Poslanci nevydali Fica na väzobné stíhanie. Hlasovania sa zdržal celý klub Sme rodina

TA3 TASR
4.5.2022 17:17

Poslanci národnej rady napokon neodsúhlasili vydanie predsedu Smeru-SD Roberta Fica na väzobné stíhanie. Ešte minulý týždeň to plénu odporučil mandátový a imunitný výbor. Za hlasovalo 74 zo 150 prítomných poslancov, proti bolo 49, zdržalo sa 19 a nehlasovalo osem poslancov. Fica obvinili spolu s exministrom vnútra Robertom Kaliňákom v kauze Súmrak.

Za vzatie Fica do väzby boli všetci poslanci SaS, ako aj väčšina poslancov OĽANO s výnimkou Romany Tabák, ktorá nehlasovala, a Kataríny Hatrákovej, ktorá sa zdržala. Pri hlasovaní sa zdržali aj poslanci hnutia Sme rodina. Poslanci zo strany Za ľudí boli za. Proti vydaniu Fica do väzby hlasovali členovia klubu Smer-SD, ako aj nezaradení poslanci pôsobiaci v neparlamentnom Hlase-SD. Nezaradení poslanci z ĽSNS nehlasovali.

Mandátový a imunitný výbor národnej rady ešte minulý týždeň prijal uznesenie a odporučil plénu parlamentu odsúhlasiť žiadosť prokuratúry o vydanie súhlasu na vzatie do väzby poslanca a lídra Smeru Roberta Fica.

Prípadné väzobné stíhanie poslanca by bolo možné až po súhlase parlamentu a rozhodnutí súdu. Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry v rámci akcie Súmrak obvinil Fica a exministra vnútra Roberta Kaliňáka zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, prečinu zneužívania právomoci verejného činiteľa, ako aj z opakovaného zločinu ohrozenia obchodného, bankového, poštového, telekomunikačného a daňového tajomstva. V prípade sú obvinení aj nitriansky podnikateľ Norbert Bödör a policajný exprezident Tibor Gašpar.

O žiadosti prokuratúry diskutoval parlament niekoľko dní, debaty sa začali ešte minulý týždeň. Smer-SD nevidí dôvod na väzobné stíhanie svojho lídra. Opozícia naďalej hovorí o zneužívaní trestného práva v politickom boji. Predstavitelia koalície opakovali, že rozhodnúť má súd, a nie plénum NR SR, hovorili o vydaní Fica do rúk spravodlivosti.

Priamy prenos z hlasovania v národnej rade si môžete pozrieť aj tu:

Líder Smeru-SD Robert Fico sa poďakoval poslancom Národnej rady SR, ktorí nepodporili žiadosť prokuratúry o súhlas parlamentu s jeho väzobným stíhaním. Naďalej hovorí v súvislosti s jeho obvinením o politickom procese. "Ďakujem každému poslancovi, ktorý ma podporil, a rešpektujem každého, kto mal na to iný názor," uviedol Fico.

Strana Smer-SD sa na sociálnej sieti poďakovala poslancom, ktorí sa postavili na stranu zdravého rozumu a "hlasovali za demokraciu a právny štát". "Slováci, dnes sme dvakrát silnejší aj vďaka vašej podpore v boji za záchranu Slovenska," dodala strana.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok