Ukrajina od stredy zastaví tranzit plynu do Európy cez stanicu Sochranovka

TA3 TASR
10.5.2022 22:09

Ukrajinský prevádzkovateľ plynovodov GTSOU uviedol, že tranzit ruského plynu do Európy cez jeden z kľúčových vstupných bodov na ukrajinskom území, stanicu Sochranovka, bude od stredy 11. mája zastavený. Dôvodom sú aktivity ruských okupačných síl na Donbase, kam patrí aj Sochranovka. Informovali agentúry Reuters a Bloomberg.

GTSOU na svojej internetovej stránke informoval, že od stredy 11. mája 7.00 h miestneho času už nebude zabezpečovať tranzit ruského plynu cez stanicu Sochranovka. Firma dodala, že už skôr upozorňovala Rusko, že aktivity okupačných síl v Luhanskom regióne môžu narušiť transport približne tretiny plynu smerujúceho cez územie Ukrajiny do Európy. 

"Spoločnosť opakovane informovala (ruský plynárenský koncern) Gazprom o hrozbách, ktoré pre tranzit plynu predstavujú aktivity okupačných síl a vyzvala na ukončenie zásahov do činnosti zariadení. Tieto výzvy však neboli vypočuté," dodala ukrajinská firma.

Podľa GTSOU by sa objem plynu určený pre Sochranovku (stanica zabezpečuje takmer tretinu z celkového tranzitu smerujúceho cez Ukrajinu do Európy) mohol dočasne presmerovať do stanice Sudža, čo by zabezpečilo naplnenie európskych kontraktov. Cez Sudžu, ktorá je pod kontrolou Ukrajincov, prechádza väčšina z objemu plynu transportovaného z Ruska do Európy cez Ukrajinu.

Gazprom však podľa Reuters uviedol, že "technologicky nie je možné" presunúť celý objem plynu na stanicu Sudža, ako navrhol GTSOU. V utorok cez Sochranovku smerovalo do Európy zhruba 27 % ruského plynu a zvyšok cez stanicu Sudža.  

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok