Vášáryová sa pustila do premiérov, ktorí navštívili Zelenského: Zaťažili ukrajinskú políciu

TA3/hm ČTK
16.3.2022 16:00

Nečakanej utorkovej cesty českého premiéra Petra Fialu a jeho kolegu z Poľska a Slovinska do Kyjeva si všímajú popredné európske a americké médiá. Označujú ju za symbolickú, chvályhodnú, odvážnu aj veľmi riskantnú. Medzi ruskými komentármi sa objavili slová o "krásnom, ale neužitočnom geste".

Vášáryová sa pustila do premiérov, ktorí navštívili Zelenského: Zaťažili ukrajinskú políciu
TASR/AP

Do ukrajinskej metropoly, ktorú sa snažia obkľúčiť ruské jednotky, dorazil Fiala vlakom spolu so svojím poľským náprotivkom Mateuszom Morawieckym, poľským vicepremiérom Jaroslawom Kaczyńským a slovinským predsedom vlády Janezom Janšom. V Kyjeve sa stretli s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským a premiérom Denysom Šmyhalom.

Heger do Kyjeva nešiel

Denník N označil cestu stredoeurópskych politikov za odvážnu a za zatiaľ najsilnejšie politické gesto podpory štátu napadnutého Ruskom. "Cesta vlakom je zároveň veľmi symbolická - premiéri cestovali po rovnakej trati, po ktorej z Ukrajiny opačným smerom mieria státisíce utečencov," uviedol denník. Dodal, že jazda vlakom vo vojnou zasiahnutej krajine je najbezpečnejším spôsobom prepravy. Pozvánku zúčastniť sa návštevy dostal aj slovenský premiér Eduard Heger, ktorý však podľa tlačového odboru vlády dal na radu bezpečnostných zložiek, ktoré mu cestu neodporúčali.

Slovenská herečka a diplomatka Magda Vášáryová naopak na Facebooku cestu premiérov do Kyjeva kritizovala a pýtala sa, či politici prišli pridať prácu ukrajinským policajtom, alebo či aspoň priviezli jedlo.

"Slovinský (premiér) Janša, ktorý silno kritizuje EÚ, dvaja Poliaci, ktorí chcú vyviesť Poľsko z EÚ, a už pár rokov rozkladajú demokratické inštitúcie v štáte a nový český premiér? Čo je to za skupinu?" napísala. "Prišli zaťažiť ukrajinské policajné sily, ktoré  ich musia výnimočne chrániť? A blokujú vlaky s humanitárnou pomocou? Ako môžu pomôcť? Dopravili aspoň vlak s potravinami? Na moju dušu - nerozumiem," uviedla.

Americký denník The Washington Post napísal, že európski lídri prišli do Kyjeva v čase, kedy obliehaná ukrajinská metropola čelí novým útokom. Denník cituje amerického vojaka vo výslužbe Johna Spencera, ktorý cestu označil za "extrémne riskantnú", nielen z pohľadu bezpečnosti politikov, ale tiež pre možnú odvetu zo strany ruského prezidenta Vladimira Putina, ktorý "môže vnímať vodcov krajín NATO vstupujúcich na Ukrajinu ako prekročenie jednej zo svojich línií."

Zelenskyj ich označil za nebojácnych

The New York Times napísal, že Zelenskyj po odvážnej návšteve troch premiérov krajín NATO vyzval ďalších lídrov, aby prišli do Kyjeva. Zároveň The New Yrok Times upozornil, že ukrajinský prezident premiérov Česka, Poľska a Slovinska označil za nebojácnych priateľov. Okrem toho si však denník všimol, že na fotografii zdieľanej ukrajinskou prezidentskou kanceláriou je zrejmé, že najmenej jeden člen delegácie mal na sebe pri rokovacom stole nepriestrelnú vestu.

Britský denník The Guardian s odkazom na nemenovaných predstaviteľov Európskej únie v Bruseli napísal, že návšteva premiérov vyvolala určitú nervozitu. Niektorí diplomati únijných krajín podľa neho boli o ceste informovaní len niekoľko minút pred jej začatím. Naopak spravodajský web BBC napísal, že lídri krajín EÚ o ceste vedeli od minulého týždňa, keďže sa o nej hovorilo počas neformálneho summitu vo Versailles.

Taliansky denník La Repubblica o návšteve ukrajinskej metropoly informoval ako o "Európe v Kyjeve". Autor komentára poznamenal, že cesta "premiérov Poľska, Česka a Slovinska ukazuje rovnakú pripravenosť postaviť sa tyranskému despotizmu, ako skôr preukazovali sankcie, ale predovšetkým však dodávky zbraní". "V ceste troch premiérov je všetko zúfalstvo tých, ktorí by pri pohľade na ukrajinské mučeníctvo chceli urobiť viac, ale uvedomujú si, že im zväzuje ruky rozhodnutie Západu nepúšťať sa priamo do ozbrojeného stretu s Moskvou," dodal.

Kyjev TASR/AP

Francúzsky denník Le Figaro návštevu označil za symbolickú, a zároveň za veľmi konkrétnu. Pre Morawieckeho, Fialu a Janša išlo "o potvrdenie jednoznačnej podpory, ktorú celá Európska únia prejavuje ukrajinskej suverenite a nezávislosti a o predložení širokej škály pomoci ukrajinskému štátu a spoločnosti," citoval denník vyhlásenie poľských úradov.

Španielsky denník El Mundo označil návštevu premiérov v Kyjeve za chvályhodné gesto. Poznamenal, že sa uskutočnilo za veľmi ťažkých okolností. Zložitá situácia podľa neho pramení z obliehania Kyjeva, ale tiež z toho, že Ukrajinci, ktorí bojujú proti Rusku, si uvedomujú svoju stále ťažšiu situáciu a osamelosť tvárou v tvár pasivite Západu. Denník zároveň pripomenul, že "sklamaný" Zelenskyj v online prejave pred zástupcami severoeurópskej vojenskej spolupráce Joint Expeditionary Force povedal, že si je vedomý toho, že jeho krajina sa členom NATO nestane. "Dúfajme, že to nebude znamenať, že ruská brutalita dosiahla svojho cieľa," napísal denník.

Rusko píše o neužitočných gestách

Ruské médiá informovali o stretnutí ukrajinského prezidenta Zelenského s premiérmi Česka, Poľska a Slovinska podľa stručných agentúrnych správ a s odkazmi na ukrajinské médiá a video od ukrajinskej prezidentskej kancelárie pričom zdôraznili, že rokovania sa sústredili na problematiku dodávok zbraní a evakuáciu utečencov. 

Štátna tlačová agentúra TASS upozornila, že poľský vicepremiér Kaczyński navrhol vyslať na Ukrajinu mierovú misiu NATO, a to ozbrojenú, a premiér Morawiecki vyzval Európsku úniu, aby rýchlo udelila Ukrajine status kandidáta členstva - a tiež, aby jej poskytla zbrane potrebné na obranu.

"Poliaci, Česi a Slovinci odbyli Zelenského krásnym, ale neužitočným gestom," usúdil prokremeľský server PolitNavigator. Súčasne citoval ako Zelenského ocenenie návštevy, tak tvrdenie ruského politológa Alexandra Nosoviča, že návšteva nemala žiadny praktický zmysel, pretože tieto štáty sa boja poskytnúť kyjevskému režimu vojenskú pomoc pre riziko jadrového úderu z Ruska, a že i NATO dalo najavo, že bojovať s ruskom nebude.

"Zahraničná politika Poľska a ďalších východoeurópskych krajín je založená na nacionalistickej a romantickej tradícii. Jej podstatou sú veľké a krásne, ale prakticky neužitočné gestá. Poľsko v posledných týždňoch sa tým z veľkej časti zaoberá a vyrába gestá. Nie vždy krásne, niekedy i neslušné," vyhlásil Nosovič o návšteve Kyjeva, na ktorého okraji sú už ruské jednotky, vrátane čečenských.

Kaczyński nadviazal na odkaz dvojčaťa

To, že sa na cestu vydal Jaroslaw Kaczyński, v sebe nesie istú symboliku a snahu nadviazať na odkaz jeho brata-dvojčaťa, niekdajšieho prezidenta Lecha Kaczyńskeho. Ten v auguste 2008 vyrazil do Gruzínska, ktoré vtedy bojovalo s proruskými separatistami aj ruskými jednotkami, aby podporil ich vedenie. Pripojili sa k nemu prezidenti Ukrajiny, Litvy, Lotyšska a Estónska. Morawiecki na Facebooku pripomenul vtedajší výrok Lecha Kaczyńskeho: 

"Dnes Gruzínsko, zajtra Ukrajina, pozajtra pobaltské štáty a neskôr príde možno čas i na moju krajinu, na Poľsko". Lech Kaczyński zomrel v apríli 2010 pri leteckom nešťastí na západe Ruska.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok