruskej invázie:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok