Mužov násilne odvádzajú do ruskej armády. Musia sa skrývať, neochránia ich ani šediny

TA3/hm ČTK
30.4.2022 06:00

Kvôli agresívnym taktikám odvodov v Doneckej ľudovej republike, ktorú ovládajú proruskí separatisti, sa muži skrývajú a nevychádzajú von. Ruské úrady vyhlásili mobilizáciu aj v tých častiach Chersonskej oblasti, ktorú ruská armáda ovládla v priebehu terajšej invázie na Ukrajinu.

Donecká
TASR/AP (ilustračné)

V Doneckej ľudovej republike v snahe posilniť tamojšiu armádu úrady koncom marca zvýšili hranicu brannej povinnosti z 55 na 65 rokov, informovali tamojšie médiá. Muži, ktorí nechcú byť vyslaní do vojny, ktorú nepodporujú, sa ukrývajú doma u priateľov a príbuzných, kde nie je evidovaný nikto, kto by mohol narukovať, píše na svojich internetových stránkach britských denník The Guardian. Niektorí z nich sa odvážia von v noci.

Chýbajú automechanici

Prácu, ktorú títo muži skôr vykonávali, za nich prevzali ženy, keďže ich neodvádza nikto. Podľa miestnych ľudí je v samozvanej separatistickej republike skoro nemožné nechať si opraviť auto. V obchodoch s elektronikou, kde pred začiatkom ruskej invázie na Ukrajinu pracovali muži, teraz predávajú ženy a pokiaľ má zákazník nejaké otázky, riešia ich cez telefón.

The Guardian uvádza, že Donecká ľudová republika začala odvody 19. februára, teda o niekoľko dní skôr, ako ruský prezident Vladimir Putin ohlásil inváziu na Ukrajinu. Výnimky musia potvrdiť vysoko postavení vládni činitelia, ktorých sa vojenská povinnosť netýka. Odvody začali tak skôr kvôli tomu, aby muži nestačili utiecť, a medzi tými, ktorí sa o to pokúsili, boli i tí, ktorí do separatistami ovládaného regiónu prišli z územia kontrolovaného Ukrajinou.

Z domu nevyšiel dva mesiace

"Môj syn dva dni pred začiatkom odvodov odišiel do dediny, odkiaľ pochádzame, aby tam skontroloval babičku. Teraz uviazol v Doneckej ľudovej republike, robím si kvôli tomu veľké starosti," povedal istý muž žijúci teraz na západe Ukrajiny. Snaží sa dať dohromady peniaze na to, aby sa ho cez Rusko podarilo prepašovať preč. Jeho syn vraj už dva mesiace nevyšiel z domu.

Povinnému odchodu do armády sa dá vyhnúť po zaplatení úplatku vo výške asi 800 dolárov, čo je pre väčšinu obyvateľov chudobného regiónu horibilná suma. Muži, ktorí sa blížia k hornej vekovej hranici, si nechávajú narásť fúzy, aby vyzerali staršie. Po zvýšení limitu na 65 rokov totiž šediny nezaručujú dostatočnú ochranu, píše The Guardian.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok