Valné zhromaždenie OSN zvolilo Česko do Rady OSN pre ľudské práva, nahradí v nej Rusko

TA3 ČTK
10.5.2022 17:14

Valné zhromaždenie OSN v utorok zvolilo Českú republiku do Rady OSN pre ľudské práva (UNHRC). V nej nahradí Rusko, ktorému bolo členstvo pozastavené kvôli jeho invázii na Ukrajinu. Moskva následne 47-člennú Radu opustila. O zvolení Česka na uvoľnené miesto informovalo VS OSN na na twitteri.

Rada OSN pre ľudské práva (SITA)
SITA/AP

Správu o zvolení ČR do UNHRC vzápätí uvítal český minister zahraničných vecí Ján Lipavský, ktorý v príspevku na svojom twitterovom účte poďakoval členským štátom OSN za prejavenú dôveru. "Hneď vo štvrtok nás čaká zasadnutie na porušovanie ľudských práv v dôsledku ruskej agresie voči Ukrajine," doplnil šéf českej diplomacie.

Rusko bolo v čase svojho odstúpenia v druhom roku trojročného pôsobenia v UNHRC a Česká republika za neho dokončí tento termín do 31. decembra 2023. Pre Českú republiku hlasovalo 157 členov VS OSN, 23 sa hlasovania zdržalo; jej mandát začína ihneď.

Rada OSN pre ľudské práva združuje 47 štátov a jej cieľom je presadzovanie a ochrana ľudských práv po celom svete. Prípady možného porušovania týchto práv zo strany Ruska na Ukrajine sa znovu bude zaoberať vo štvrtok na špeciálnom zasadnutí. To inicioval Kyjev, ktorý požiadal o posúdenie situácie na Ukrajine vrátane správ o hromadných obetiach v Mariupole.

Orgán svetovej organizácie sídliacej v Ženeve nemôže prijímať právne záväzné rozhodnutia. Môže však schvaľovať zriadenie vyšetrovacích komisií a jeho rozhodnutia predstavujú významný politický odkaz. Už začiatkom marca Rada OSN pre ľudské práva zriadila komisiu, ktorá má možné ruské zločiny vyšetrovať.

Snahu o vylúčenie Ruska z UNHRC viedli Spojené štáty po tom, čo Moskva 24. februára začala inváziu na Ukrajinu. Valné zhromaždenie OSN 7. apríla schválilo prerušenie členstva Ruska v UNHRC kvôli správam, že ruskí vojaci na Ukrajine vraždia civilistov. Rusko sa následne mandátu vzdalo. V roku 2011 bola z UNHRC vylúčená Líbya kvôli násiliu proti protestujúcim, ktorého sa dopustili sily vtedajšieho vodcu krajiny Muammara Kaddáfího.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok