ROZHOVOR: Alkohol je cez vojnu tabu. Kedysi ho vojaci dostávali na prídel, hovorí Macko

TA3/Henrieta Mihalková
26.4.2022 06:00

Počas druhej svetovej vojny sa alkohol dával vojakom na prídel. Rovnako aj cigarety. Zásoby tabakových výrobkov boli v mobilizačných zásobách ešte aj za socializmu. Slovenskí vojaci majú dnes alkohol zakázaný, a to aj vrátane piva. Dočasne bol predaj alkoholu zakázaný aj na Ukrajine. O tom, prečo sa počas vojny zavádza zákaz predaja alkoholu, a aké dôsledky môže mať pre vojaka alkohol v službe, sme hovorili s generálom vo výslužbe Pavlom Mackom.

Na front odišiel manžel, domov sa vrátil tyran. Ruských vojakov trápia psychické problémy aj roky po vojne
Russian Defense Ministry Press Service via AP

V rozhovore sa dočítate:

  • prečo počas vojny nesmú predávať alkohol,
  • či vojaci mohli piť alkohol počas vojny v Afganistane,
  • kedy mali vojaci alkohol a cigarety na prídel,
  • či sa zákaz vzťahuje len na armádu,
  • či môžu slovenskí vojaci piť alkohol,
  • aké sankcie hrozia za alkohol počas služby.

Súčasťou stanného práva na Ukrajine, ktoré bolo zavedené na začiatku ruskej invázie, bol aj suchý zákon. Nesmie sa alkohol len predávať alebo aj piť počas vojny?

Regulácie, čo sa týka alkoholu počas vojny alebo vojenských operácií, sa časom menili. Ešte počas druhej svetovej vojny sa dával alkohol vojakom na prídel. Verilo sa, že uvoľnuje stres, tíši bolesť a odbúrava zábrany. Podobne to bolo s cigaretami. Ešte za socializmu boli v mobilizačných zásobách aj zásoby cigariet na každého vojaka. To sa postupne menilo.

Pavel Macko je slovenský generál a expert na bezpečnosť. Bol najvyššie postaveným Slovákom v štruktúrach NATO. Bol nasadený v operácii ISAF a viedol štáb, ktorý riadil operácie v rámci Afganistanu. Pôsobil na Generálnom štábe Ozbrojených síl SR.

Dnes je prevládajúcim trendom úplný zákaz alkoholu počas operačného nasadenia. Napríklad v misii ISAF v Afganistane to bolo najprv ponechané na národné pravidlá jednotlivých krajín, nakoniec však veliteľ ISAF generál McCrystal zaviedol úplný zákaz alkoholu vrátane piva, bez ohľadu na národné pravidlá jednotlivých krajín.

Pre slovenské ozbrojené sily platí pre všetky misie nulová tolerancia, teda absolútny zákaz konzumácie akéhokoľvek alkoholu. Ak ukrajinské úrady zakázali predaj alkoholu, tak určite platí aj zákaz jeho konzumácie, minimálne pre vojakov a vojačky v činnej službe.

Vzťahuje sa "suchý zákon" len na vojakov alebo aj na civilistov?

Nepoznám presne ustanovenia mobilizačného nariadenia ukrajinských úradov. Ale dá sa predpokladať, že zákaz konzumácie alkoholu platí aj pre všetkých civilov vo verejnej službe, napríklad lekárov, sestry, hasičov, záchranárov či policajtov. Aj preto bol vydaný zákaz predaja alkoholu.

Prečo je počas vojny vlastne zakázaný predaj alkoholu? Aké dôsledky by mohlo mať popíjanie alkoholu počas vojnového stavu?

Počas vojny ide doslova o život, nielen pre samotnú osobu konzumujúcu alkohol, ale aj pre všetkých jeho alebo jej kolegov. Vyžaduje sa stopercentná pozornosť a pohotovosť. Na spomalenej reakcii vojaka, ale aj lekára, či sestry môže závisieť život mnohých ľudí. Je všeobecne známe, že alkohol po požití spomaľuje reakcie, narušuje stabilitu a úsudok. Vojna je príliš vážna vec, aby sa obrana a všetky verejné služby zaisťovali v nie celkom bdelom stave. Pokiaľ viem, tento prísny zákaz prišiel v roku 2014 v súvislosti s vypuknutím bojov na východe Ukrajiny a ukrajinské úrady uplatňovali veľmi vysoké tresty.

A čo alkohol určený na medicínske účely? Ako sa k nemu dopracujú zdravotníci v čase zákazu predaja alkoholu?

Na toto sa zákaz nevzťahuje, podobne ako na drogy a opiáty používané na medicínske účely. Veď tie sú aj u nás všeobecne zakázané a predsa sa kontrolovaným spôsobom vyrábajú, skladujú a používajú v zdravotníctve.

Ako ste uviedli, v slovenskej armáde platí nulová tolerancia pitia alkoholu. Aké sankcie hrozia vojakom za porušenie zákazu?

U nás platia veľmi prísne pravidlá. Prítomnosť alkoholu počas služby vo väčšom ako zanedbateľnom rozsahu má za následok automatické prepustenie zo služby, teda je to prepustenie priamo zo zákona. Dokonca dotyčný nedostane ani všetky výsluhové náležitosti a odchodné. 

Náš zákon dokonca postihuje vojakov aj za spáchanie priestupku pod vplyvom alkoholu aj mimo službu. Teda šoférovanie súkromného vozidla v osobnom voľne vojaka je zákonný dôvod (povinnosť) na jeho prepustenie zo služobného pomeru a podobnými následkami na jeho sociálne náležitosti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok