ONLINE: Rusko nedosiahlo svoje ciele, povedal generálny tajomník NATO, Ukrajina začala používať americké zbrane

TA3 ČTK TASR
15.5.2022 07:21

Rusko vo vojne nedosiahlo svoje strategické ciele a konflikt nepokračuje podľa plánov Moskvy, povedal generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. Ukrajinská armáda nasadila na frontových líniách už mnohé z moderných amerických húfnic typu M-777, ktoré Kyjevu v rámci vojenskej pomoci dodali Spojené štáty. Oznámilo to veľvyslanectvo USA v Kyjeve. Udalosti sme s vami sledovali online.

ONLINE: Západ podľa Lavrova vyhlásil Rusku totálnu hybridnú vojnu. Okupanti sa stiahli z Charkova
TASR/AP

00:00 Dnešný ONLINE sme ukončili. Aktuálne informácie vám prinesieme opäť zajtra.

23:47 Britská vojenská rozviedka tvrdí, že Rusko už možno prišlo až o tretinu príslušníkov inváznych síl, ktorých vyslalo na Ukrajinu. Informoval o tom v nedeľu denník The Guardian. Takáto správa prišla v čase, keď sa v médiách objavili informácie, že Rusko plánuje na Ukrajinu vyslať aj vojakov v zálohe. 

23:33 “Pripravujeme sa na nové pokusy Ruska zaútočiť na Donbase, nejako zintenzívniť svoj pohyb na juhu Ukrajiny. Okupanti si stále nechcú priznať, že sú v slepej uličke a ich tzv. špeciálne operácie už skrachovali. Určite však príde okamih, keď ukrajinský ľud donúti okupantov plne uznať realitu,“ povedal v nedeľnom prejave ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

23:12 Ruská novinárka Marina Ovsiannikovová, ktorá v marci narušila živé vysielanie hlavných správ ruskej štátnej televízie protestným plagátom proti vojne na Ukrajine, tvrdí, že exmanžel ju žaluje, vďaka čomu jej teraz hrozí odobratie starostlivosti o ich dve spoločné deti. Informoval o tom v nedeľu denník The Guardian odvolávajúci sa na vyjadrenia Kevina Rothrocka - vedúceho anglickej verzie spravodajského portálu Meduza.

22:53 Talianska polícia v nedeľu oznámila, že sa jej počas semifinále aj sobotného finále pesničkovej súťaže Eurovízia 2022 podarilo zmariť kybernetické útoky proruských hackerov. Informuje o tom agentúra Reuters. 

22:26 Ukrajinský generálny štáb: Ruské jednotky majú v určitých oblastiach menej ako 20 % plnej kapacity. V Charkovskej oblasti Rusko naďalej využíva vojakov mobilizovaných v Kremľom kontrolovaných oblastiach Doneckej a Luhanskej oblasti, informoval generálny štáb.

21:31 Ukrajina nemá záujem o dlhotrvajúcu vojnu s Ruskom, rovnako ako celý svet. Tento mesiac nemôžeme poraziť mesiac, ale tento rok to dokážeme. Recept na víťazstvo je jednoduchý: skutočné ropné embargo + tanky, lietadlá a delostrelectvo. Poďme to spolu ukončiť. Napísal vysoký poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak.

20:50 Ukrajinská armáda tvrdí, že ruské jednotky "utrpeli značné straty na živej sile a vybavení", keď sa snažili postupovať na západ k hraniciam Luhanskej a Doneckej oblasti, uviedol hovorca Generálneho štábu ozbrojených síl.

20:02 V Severodonecku boli pri ruskom ostreľovaní zabití dvaja ľudia. Ruské jednotky sa zamerali na obytnú budovu, povedal gubernátor Serhij Hajdaj.

19:37 Podľa švédskej premiérky Magdaleny Anderssonovej jej krajina potrebuje formálne bezpečnostné záruky, ktoré sú súčasťou členstva v NATO. Švédsko v dôsledku ruskej invázie na Ukrajinu plánuje požiadať o vstup do aliancie NATO.

18:55 Ukrposhta (Ukrajinská poštová služba-pozn. editora) oznámila vydanie známky venovanej víťazstvu Eurovision 2022 od Kalush Orchestra. Oznámil to riaditeľ podniku Igor Smelyansky.

18:31 NATO intenzívne pracuje na vyriešení tureckých výhrad voči členstvu Fínska a Švédska, povedal český minister zahraničia Lipavský. Dôležitá je úloha USA.

17:52 Ukrajinská armáda nasadila na frontových líniách už mnohé z moderných amerických húfnic typu M-777, ktoré Kyjevu v rámci vojenskej pomoci dodali Spojené štáty. Oznámilo to v nedeľu na Twitteri veľvyslanectvo USA v Kyjeve. 

17:27 Ruský vojak v odpočúvanom telefonáte potvrdzuje použitie zakázaných zbraní. „Fosforové bomby, kazetová munícia – povolili nám použiť všetko, čo je zakázané,“ hovorí ruský opravár priateľovi. Záznam zverejnila ukrajinská bezpečnostná služba.

16:53 Rusko vo vojne nedosiahlo svoje strategické ciele a konflikt nepokračuje podľa plánov Moskvy, povedal generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg po rokovaní ministrov zahraničných vecí členských krajín Aliancie. 

16:22 Ukrajina môže zvíťaziť vo vojne s Ruskom, povedal v nedeľu generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg, ktorý zároveň vyzval NATO, aby pokračovalo v poskytovaní vojenskej pomoci Kyjevu. Informovala agentúra AFP. 

15:39 Jeden civilista utrpel zranenia po ukrajinskom ostreľovaní dediny v juhoruskej Belgorodskej oblasti, napísal v nedeľu na platforme Telegram tamojší gubernátor Viačeslav Gladkov. Informovala agentúra DPA. 

14:54 Budúci týždeň príde na Ukrajinu vyšetrovať vojnové zločiny 42 vyšetrovateľov Medzinárodného trestného súdu. Agentúra NEXTA zverejnila fotografiu hlavného prokurátora Karima Khana.

14:11 Fínsko a Švédsko by nemali čeliť oneskoreniu pri úsilí stať sa členom Severoatlantickej aliancie, uviedla v nedeľu nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková. Informovala o tom agentúra DPA. Baerbocková to povedala na stretnutí šéfov diplomacií krajín NATO v nemeckej metropole Berlín.

13:33 Výbuchy a streľba. Agentúra NEXTA zverejnila jedinečné zábery z prvej línie bojov na Ukrajine.

13:01 Až 73 Poliakov podporuje sankcie na dovoz ruskej ropy, plynu a uhlia v reakcii na vojenskú agresiu voči Ukrajine, vyplýva z výsledkov prieskumu zrealizovaného pre poľský denník Rzeczpospolita.

12:55 Fínsky prezident Sauli Niinistö a premiérka Sanna Marinová v nedeľu oznámili, že ich krajina podá v nasledujúcich dňoch prihlášku do NATO. Urobili tak na spoločnej tlačovej konferencii v Helsinkách.

11:40 Rusko zhodilo fosforové bomby na oceliarne Azovstaľ v zničenom ukrajinskom prístavnom meste Mariupol po tom, čo Ukrajina v sobotu večer zvíťazila v pesničkovej súťaži Eurovízia. "Na zem prišlo peklo. Do Azovstaľu," napísal na platforme Telegram poradca starostu Mariupola Petro Andriuščenko.

10:58 Bratislavská rafinéria Slovnaft je nastavená na spracovanie ťažkej ruskej ropy a okrem Slovenska zásobuje motorovými palivami čiastočne aj Rakúsko, Česko a Poľsko. Zmena dodávateľa v prípade zavedenia embarga na ruskú ropu prinesie zníženie výkonu viacerých rafinérií v Európe a tiež nižší podiel vyrobenej nafty. Embargo preto zvýši dopyt po nafte a môže priniesť aj jej nedostatok na európskom trhu. Upozornil na to predseda predstavenstva a generálny riaditeľ Slovnaft, a. s., Oszkár Világi.

10:40 Kolóna stoviek osobných áut a dodávok, v ktorej sa nachádzali utečenci zo zničeného ukrajinského mesta Mariupol, v noci na nedeľu bezpečne dorazila do Záporožia. Informovala o tom agentúra Reuters. Civilisti opustili Mariupol na vlastnú päsť a vydali sa do Berďanska, ležiaceho asi 80 kilometrov na západ. Odtiaľ boli prevezení do 200 kilometrov vzdialeného v Záporožia, ktoré je pod kontrolou ukrajinskej armády.

10:20 Hraničnými priechodmi na slovensko-ukrajinskej hranici v sobotu prešlo 3583 osôb. Z toho bolo 826 mužov, 2096 žien a 661 detí. O dočasné útočisko požiadalo 97 utečencov. Opačným smerom zo Slovenska na Ukrajinu prešlo hraničnými priechodmi 3530 osôb.

10:04 Rusko obviňuje Ukrajinu z opätovného ostreľovania Belgorodskej oblasti. Jeden civilista bol zranený šrapnelom.

9:28 Rusko od začiatku vojenskej invázie na Ukrajinu pravdepodobne prišlo o "jednu tretinu" svojich pozemných jednotiek, uviedlo v nedeľu britské ministerstvo obrany.

9:16 Peter Andriuschenko, poradca starostu Mariupoľa, zverejnil video, ktoré zrejme zachytáva použitie fosforových bômb v Azovstali.

8:32 Podľa britského vojenského spravodajstva je nepravdepodobné, že by Rusko v najbližších 30 dňoch výrazne urýchlilo svoj postup na Ukrajine. Uviedlo to britské ministerstvo obrany vo svojom každodennom hodnotení o vývoji vojny.

8:05 Víťazom pesničkovej súťaže Eurovízia 2022 sa v noci na nedeľu podľa očakávania stala ukrajinská hiphopová skupina Kalush Orchestra so skladbou "Stefania", gratuloval im aj Zelenskyj. Päťčlenná formácia vo finále tohto najväčšieho hudobného podujatia svojho druhu na svete porazila ďalších 24 súťažiacich. Rozhodujúcimi boli hlasy divákov, ktorí Ukrajine vyjadrili podporu v čase ruskej okupácie.

7:45 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj poďakoval hiphopovej skupine Kalush Orchestra, ktorá v noci na nedeľu vybojovala v talianskom Turíne pre Ukrajinu prvenstvo v pesničkovej súťaži Eurovízia. "Naša odvaha ohromuje svet, naša hudba dobýva Európu!" napísal Zelenskyj na sociálnej sieti Facebook po tom, ako formácia porazila 24 ďalších súťažiacich, informuje tlačová agentúra AFP.

7:30 Rusko v noci zaútočilo na región Ľvov. Zatiaľ nehlásia žiadne obete, informuje agentúra NEXTA.

7:00 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podpísal v sobotu zákon umožňujúci zakázať činnosť politickým stranám, ktoré ospravedlňujú, uznávajú alebo popierajú ozbrojenú agresiu Ruska voči Ukrajine. Oznámil to šéf právneho výboru ukrajinského parlamentu, z ktorého vyhlásenia cituje tlačová agentúra AP.

Jednokomorový ukrajinský parlament (Najvyššia rada) schválil predmetný zákon ešte začiatkom mája, podporilo ho 330 poslancov. Hlasovalo zaň aj 17 bývalých poslancov Opozičnej platformy - Za život, ktorá je označovaná za proruskú.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok