Rusko výrazne zaostáva, hodnotí Británia. Prišlo zrejme už o tretinu svojich jednotiek

TA3 TASR
15.5.2022 09:42

Rusko od začiatku vojenskej invázie na Ukrajinu pravdepodobne prišlo o "jednu tretinu" svojich pozemných jednotiek, uviedlo v nedeľu britské ministerstvo obrany.

Rusko výrazne zaostáva, hodnotí Británia. Prišlo zrejme už o tretinu svojich jednotiek
TASR/AP

Ministerstvo vo svojej najnovšej správe k vývoji na Ukrajine tiež dodalo, že ruská ofenzíva vo východoukrajinskom priemyselnom regióne Donbas "stratila dynamiku a výrazne zaostáva za plánom". Rusku sa podľa britského rezortu obrany za uplynulý mesiac vôbec "nepodarilo" dosiahnuť žiadne "výrazné územné zisky".

"Ruské sily sú čoraz viac obmedzované zníženými schopnosťami, pretrvávajúcou nízkou morálkou a zníženou bojovou účinnosťou," uviedlo ministerstvo v správe. "Je nepravdepodobné, že by Rusko v priebehu nasledujúcich 30 dní dramaticky urýchlilo tempo svojho postupu," dodalo.

Donbas sa stal terčom Moskvy po tom, čo sa jej nepodarilo obsadiť ukrajinskú metropolu Kyjev, pripomína Sky News. Ukrajinské a americké zdroje v sobotu informovali, že Rusko prehralo aj bitku o severovýchodné mesto Charkov, ktoré bolo kľúčovým cieľom ruského prezidenta Vladimira Putina.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok