Lavrov reagoval na návrh Kyjeva, ktorý žiada osobitné rokovania o Mariupole: Teatrálne gesto so srdcervúcou scénkou

TA3 TASR
26.4.2022 20:16

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v utorok odmietol výzvu Kyjeva na osobitné rokovania o umožnení odchodu civilistov z ukrajinského mesta Mariupol. Lavrov to povedal na spoločnej tlačovej konferencii s generálnym tajomníkom OSN Antóniom Guterresom v Moskve.

Lavrov Sergej 1140 px (SITA/AP)
SITA/AP

Informovala o tom TASR podľa správy stanice Sky News. Návrh Ukrajiny označil Lavrov za "teatrálne gesto", ktorého pravdepodobným cieľom je zinscenovať ďalšiu "srdcervúcu scénku".

"Ak sa máme zhovárať o serióznych postojoch ohľadne rokovaní, tak by Ukrajinci radšej mali čo najskôr odpovedať na naše návrhy," povedal Lavrov v súvislosti s písomným návrhom Ruska na ukončenie konfliktu, ktorý podľa Kremľa doručili do Kyjeva minulý týždeň. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj však podľa Lavrova tieto ruské návrhy ignoruje.

Britská stanica BBC si na tlačovej konferencii všimla Lavrovove vyhlásenie, že západné krajiny sa v konflikte na Ukrajine angažujú iba preto, aby spôsobili Rusku škody. Tento konflikt je podľa neho dôsledkom zasahovania Západu do "geopolitického priestoru" Ruska.

Prisľúbil však, že Rusko je pripravené spolupracovať s OSN pri ochrane civilistov. "Naše ciele sú predovšetkým chrániť civilné obyvateľstvo a tu sme pripravení spolupracovať s našimi kolegami z OSN s cieľom zmierniť vážnu situáciu civilného obyvateľstva," povedal Lavrov.

Guterres uviedol, že s Lavrovom mali "otvorenú diskusiu". Zopakoval názor OSN, že ruská vojenská intervencia predstavuje porušenie územnej celistvosti Ukrajiny a tiež Charty OSN.

Ako pokračoval šéf OSN, aj keď sa s Lavrovom nezhodli na príčinách vojny na Ukrajine, je v záujme všetkých tieto násilnosti ukončiť a čo najskôr vytvoriť bezpečné koridory pre evakuáciu civilistov z oblastí zasiahnutých bojmi.

Guterres uzavrel svoje vystúpenie výzvou na dodržiavanie medzinárodného práva a návrat k spolupráci v boji proti klimatickej zmene a pandémii koronavírusu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok