Ruské tanky majú vadu, o ktorej sa vie už roky. Z posádky robí jednoduchý terč

TA3/hm ČTK
9.5.2022 07:00

Ruské tanky, ktorým odlietavajú ich horné časti, sú poslednou známkou toho, že ruská invázia na Ukrajinu nejde podľa plánu. Počet zničených ruských tankov od začiatky ofenzívy môže byť aj niekoľko stoviek. Britský minister obrany Ben Wallace tento týždeň odhadol, že Rusko ich stratilo až 580.

Ruské tanky
TASR/AP

Vojnové zábery a fotografie podľa expertov ukazujú, že ruské tanky majú vadu, o ktorej západné armády vedia už po desaťročia a hovoria o nej ako o "efekte čertíka v krabičke". Podľa expertov mala Moskva tento problém predvídať. Problém tkvie v spôsobe skladovania munície v tankoch.

Na rozdiel od západných vozidiel ruské tanky svoju muníciu vozia v delových vežiach, kvôli čomu sú veľmi zraniteľné. Aj nepriamy zásah totiž môže spôsobiť reťazovú reakciu a následnú explóziu celého zásobníku až so 40 strelami. Tlaková vlna takéhoto výbuchu môže byť dosť silná na to, aby vystrelila veža tanku do výšky dvojposchodového domu.

Vývojová vada

"Pozorujeme vývojovú vadu ruských tankov," uviedol CNN Sam Bendett z programu ruských štúdií pri výskumnom centre Nová americká bezpečnosť. "Každý úspešný zásah... spôsobí vznietenie munície a následnú ohromnú explóziu, ktorá doslova odpáli vežu," povedal. "Táto vada robí z tankovej posádky, ktorú tvoria bežne traja muži, veľmi jednoduchý terč," opísal Nicholas Drummond, obranný analytik, ktorý sa špecializuje na pozemný boj, a bývalý britský armádny dôstojník. "Keď sa nedostanete v prvej sekunde von, ste nahraní," povedal.

Vada sa dostala do povedomia západných armád v priebehu prvej a druhej vojny v Perzskom zálive v rokoch 1991 a 2003, kedy množstvo irackých tankov T-72 ruskej výroby stretol rovnaký osud - veža odstrelená od korby tanku po zásahu protitankovou strelou.

Rusko sa podľa Drummonda z Iraku nepoučilo a mnoho jeho tankov na Ukrajine trpí rovnakou vadou. Keď v roku 1992 prišiel do služby tank T-90, následník tanku T-72, jeho pancier bol vylepšený, ale systém prebíjania zostal rovnaký, čo z tanku robí vozidlo rovnako zraniteľné, ako bol jeho predchodca. Výnimkou nie je ani verzia T-80, ktorá je tiež nasadená na Ukrajine.

Sam Bendett podotkol, že toto prevedenie tanku má však aj svoje výhody. Rusko podľa neho tento systém zvolilo, keďže ušetrí miesto, tank je vďaka nemu nižší a je náročnejšie zasiahnuť v boji. Pre západné armády bol viac-menej Irak skúsenosťou a "poučili sa, že muníciu v tanku je potrebné oddeliť," povedal Drummond a poukázal na príklad amerického bojového vozidla Stryker vyvinutého po prvej vojne v Zálive. "Má na vrchu kanón aj s muníciou, ktorý nijako nezasahuje do kabíny posádky. Takže i keď dostane zásah a vybuchne, posádka je dole stále v bezpečí. To je šikovný dizajn," dodal.

Výcvik môže trvať až rok

Americký tank M1 Abrams využívaný Spojenými štátmi i ďalšími spojencami má muníciu v uzavretom zásobníku, odkiaľ ju berie štvrtý člen posádky a prebíja kanón. Dvierka medzi zásobníkom munície a kabínou posádky sú tak vždy otvorené len na krátky čas, a pokiaľ je tank zasiahnutý, vo veži exploduje len jedna tanková strela. "Presný zásah môže tank poškodiť, ale nemusí nutne zabiť posádku," vysvetľuje Bendett. Drummond potom dodal, že munícia vo výzbroji západných armád niekedy začne horieť pod vplyvom tepla zo zásahu nepriateľskou strelou, ale vybuchnúť nemusí.

Zistiť, koľko presne ruských tankov bolo na Ukrajine zničených, nie je jednoduché. Podľa spravodajské pozorovacieho webu Oryx, ich k 28. aprílu bolo zničených 300 a ďalších 279 buď poškodených, opustených, alebo sa ich posádka vzdala. Web viac-menej započítava len prípady, pri ktorých má obrazový dôkaz, celkové číslo teda môže byť vyššie.

Keď britský minister obrany Wallace uviedol svoj odhad 580 zničených ruských tankov na Ukrajine, hovorí tiež o 15-tisícoch zabitých ruských vojakov. Je náročné odhadnúť, koľkí z nich tvorili posádky tankov. Niet však pochýb o tom, že nahradiť posádky nie je jednoduché. Tankistický výcvik môže trvať až 12 mesiacov, povedal CNN Aleksi Roinila, bývalý člen tankovej posádky fínskych ozbrojených síl. "A to je ešte rýchle," dodal. Nahradiť stovky posádok je preto pre Rusko ťažká úloha. Najmä keď tanky, ktoré potom majú používať, sú takýmto spôsobom chybné.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok