Záhadný svet proputinovských stránok. Ako fungujú, a kto ich ovláda?

TA3/hm ČTK
18.4.2022 06:00

Mnoho krajín ruskú inváziu na Ukrajinu odsúdilo, sieť facebookových skupín by však rada zmenila to, ako je vo svete vnímaný ruský prezident Vladimir Putin.

Záhadný svet proputinovských stránok. Ako fungujú, a kto ich ovláda?
TASR/AP

Milióny ľudí si pozreli príspevky, ktoré Putina vykresľujú ako usmievavého, láskavého a mierumilovného. Redaktori BBC sledovali činnosť takzvaných Putinových superfanúšikov a zisťovali, odkiaľ pochádzajú. Veľké proputinovské facebookové skupiny analyzovali s pomocou výskumníkov z londýnskeho think tanku Institute for Strategic Dialogue (skrátene ISD).

Fotky so šteniatkami zaberajú

Odborníci z ISD identifikovali desať verejných proputinovských skupín, jedna z nich sa napríklad nazývala "Vladimir Putin - vodca slobodného sveta". Dohromady majú tieto skupiny asi 650-tisíc členov a obsahujú snímky a príspevky, ktoré oslavujú Putina. Obsah je pritom v niekoľkých jazykoch, vrátane angličtiny, ruštiny, perzštiny, arabčiny a khmérčiny. Skupiny sa tešia veľkej obľube a pravidelne sa na nich objavujú nové príspevky. V uplynulom mesiaci výskumníci napočítali 16 500 príspevkov, na ktoré reagovalo viac ako 3,6 milióna užívateľov.

Všeobecne možno povedať, že zmienené skupiny Putina vykresľujú ako hrdinu, ktorý sa postavil Západu. Na snímkach sa ruský vodca často "sebavedome prechádza, drží šteniatka, túžobne hľadí do kamery, salutuje vojakom a jazdí na divokých zvieratách, vrátane medveďov a levov," píše BBC.

Od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu 24. februára v analyzovaných proputinovských skupinách pribudlo viac ako 100-tisíc nových členov. Pri skúmaní tých najaktuálnejších vyšlo najavo, že mnoho fanúšikov, ktorí sú uvedení ako správcovia skupin, má pod rovnakým menom druhý účet. Takýchto účtov výskumníci objavili viac ako 100. Tieto účty sa obvykle navzájom sledujú a niekedy si posielajú priateľské správy alebo emotikony so srdiečkami. Spomenutí používatelia proputinovské účty spravujú spolu s profilmi, ktoré sa prezentujú ako oficiálne účty ruských bezpečnostných služieb alebo ruských úradov, ale sú zjavne falošné.

Prevádzkovanie duplicitných účtov môže byť porušením pravidiel Facebooku, uvádza ISD. Vedúci výskumník Mousatafa Ayad vysvetlil, že v tomto prípade ide o takzvaný "astroturfing" - teda internetovú operáciu, do ktorej je zapojených viacero profilov a ktorej cieľom je vytvoriť dojem širšej občianskej podpory. Kampaň "vytvára zdanie širokej podpory pre Putina a Kremeľ v tieni invázie a spolieha sa na neautentické svedectvá, aby dosiahla svojho cieľa", uvádza sa v správe ISD.

Neobvyklé správanie

Pri starostlivejšom skúmaní správcu niektorých zo skupín je možné pozorovať neobvyklé správanie. Jedna zo správkyň, ktorá sa prezentuje ako Marine a tvrdí, že sa nachádza v Sýrii, používa tri rôzne účty, aby prostredníctvom nich zvyšovala podporu pre Putina. Všetky tri účty zdieľajú príspevky v arabčine v rovnakú hodinu každý deň.

Ďalšia moderátorka, Victoria z Kambodže, zdieľa obsah v khmérojazyčnej skupine. Od 4. februára jej príspevky vyvolali viac ako 34-tisíc reakcií a boli zdieľané viac ako 4000-krát. Marine a Victoria spoločne spravujú khmérojazyčnú stránku na Facebooku, čo je názorným príkladom toho, ako spolu niektoré proputinvoské účty spolupracujú. Príspevky podporujúce Putina sú hojne zdieľané v rôznych skupinách, napríklad jeden facebookový účet, ktorého majiteľ sa mal nachádzať v Bulharsku, zdieľal rovnakú fotografiu Putina počas niekoľkých minút 12-krát. 

Redaktori BBC sa pokúsili s niektorými správcami skupín spojiť, ale väčšinou nemali veľa šťastia. Raj z Kene, ktorý je členom niekoľkých proputinovských skupín, a má na konci svojho facebookového mena "Putin", redaktorom zdvihol telefón. V krátkom rozhovore nazval Putina "skvelým lídrom", ale povedal, že o vojne nechce hovoriť. Na ďalšie e-mailové  otázky, v ktorých sa ho redaktori pýtali na jeho záujem o Rusko, neodpovedal.

Hasmik, ktorá je z Arménska, a tvrdí, že je novinárka, teraz pomáha spravovať šesť proputinovských skupín. Na otázku, ako sa k tomu dostala, odpovedala, že cez ľudí, ktorí to robili skôr ako ona. Hovorí, že peniaze za spravovanie skupín nedostáva.

Vladimir Putin (vpravo) a Alexander Lukašenko (vľavo) TASR/AP

Je náročné zistiť, čo ľudí za zmienenými facebookovými účtami motivuje. Nie je tu žiadne zjavné spojenie s ruskou vládou, a na rozdiel od iných známych ruských dezinformačných kampaní nie je sieť nijak rafinovaná a ľudia, ktorí sa na nej podieľajú, svoje zámery neskrývajú. Nemožno však vylúčiť, že má sieť nejaké väzby na ruské úrady alebo proputinovské subjekty v Rusku. Mnoho ľudí vo svete zároveň podporuje Putinov protizápadný postoj.

BBC kontaktovala spoločnosť Facebook, ktorá uviedla, že má zásady proti falošným účtom, a že na základe informácií zo správy a vlastného vyšetrovania mnoho profilov pozastavila. "Pokračujeme v dôrazných opatreniach, aby sme zabránili šíreniu dezinformácií súvisiacich s krízou na Ukrajine," povedal hovorca materskej spoločnosti Meta. 

Putin nie je na Facebooku

V priebehu analyzovania proputinovských stránok redaktori BBC narazili na ďalší fenomén - falošné profily vydávajúce sa za samotného Putina. Putin je jedným z mála svetových lídrov, ktorí nepoužívajú sociálne siete, a na Facebooku nemá žiadny oficiálny účet. Údajne nemá ani smartfón. Podľa svojho hovorcu, Putin sociálne siete jednoducho "nepotrebuje", pretože by mu "nedali nič, čo by už nemal".

Jedna zo stránok, ktorá sa vydávala za Putinov profil, mala skoro tri milióny sledujúcich. Pretože išlo o falošný profil, bola zablokovaná koncom februára. Podstatnú časť svojich sledovateľov, teda cez 700-tisíc, táto stránka získala v priebehu pandémie, kedy šírila chvály o ruskej vakcíne proti covidu. Nedávno sa na tejto stránke objavili správy, ktoré šírili názory Kremľa na vojnu na Ukrajine, a zdalo sa, že mnohí z komentujúcich verili, že príspevky sú skutočnými slovami ruského prezidenta.

Krátko po začiatku ruskej invázie sa na stránke objavil príspevok, ktorý uvádzal, že cieľom "operácie" je "udržiavanie mieru... zamerané iba na demilitarizáciu susednej krajiny". Táto správa bola zdieľaná a lajkovaná viac ako 200-tisíc-krát. Stránka mala tiež vo zvyku označovať vo svojich príspevkoch o Putinovi ďalších užívateľov, vrátane tých, pri ktorých výskumníci zistili, že majú duplicitné účty. Inými slovami, komunikovala s Putinovými superfanúšikmi. Kto za zmieneným účtom stojí, sa BBC vypátrať nepodarilo. Jeho správcovia sú však podľa informácií v časti transparentnosti stránky v Rusku a v Lotyšsku.

Podľa Niki Aleksejevovej, výskumnej pracovníčky Digital Forensic Research Lab (skrátene DFRLab), ktorá patrí k think tanku Atlantic Council, sú fanúšikovské stránky živnou pôdou pre posilňovanie podpory pre Kremeľ v zahraničí. "Pokiaľ ich hlavné sociálne siete nezrušia, môžu v cudzích krajinách pomôcť budovať verejnú podporu pre takzvanú ruskú "vojenskú operáciu na Ukrajine," hovorí.

DFRLab zdokumentoval, ako jeden účet, ktorý sa vydával za ruského prezidenta a zdieľal príspevky v arabčine, platil za reklamy cielené na užívateľov v niekoľkých krajinách, vrátane Alžírska, Líbye, Egypta, Jemenu, Maroka, Libanonu a Tuniska. Stránka mala viac ako milión sledujúcich, ale od tej doby bola zmazaná.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok