Z Donecka prišlo šokujúce oznámenie. Zelenského chcú súdiť za vojnové zločiny

TA3/hm
3.6.2022 07:00

Ruskom podporovaný región, samozvaná Donecká ľudová republika, má v úmysle súdiť ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského ako vojnového zločinca. Uviedla to tamojšia zákonodarkyňa Yelena Shishkinová.

Newsweek
TASR/AP

Obviniť chcú aj Porošenka

Shishkina pre ruskú štátnu tlačovú agentúru TASS uviedla, že Donecká republika vznesie obvinenia voči zákonodarcom, ktorí viedli Ukrajinu od roku 2014, kedy ruský prezident Vladimir Putin anektoval polostrov Krym. Zahŕňa to i Zelenského, bývalých prezidentov Oleksandra Turchynova a Petra Porošenka, povedala. 

"Páchatelia vojnových zločinov sú nielen tí, ktorí držia v rukách zbrane a stláčajú spúšť. Sú to aj generáli, ktorí vykonávajú pokyny a prezidenti tiež," uviedla Shiskina, ktorá predsedá v Doneckej republike parlamentnému výboru pre trestnú a administratívnu legislatívu. Píše o tom Newsweek.

Všetkých troch obvinili z podpísania "nariadenia, ktoré vyslalo neonacistov na Donbas zabíjať civilistov". Kremeľ tlačí naratív, že Putinova "špeciálna vojenská operácia" má chrániť civilistov samozvanej Doneckej a Luhanskej republiky od "genocídy".

Shiskina uviedla, že zákony v samozvanej republike stanovujú trestnú zodpovednosť za vojnové zločiny, rovnako aj za podporu a financovanie terorizmu. "Ukrajina zaviedla také podmienky, ktoré umožnili neonacistickým organizáciám fungovať na jej území, vrátane amnestie pre ich členov, neschopnosti vyvodiť trestnú zodpovednosť a zákonnej podpory zločinov spáchaných na Rusoch," dodala. "Keď orgány činné v trestnom konaní predložia dostatočné dôkazy... potom budú, samozrejme, vinníci potrestaní."

Zodpovedať by sa mal Putin

Newsweek požiadal o stanovisko aj ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí. Shiskinovej vyjadrenie prišlo po tom, ako Medzinárodný trestný súd v Haagu uviedol, že bude vyšetrovať možné vojnové zločiny spáchané počas ruskej invázie na Ukrajinu. 

Prokurátor Medzinárodného trestného súdu Karim Khan 2. marca oznámil, že jeho úrad sa bude zaoberať možnými vojnovými zločinmi spáchanými v krajine, po tom, ako takmer 40 členských krajín požiadalo medzinárodný súd o vyšetrovanie. Čoraz viac svetových lídrov žiada, aby sa Putin zodpovedal za to, že počty civilných obetí na Ukrajine rastú.

Kto nahradí Putina? Vladimir Putin

Kyjevskí zákonodarcovia prišli podľa Rádia Slobodná Európa s vlastnou rezolúciou, ktorá označuje ruského prezidenta za vojnového zločinca. Rezolúcia uvádza, že jej cieľom je "verejne potvrdiť zločiny spáchané prezidentom Ruskej federácie Vladimirom Putinom proti bezpečnosti ľudstva a medzinárodnému právu, a vyzvať medzinárodné inštitúcie na vyšetrovanie spomínaného protiprávneho konania a postaviť Putina pred spravodlivosť."

Uvádza sa v nej, že Putin je zodpovedný za činy, "pri ktorých milióny Ukrajiny utrpeli škody na zdraví, v mnohých prípadoch smrteľné, prišli o hnuteľný a nehnuteľný majetok a boli prinútení opustiť ich domovy". Newsweek požiadal o stanovisko aj ruské ministerstvo zahraničných vecí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok