ONLINE: Ukrajinci oslobodili štyri obce. Bielorusko poslalo k ukrajinským hraniciam špeciálne sily

TA3 TASR ČTK
10.5.2022 06:58

Šéfka nemeckej diplomacie pri návšteve Kyjeva oznámila, že Nemecko znovu otvorí ambasádu v ukrajinskom hlavnom meste. V rozľahlom areáli oceliarní Azovstal v juhoukrajinskom prístavnom meste Mariupol je viac ako 1000 ukrajinských ozbrojencov, pričom mnohí z nich sú zranení. Udalosti sme s vami sledovali online.

23:55 Dnešný ONLINE sme ukončili. Udalosti budeme opäť sledovať aj zajtra. 

23:21 Čím dlhšie bude vojna na Ukrajine pokračovať, tým horšie budú následky pre klímu Varoval americký prezidentský vyslanec, John Kerry. Mnohé krajiny zápasia s energetickou krízou a zároveň naliehavo potrebujú znížiť emisie skleníkových plynov, aby obmedzili globálne otepľovanie na 1,5 °C, povedal.

22:46 Nemecký kancelár Olaf Scholz privítal v utorok nedávno uskutočnené cesty ministerky zahraničných vecí Annaleny Baerbockovej a predsedníčky Spolkového snemu Bärbel Basovej na Ukrajinu. Informovala o tom agentúra DPA. 

22:10 Americký prezident Joe Biden a taliansky premiér Mario Draghi v utorok počas stretnutia v Bielom dome zdôraznili jednotný postup v bezprecedentnej reakcii Západu na ruskú inváziu na Ukrajinu. 

21:55 Vysokopostavený predstaviteľ amerického ministerstva obrany informoval v utorok novinárov, že 89 z 90 húfnic, ktoré Spojené štáty sľúbili Ukrajine, už bolo dopravených do ukrajinských rúk. Uviedol to portál americkej spravodajskej televízie CNN. 

21:45 Ukrajinské sily oslobodili z rúk nepriateľských vojsk ďalšie štyri obce v Charkovskej oblasti, uviedol v utorok generálny štáb ukrajinskej armády.

21:05 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj povedal v utorok v prejave maltským zákonodarcom, že Ukrajina napriek prosbám nedostala také množstvo zbraní, aké by potrebovala na odblokovanie obkľúčenia Mariupola a na oslobodenie tohto mesta od ruských síl.  

20:32 Vo veku 88 rokov zomrel v utorok po dlhej chorobe Leonid Kravčuk, ktorý bol od decembra 1991 prvým prezidentom nezávislej Ukrajiny. TASR o tom informuje na základe správy denníka The Guardian, ktorý sa odvoláva na ukrajinské médiá.

20:23 Štyria gubernátori ruských regiónov v utorok odstúpili, práve v období, keď krajina začína pociťovať dôsledky západných ekonomických sankcií. Informovala o tom tlačová agentúra Reuters. Šéfovia Tomskej, Saratovskej a Kirovskej oblasti a Marijskej republiky oznámili svoj okamžitý odchod z úradu, pričom šéf Riazanskej oblasti uviedol, že sa nebude uchádzať o ďalšie funkčné obdobie.

20:03 České Národné múzeum poslalo na Ukrajinu materiál potrebný na to, aby mohli byť ukrajinské pamiatky zachované aj pre ďalšie generácie. Zásielka obsahuje bublinkové fólie, nehorľavé textílie, polyetylénové peny, ale aj dosky na zadebnenie okien či hasiace prístroje, informuje spravodajská stanica ČT24.

19:36 Ukrajine budeme naďalej pomáhať, či už humanitárne, vojenskou pomocou, ako aj podporou jej členstva v Európskej únii. Prezidentka SR Zuzana Čaputová to uviedla v reakcii na videopríhovor ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského poslancom Národnej rady SR. 

19:35 Ukrajinskí vojaci prišli do Nemecka na výcvik v zaobchádzaní s ťažkými húfnicami typu Panzerhaubitze 2000 (PzH 2000). Informovala o tom v utorok agentúra DPA, ktorá sa odvolala na nemenované vládne zdroje. 

19:28 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorok počas svojho príhovoru k poslancom Národnej rady Slovenskej republiky zdôraznil návrh zákazu dovozu ruskej ropy to EÚ. Takisto členské krajiny upozornil na pokračovanie spolupráce s Ruskom. Písali o tom agentúry AP a DPA. 

18:58 Bielorusko rozmiestni špeciálne operačné jednotky v troch oblastiach v blízkosti svojich hraníc s Ukrajinou. Oznámil to v utorok náčelník bieloruského generálneho štábu Viktor Gulevič.

18:51 Prevádzkovateľ ukrajinského systému na prepravu plynu GTSOU uviedol, že v stredu preruší tranzit ruského plynu do Európy cez stanicu Sochranovka.

17:36 Európska komisia vyčlení pre Ukrajinu 400 miliónov eur na podporu poľnohospodárstva.

17:15 Valné zhromaždenie OSN zvolilo Českú republiku do Rady OSN pre ľudské práva. Nahradí v nej Rusko, ktoré o post prišlo po invázii na Ukrajinu.

16:55 Starosta ukrajinskej metropoly Kyjev Vitalij Kličko zverejnil v utorok na sociálnej sieti Telegram informáciu, že výdavky na obnovu budov v hlavnom meste po ruských útokoch dosiahnu výšku 70 miliónov eur. Uviedol to portál britského denníka The Guardian. 

16:52 Spojené štáty sa domnievajú, že ruský prezident Vladimir Putin sa pripravuje na dlhodobý konflikt na Ukrajine a ani ruské víťazstvo na Donbase na východe krajiny by nemuselo vojnu ukončiť. Na brífingu zákonodarcov to povedala riaditeľka úradu amerických tajných služieb Avril Hainesová. Informovala o tom agentúra Reuters.

16:18 Európska únia v utorok obvinila ruské úrady, že 24. februára hodinu pred vojenským vpádom na Ukrajinu vykonali kybernetický útok proti satelitnej sieti spoločnosti Viasat s cieľom pripraviť pôdu pre svoju nevyprovokovanú a neopodstatnenú inváziu. 

16:06 Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková v utorok počas návštevy Kyjeva povedala, že Nemecko sa chce v budúcnosti zaobísť úplne bez dodávok energie z Ruska. Informuje agentúra DPA. 

16:00 Generálny tajomník OSN António Guterres sa v utorok v rámci dvojdňovej oficiálnej návštevy Moldavska stretol s prezidentkou Maiou Sanduovou. Vo vyhlásení vydanom po stretnutí sa uvádza, že šéf OSN potvrdil "plnú podporu rešpektovania nezávislosti, suverenity a územnej celistvosti Moldavska"

15:59 Ruský veľvyslanec v Poľsku Sergej Andrejev sa mohol vyhnúť obliatiu červenou farbou počas slávnosti pri sovietskom vojenskom pamätníku vo Varšave, keby sa držal rady poľského ministerstva zahraničných vecí, aby na podujatie nešiel. V utorok to povedal poľský premiér Mateusz Morawiecki, ktorého citovala tlačová agentúra PAP. 

15:10 Holandsko hlási prvú obeť ruskej invázie na Ukrajine. Ron Vogelaar, 55-ročný dobrovoľník z Holandska podľa všetkého zomrel počas ruskej delostreleckej paľby. 

15:03 Šéfka nemeckej diplomacie pri návšteve Kyjeva oznámila, že Nemecko znovu otvorí ambasádu v ukrajinskom hlavnom meste. Pracovať bude v obmedzenom režime.

15:02 Počet vnútorne vysídlených obyvateľov Ukrajiny v dôsledku vojny už prekročil hranicu osem miliónov, čo predstavuje v porovnaní s údajmi z marca 24-percentný nárast. V utorok to uviedla Medzinárodná organizácia pre migráciu.

14:58 V rozľahlom areáli oceliarní Azovstaľ v juhoukrajinskom prístavnom meste Mariupol je viac ako 1000 ukrajinských ozbrojencov, pričom mnohí z nich sú zranení. Pre agentúru AFP to v utorok uviedla podpredsedníčka ukrajinskej vlády Iryna Vereščuková. 

14:50 Obranný výbor fínskeho parlamentu dnes konštatoval, že členstvo Fínska v NATO je "najlepšou zárukou národnej bezpečnosti". Vládnuce strany vo Fínsku a Švédsku cez víkend rozhodnú, či podporia vstup svojich krajín do Severoatlantickej aliancie.

14:42 EÚ na mimoriadnom summite zváži ďalšie dôsledky ruskej invázie, povedal Scholz. Uviedol, že témou júnového summitu NATO bude posilnenie bezpečnosti.

14:39 Neďaleko Starého Saltivu zlikvidovali bojovníci charkovskej územnej obrany ďalší nový tank T-90M "Breakthrough". Pýchu ruského tankového priemyslu zničil švédsky ručný protitankový granátomet Carl Gustaf. Ďakujeme švédskemu ľudu a kráľovi za pomoc.

14:28 Litovský parlament v utorok jednomyseľne schválil rezolúciu, ktorá ruskú inváziu na Ukrajinu označuje za genocídu a Rusko za "štát podporujúci a páchajúci terorizmus". Text dokumentu tiež viní ruské ozbrojené sily z toho, že sa "úmyselne a systematicky zameriavajú na civilné ciele". Informovala spravodajská stanica CNN.

14:17 Do ukrajinskej metropoly Kyjev sa vrátili už dve tretiny obyvateľov, uviedol v utorok tamojší starosta Vitalij Kličko. Ako pripomína agentúra AFP, značná časť obyvateľov z mesta ušla v dôsledku ruskej invázie, ktorá začala koncom februára. 

14:00 Zelenskyj chce aby Slovensko poskytlo Ukrajine lietadla a helikoptéry. „Ukrajinci budú stále pamätať na to, ako Slovensko poskytlo to, čo sme potrebovali. Je potenciál, aby sme v tom pokračovali. Hovorím o lietadlách a helikoptérach,“ povedal.

13:49 Česká polícia bude prísnejšie kontrolovať, či utečenci tvrdiaci o sebe, že sú utečenci z Ukrajiny, majú v pasoch pečiatku o prekročení hraníc Európskej únie. Oznámil to v utorok český minister vnútra Vít Rakušan, informuje server iDNES.cz. 

13:41 Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Berbocková a holandský minister zahraničných vecí Wopke Hoekstra prišli na Ukrajinu. Annalena Berbocková už v Buču navštívila. Ministri zahraničných vecí budú rokovať s predstaviteľmi ukrajinskej vlády.

13:30 Ukrajinský vojenský odborník tvrdí, že Putin zbavil generála Gerasimova velenia nad ruskou armádou na Ukrajine. Nezvládol zadanú úlohu, dodal Oleg Ždanov pre litovské médiá a upozornil, že nový veliteľ môže zmobilizovať všetky dostupné ruské jednotky na obsadenie ukrajinských území, aby rýchlo dokázal svoju efektivitu. Napísal Denník N.

13:12 Ruská platforma na zdieľanie videí RuTube je už druhý deň offline po tom, čo ju v pondelok vyradil masívny počítačový útok. Došlo k nemu len niekoľko hodín pred plánovaným vysielaním slávnostnej vojenskej prehliadky, ktorá sa v Deň víťazstva konala na Červenom námestí v centre Moskvy. Informovala agentúra AFP. 

13:04 Rada Európy bude pomáhať ukrajinskej prokuratúre pri vyšetrovaní vojnových zločinov spáchaných príslušníkmi ruských inváznych síl. Uviedla to v utorok generálna tajomníčka RE Marija Pejčinovičová Buričová.

12:54 Litva uznáva vojnu Ruska proti Ukrajine za genocídu, Rusko za teroristický štát. Litovský parlament jednomyseľne odhlasoval uznesenie, v ktorom sa uvádza, že zámerom Ruska je úplne alebo čiastočne zničiť ukrajinský národ.

12:47 Ivan Korčok povedal, že Robert Fico sa nezúčastnil prejavu Zelenského, lebo „sa hanbí“ za to, čo od začiatku vojny odkazuje ukrajinským matkám a rodinám obetí vojny. Minister zároveň vyzval opozíciu, aby prestala hovoriť, že Ukrajina má s Ruskom rokovať o mieri.

12:35 Minister zahraničných vecí Ivan Korčok povedal, že sa rokuje o ďalšej vojenskej pomoci Ukrajine. „To, čo môžeme, poskytneme,“ uviedol. Ešte predtým sa poďakoval poslancom, že umožnili vystúpiť ukrajinskému prezidentovi. Skritizoval opozičných poslancov Smeru, Republiky a ĽSNS, ktorí v pléne chýbali. Napísal Denník N.

12:26 Zelenskyj chápe, že Slovensko nemôže okamžite zastaviť dodávky ruskej ropy a plynu. "Chápem, že je to pre vás ťažké,“ povedal v pléne. Potrebu sankcií však zdôraznil z dôvodu, že Rusko sa dlho snažilo, aby bola Ukrajina závislá na ruskom plyne. Príhovor trval niekoľko minút. Poslanci Zelenského slová ocenili dlhým potleskom v stoji.

12:16 Ukrajinský prezident Zelenskyj sa prihovára poslancom parlamentu. Slovensku sa poďakoval za podporu. "Ukrajinci si budu stále pamätať, že Slovensko im poskytlo to, čo potrebovali. Bolo by dobré, aby sa to aj iné krajiny Európy a sveta od vás naučili," hovorí v prejave a dodal, že "keď nezastavíme ruské vojská, prídu všade, kam sa im podarí dostať".

12:10 Pred začiatkom príhovoru Volodymyra Zelenského v parlamente neboli poslanci Republiky a väčšina poslancov Smeru, vrátane lídra Roberta Fica. Poslanci ĽSNS odišli zo sály počas prejavu. Napísal Denník N.

12:03 Zábery následkov ostreľovania nákupného centra Riviera v Odese od fotografa Maxima Mazura.

11:54 Varšava a Kyjev rokujú o zvýšení dodávok ropných produktov z Poľska na Ukrajinu. Tá sa kvôli ruskej invázii zápasí s nedostatkom pohonných hmôt.

11:32 Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková v utorok pricestovala do Kyjeva. Ide o vôbec prvého predstaviteľa nemeckého vládneho kabinetu, ktorý od začiatku ruskej invázie navštívil Ukrajinu, informuje agentúra DPA. 

11:11 Svetová zdravotnícka organizácia potvrdila od začiatku ruskej invázie dvesto útokov na zdravotnícke zariadenia, uviedol podľa webu stanice CNN šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus.

10:55 Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba uvádza, že ak Ukrajina bude dostatočne silná na vojenskom fronte a vyhrá bitku o Donbas, „víťazstvom pre nás v tejto vojne bude oslobodenie zvyšku našich území“.

10:42 Ropovod TAL z Terstu môže teraz zvýšiť prepravu o jednotky miliónov ton ročne, uviedlo Mero. Až 6 miliónov ton, ako uviedol prevádzkovateľ, vyžaduje úpravy.

10:34 Je "veľmi pravdepodobné", že Fínsko požiada o členstvo v Severoatlantickej aliancii. V pondelkovom rozhovore pre americkú stanicu CNN to povedala fínska ministerka pre európske záležitosti Tytti Tuppurainenová.

10:22 Požiare po pondelkovom ruskom ostreľovaní Odesy boli uhasené, uviedla podľa CNN ukrajinská Štátna služba pre mimoriadne udalosti.

9:59 Ukrajinská vlajka nad obliehaným závodom Azovstaľ v Mariupole.

9:48 V troskách budovy v meste Izjum, ktorú v marci zničilo Rusko, boli nájdené telá 44 civilistov, uviedol ukrajinský predstaviteľ.

9:40 Ukrajina odstráni z automobilových registračných značiek latinkou písané písmená Z a V. Podľa ministerstva vnútra symbolizujú vojnu totalitného Ruska proti Ukrajine, informoval dnes server RBK-Ukrajina.

9:32 Intenzita ruských útokov na oceliarne Azovstal, poslednú ukrajinskú baštu v Mariupole, neklesá, uviedol podľa Reuters poradca starostu mesta.

9:13 Za pondelok z Ukrajiny na Slovensko prešlo 2192 ľudí. Z toho bolo 698  mužov, 1 165 žien a 329 detí. O dočasné útočisko požiadalo 327 žiadateľov. Opačným smerom za tú istú dobu prešlo 2085 osôb.

8:53 Bloomberg predpovedá, že ruská ekonomika sa tento rok zníži o 12 percent. Koniec koncov, vojna a sankcie (a Rusko je najviac sankcionovaná krajina na svete) si vyberajú svoju daň. Ide o najhorší hospodársky pokles za takmer 30 rokov, od roku 1994.

8:33 Tri ruské hypersonické rakety Kinžal odpálené z lietadla zasiahli v pondelok dva hotely v oblasti juhoukrajinského prístavného mesta Odesa. Sedem rakiet, avšak nie typu Kinžal, odpálila ruská armáda na nákupné centrum v Odese, pričom usmrtila jednu osobu a zranila päť ďalších.

 8:15 Rusko neplánuje zatvárať svoje veľvyslanectvá v Európe v reakcii na "nepriateľské" kroky Západu a rozširovanie sankcií voči Moskve. Uviedol to námestník ruského ministra zahraničných vecí Alexandr Gruško, ktorého citovala agentúry Reuters. 

8:04 Pondelkový raketový útok na ukrajinské mesto Odesa si vyžiadal mŕtveho a päť zranených. V Donbase pokračuje ofenzíva ruskej armády, uviedol Kyjev.

7:48 Podľa najnovšej spravodajskej informácie britského ministerstva obrany Rusko podcenilo ukrajinský odpor. „Jeho plánovanie podľa 'najlepšieho scenára' viedlo k preukázateľným operačným zlyhaniam, ktoré zabránili prezidentovi Putinovi oznámiť na prehliadke ku Dňu víťazstva 9. mája významný vojenský úspech na Ukrajine,“ uvádza sa v správe.

7:43 Biely dom kritizoval šéfa Kremľa Vladimira Putina za prepisovanie dejín a šírenie dezinformácií počas  prejavu, ktorý predniesol v pondelok na slávnostnej vojenskej prehliadke v Moskve. 

7:25 Spomienková akcia 9. mája sa konala aj v Berlíne. Úrady v nemeckom hlavnom meste povolili, aby sa akcie Dňa víťazstva konali, no zakázali používanie ukrajinských, ruských a sovietskych vlajok.

6:55 Americký prezident Joe Biden v pondelok podpísal zákon, ktorý umožní urýchliť dodávky zbraní na Ukrajinu. Tento zákon je pritom založený na opatrení z čias druhej svetovej vojny, ktoré pomohlo Spojeným štátom a ich spojencom poraziť nacistické Nemecko. Informovala o tom agentúra AFP. 

6:46 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondelok potvrdil, že Ukrajina odovzdala druhú časť dotazníka pre vstup do Európskej únie. Zelenskyj tak spravil počas videohovoru s predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou. Informuje o tom denník The Guardian.

6:38 Americký prezident Joe Biden v pondelok uviedol, že sa obáva toho, že jeho ruský náprotivok Vladimir Putin nemá riešenie pre vojnu na Ukrajine. Informuje o tom agentúra Reuters.

6:30 Za "pochod porazených" označil v pondelok bývalý ukrajinský prezident Petro Porošenko vojenskú prehliadku v ruskej metropole Moskva pri príležitosti 77. výročia ukončenia druhej svetovej vojny. Informovala stanica Sky News.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok