Top udalosti týždňa: Ficova kauza opäť naštrbila vzťahy v koalícii, Bidenová navštívila Slovensko

TA3
8.5.2022 18:00

Šéf Smeru-SD Robert Fico sa zatiaľ vyhol pobytu vo väzbe, jeho kauza však naštrbila vzťahy v koalícii. Dve poslankyne vylúčili z klubu OĽANO, neistá je aj pozícia hnutia Sme rodina. Z Ukrajiny naďalej prichádzajú správy o kritickej situácii, premiér Eduard Heger zdôraznil, že Slovensko s pomocou neprestane. Pozrite sa s nami na tie najdôležitejšie udalosti týždňa.

Top udalosti týždňa: Ficova kauza opäť naštrbila vzťahy v koalícii, Bidenová navštívila Slovensko
TASR/Martin Baumann

Parlament Fica do väzby nevydal

Uplynulý týždeň opäť naštrbil vzťahy v koalícii. Poslanci národnej rady napokon neodsúhlasili vydanie predsedu Smeru-SD Roberta Fica na väzobné stíhanie. Ešte minulý týždeň to plénu odporučil mandátový a imunitný výbor. Za hlasovalo 74 zo 150 prítomných poslancov, proti bolo 49, zdržalo sa 19 a nehlasovalo osem poslancov. Fica obvinili spolu s exministrom vnútra Robertom Kaliňákom v kauze Súmrak.

Za vzatie Fica do väzby boli všetci poslanci SaS, ako aj väčšina poslancov OĽANO s výnimkou Romany Tabák, ktorá nehlasovala, a Kataríny Hatrákovej, ktorá sa zdržala. Pri hlasovaní sa zdržali aj poslanci hnutia Sme rodina. Poslanci zo strany Za ľudí boli za. Proti vydaniu Fica do väzby hlasovali členovia klubu Smer-SD, ako aj nezaradení poslanci pôsobiaci v neparlamentnom Hlase-SD. Nezaradení poslanci z ĽSNS nehlasovali.

Opozícia bola s výsledkom spokojná. Túžba po politickej pomste podľa predstaviteľov mimoparlamentného Hlasu-SD prehrala. "Je povinnosťou každého jedného poslanca hlasovať výlučne podľa svojho vedomia a svedomia. Ak nemohli s čistým svedomím zahlasovať za vydanie svojho kolegu na väzobné stíhanie, je dobre, že to neurobili," povedal Pellegrini.

Tvrdšie slová venoval najmä lídrovi OĽANO Igorovi Matovičovi šéf SaS Richard Sulík. Výsledok hlasovania parlamentu o vydaní poslanca Roberta Fica do väzby je podľa Sulíka najväčšia prehra politickej kariéry Igora Matoviča. "Toto je najväčšia prehra politickej kariéry lídra OĽANO. A porazil ho nielen jeho obľúbený koaličný partner, ale aj vlastné poslankyne. Už nikdy nebudú môcť hovoriť o boji proti korupcii," skonštatoval Sulík. 

Sám Fico nazval hlasovanie "politickým procesom" a "pomstou Matoviča". Cieľom bola podľa neho diskreditácia opozičného lídra.

Hatráková a Tabák v klube OĽANO skončili

Rozhodnutie poslankýň OĽANO Hatrákovej a Tabák napokon vyústilo do ich vylúčenia z poslaneckého klubu OĽANO. "Dnes sa poslankyne Katarína Hatráková a Romana Tabák, dve poslankyne z 50 poslancov OĽANO, svojím hlasovaním spreneverili hodnotám hnutia a programu, pod ktorý sa podpísali, a tým, že zabránili výkonu spravodlivosti, zradili drvivú väčšinu voličov OĽANO," reagoval predseda poslaneckého klubu OĽANO Michal Šipoš.

Sklamanie neskrýval ani premiér Eduard Heger. Koalícia však podľa neho musí ďalej pracovať. Chce reformnú a nie udržiavaciu vládu. Skonštatoval, že hoci sa niekedy v kľúčových momentoch nemohli spoľahnúť na koaličného partnera, dokázali presadiť správne veci.

O situácii v koalícii a hlasovaní o vydaní Roberta Fica na väzobné stíhanie sme diskutovali aj v relácii Téma dňa. Naším hosťom bol politológ Jozef Lenč, ktorý hovoril aj o tom, čo mohlo byť za stratenými hlasmi poslankýň Hatrákovej a Tabák z OĽANO.

Viac si môžete pozrieť tu:

Ako by o vydaní Roberta Fica hlasovali lídri mimoparlamentných strán? Na to sme sa ich spýtali v nedeľnej relácii V politike. V štúdiu sme privítali Milana Majerského, predsedu KDH, Krisztiána Forróa, predsedu strany Aliancia, Tomáša Druckera, predsedu strany Dobrá voľba a Umiernení a Andreja Danka, predsedu SNS.

Viac sa dozviete aj v tomto článku:

Jill Bidenová na Slovensku

V závere týždňa zarezonovala najmä návšteva prvej dámy USA Jill Bidenovej. Z Košíc sa presunula aj na slovensko-ukrajinské hranice v spoločnosti predsedu vlády Eduarda Hegera a ministra vnútra Romana Mikulca.

Premiér Eduard Heger jej návštevu ocenil ako "veľké gesto". Podľa neho tým vyzdvihla pomoc a solidaritu obyvateľov Slovenska voči ľuďom utekajúcim pred vojnovým konfliktom na Ukrajine.

Kuleba exkluzívne pre TA3

V priebehu týždňa sme vám priniesli aj exkluzívny rozhovor s ukrajinským ministrom zahraničných vecí Dmytrom Kulebom. Ak sa podľa neho ruský prezident Vladimir Putin rozhodne, že oficiálne uzná, že na Ukrajine prebieha vojna, zo strany Ukrajiny sa vraj nič nezmení.

Viac si môžete pozrieť aj tu:

Raketa zasiahla aj Zakarpatskú oblasť

Po prvýkrát od začiatku vojny na Ukrajine zasiahla raketa aj Zakarpatskú oblasť ležiacu pri hraniciach so Slovenskom. O raketovom útoku informoval na sociálnych sieťach šéf Zakarpatskej oblastnej správy Viktor Mykyta.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ešte v stredu uviedol, že nebude súhlasiť s mierovou dohodou s Moskvou, ktorá by ruským silám umožňovala zostať na ich súčasných pozíciách na okupovaných ukrajinských územiach. Zelenskyj zdôraznil, že Kyjev nebude akceptovať žiaden "zamrznutý konflikt" na území Ukrajiny.

Situácia na Ukrajine je aj naďalej napätá a komplikovaná. V mnohých mestách uviazli civilisti i vojaci, niektoré rodiny márne čakajú na návrat svojich príbuzných.

Premiér Eduard Heger zdôraznil, že Slovensko neprestane pomáhať. "Toto nie je len kríza. Toto je brutálna vojna," povedal a dodal, že "neprestaneme pomáhať Ukrajine".

Podľa slovenského premiéra si európske krajiny uvedomujú, že Ukrajinci nebojujú len za svoju slobodu, ale aj za európske hodnoty. "Demokratický svet chápe, ako je dôležité, aby ste dostali všetko, čo (v boji proti Rusku) potrebujete," dodal Heger.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok