ONLINE: Ukrajina sa nevzdá Donbasu, aby ukončila vojnu. EÚ požiadala o status kandidátskej krajiny

TA3 TASR ČTK
17.4.2022 07:10

Volodymyr Zelenskyj vyhlásil, že jeho vláda začala plánovať povojnovú budúcnosť Ukrajiny. Ukrajina a Rusko sa nedohodli na otvorení humanitárnych koridorov. Mesto Brovary neďaleko Kyjeva zasiahol ráno raketový útok. Mariupoľ naďalej odoláva útokom. Udalosti sme s vami sledovali online.

00:00 Dnešný ONLINE sme ukončili. Aktuálne informácie vám prinesieme opäť zajtra.

23:55 Pri potopení krížnika Moskva zahynulo asi 40 námorníkov, niekoľkí sú nezvestní a mnohí ďalší utrpeli zranenia. Uvádzajú to nezávislé ruské noviny Novaja Gazeta Europe s odvolaním sa na matku námorníka, ktorý mal byť na palube.

23:19 Ukrajinská armáda tvrdí, že za posledných 24 hodín zničila v Donbase desať ruských tankov. Ukrajinské jednotky tiež údajne zničili päť delostreleckých zariadení, 15 obrnených vozidiel a dva vrtuľníky, uviedla Operácia spoločných síl. Dvanásť nepriateľských útokov bolo odrazených, píše The Kyiv Independent.

23:00 Ukrajinské jednotky podnikli protiútok pri Charkove. Oslobodili dediny Bazaliivka a Lebyazhe a časť Kutuzivky a postupovali v dedine Malý Rohan, uviedol guvernér Charkovskej oblasti Oleh Synehubov.

22:41 Guvernér Odeskej oblasti Maksym Marčenko popiera správy o odmínovaní pláží v Odese. Vyzval obyvateľov regiónu, aby pláže nenavštevovali.

22:32 Ukrajinské obchody predávajú hračkárske lietadlá AN-225 "Mrija“ a protitankové strely Javelin. Hračky sa objavili v jednom z hypermarketov v Záporoží, píše NEXTA.

22:21 Lode plaviace sa pod ruskou vlajkou majú od nedele zákaz kotviť v belgických prístavoch. Informujú o tom belgické médiá.

22:00 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj hovoril s výkonnou riaditeľkou Medzinárodného menového fondu Kristalinou Georgievovou o zabezpečení finančnej stability Ukrajiny a povojnovej obnove krajiny. "Máme jasné plány pre túto chvíľu a tiež víziu výhľadov. Som si istý, že spolupráca medzi MMF a Ukrajinou bude aj naďalej plodná,“ napísal na Twitteri.

20:50 Ostreľovanie v Doneckej oblasti si vyžiadalo dvoch mŕtvych, jedna osoba je zranená, informuje agentúra NEXTA. Podľa Národnej polície Ukrajiny ostreľovala ruská armáda za posledných 24 hodín 13 obytných oblastí v Doneckej oblasti.

20:15 Zelenskyj má po eskalácii vojny vo svojej krajine problém veriť v spoľahlivosť "niektorých krajín alebo niektorých lídrov". Povedal to v rozhovore pre televíziu CNN. "Neverím svetu. Po tom, čo sme videli, čo sa deje na Ukrajine, som nadobudol pocit, že by sme nemali veriť niektorým krajinám alebo niektorým lídrom. Neveríme tým slovám. Po eskalácii zo strany Ruska neveríme našim susedom. Neveríme tomu všetkému," vyhlásil.

19:45 Ukrajina vyplnila dotazník na získanie štatútu kandidátskej krajiny EÚ, informuje The Kyiv Independent.

19:20 Ruskí okupanti strieľali na skupinu tínedžerov z dediny Havrylivka v Chersonskej oblasti, tvrdí ukrajinský parlament. Pätnásťročný chlapec na následky zranení zomrel. Po streľbe okupantov dostali deti strach a začali utekať. Aj na nich okupanti začali strieľať.

18:57 Veľvyslanec Ukrajiny v Českej republike Yevhen Perebyinis na Twitteri zverejnil zaujímavý príspevok.

18:45 Rádio Slobodná Európa potvrdilo úmrtie jedného člena posádky krížnika Moskva. A to napriek tomu, že ruské úrady neohlásili žiadne obete. Správu o smrti práporčíka Ivana Vachruševa zverejnila na sociálnej sieti jeho manželka, píše BBC.

18:34 Putin verí, že vojnu na Ukrajine vyhráva, hovorí rakúsky kancelár. Karl Nehammer povedal televízii NBC, že ruský prezident obviňuje Ukrajincov z "genocídy v oblasti Donbasu“, ktorú si vymyslela ruská propaganda, a "má teraz vlastnú vojnovú logiku“.

18:07 Zúfalá situácia v obliehanom meste Mariupol môže byť "červenou líniou" na ceste k rokovaniu, uviedol ukrajinský minister zahraničia Dmytro Kuleba. V rozhovore pre CBS News tiež povedal, že v poslednej dobe nedošlo k žiadnej diplomatickej komunikácii medzi Ruskom a Ukrajinou na úrovni ich ministerstiev zahraničia.

18:00 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dúfa, že jeho krajinu čoskoro navštívia prezidenti USA a Francúzska Joe Biden a Emmanuel Macron. Šéfa Elyzejského paláca by chcel ukrajinský prezident presvedčiť, že ruské vojská páchajú v jeho krajine genocídu.

17:32 Šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová povedala nemeckému denníku Bild, že EÚ neuvažuje o priamom zákaze ruskej ropy, pretože tento krok by viedol k nedostatku, rastu cien a "v konečnom dôsledku by posilnil Putina". Dodala, že EÚ "vyvíja inteligentné mechanizmy, ktoré umožnia zahrnúť ropu do budúceho balíčka sankcií“.

17:28 Šéf regionálnej štátnej správy Záporožskej oblasti Oleg Buryak informoval, že ruská armáda uniesla jeho 16-ročného syna Vladislava. Túto informáciu potvrdila aj zástupkyňa náčelníka regionálnej vojenskej správy Zlata Nekrasová.

17:20 Kremeľ sa obáva zvýšenej aktivity síl NATO na Arktíde, informuje ruská tlačová agentúra TASS s odvolaním sa na ruského veľvyslanca Nikolaja Korčunova. Ten označil nedávnu aktivitu v regióne za "dôvod na obavy“ a uviedol, že "neprispieva k bezpečnosti regiónu“. Ďalej oznámil, že takáto činnosť zvyšuje riziko "nezamýšľaných incidentov“, ktoré by okrem bezpečnostných rizík mohli spôsobiť aj vážne škody arktickému ekosystému.

17:07 Na východe Ukrajiny budú v najbližšej dobe prebiehať ťažké boje a najväčšie nebezpečenstvo pre civilistov hrozí v Charkove, Kramatorsku a Slavjansku, povedal poradca poradcu ukrajinského prezidenta Alexej Arestovyč.

16:53 Na pokrytie rozpočtového deficitu potrebuje Ukrajina 50 miliárd dolárov. Ekonomický poradca prezidenta Oleh Ustenko uviedol, že Ukrajina požiadala skupinu G7 o finančnú pomoc.

16:44 Ruskí okupanti plánujú od 1. do 10. mája usporiadať v Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny referendum o odštiepení oblasti. Na Facebooku o tom informovala ukrajinská ombudsmanka Ljudmyla Denisovová.

16:30 Po Bulharsku aj Rumunsko zakázalo lodiam plávajúcim pod ruskou vlajkou vstup do svojich prístavov v Čiernom mori. Zákaz sa týka predovšetkým najväčšieho prístavu v krajine, mesta Konstanca.

16:27 Generálny štáb ozbrojených síl Ukrajiny poslal Rusom jasný odkaz. "Okupanti budú zodpovední za všetko, čo na Ukrajine urobili. Budú zodpovední za Buču, Kramatorsk, Volnovachu, Ochtyrku. Za Hostomel a Borodjanku. Za Izjum, za Mariupol a všetky ďalšie mestá a obce Ukrajiny,“ napísal na Facebooku.

16:24 Ukrajina sa nevzdá Donbasu, aby ukončila ruskú vojnu. Prezident Volodymyr Zelenskyj pre CNN povedal, že Ukrajina je pripravená brániť Donbas proti ruským silám v bitke, o ktorej hovorí, že by mohla ovplyvniť priebeh celej vojny.

16:15 Ukrajinské jednotky, ktoré zostali v Mariupole, naďalej bojujú a vzdorujú ruskej požiadavke, aby sa vzdali, uviedol ukrajinský premiér Denys Šmyhal. "Mesto stále nepadlo, sú tam stále naši vojaci, ktorí budú bojovať až do konca," povedal.

15:52 Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová vyzvala členské štáty Európskej únie k rýchlym dodávkam zbraní na Ukrajinu. V rozhovore s nemeckým týždenníkom Bild am Sonntag tiež vyhlásila, že štátny bankrot Ruska je iba otázkou času.

15:30 V zničených bytových komplexoch v Boroďanke bolo nájdených už 41 tiel, informovala Štátna služba pre mimoriadne situácie.

15:21 Ukrajinská ombudsmanka Ľudmyla Denisová uviedla, že viac ako 100-tisíc civilistov trpí v Mariupole nedostatkom vody a potravín. Počas 50-dňového obliehania mesta Rusi neumožnili vstup humanitárnym konvojom s potravinami a liekmi.

15:20 Po začatí ruskej invázie bolo v Severodonecku vykopaných 400 nových hrobov. Gubernátor Luhanskej oblasti Serhij Hajdaj vyzval obyvateľov na evakuáciu a dodal, že v meste zostáva 20-tisíc ľudí. Pred 24. februárom tu žilo vyše 130-tisíc obyvateľov.

15:11 Na poľsko-bieloruských hraniciach sa vytvorila dlhá kolóna kamiónov, pretože ruskí a bieloruskí vodiči sa snažia opustiť Európsku úniu do doby, než začnú platiť uvalené sankcie. Kolóna bola dlhá 80 kilometrov a niektorí vodiči v nej uviazli až na 33 hodín.

15:06 Najmenej päť ľudí zahynulo a ďalších 13 utrpelo zranenia pri dnešných náletoch na mesto Charkov na severovýchode Ukrajiny, uviedla agentúra AFP.

14:40 Pri bojoch na Ukrajine zomrel ďalší ruský generál, zástupca veliteľa 8. armády ruských ozbrojených síl Vladimir Petrovič Frolov. Informovala o tom agentúra TASS. Podľa britského denníka Daily Mail tak Rusko od začiatku útoku na Ukrajinu prišlo už o ôsmeho generála.

14:16 Ukrajinská strana sa podľa všetkého zatiaľ nevzdáva v obliehanom čiernomorskom meste Mariupol ruským ozbrojeným silám, informuje britská stanica BBC. Poradca mariupolského starostu Petro Andriuščenko na sociálnej sieti Telegram v nedeľu napísal, že obrancovia naďalej bránia mesto aj napriek ponuke Moskvy, že vojakom kladúcim v Mariupole odpor ušetria ruskí vojaci životy, ak sa vzdajú.

13:48 Poľské hranice od začiatku ruskej invázie prekročilo 2,8 milióna utečencov z Ukrajiny. Informovala o tom poľská pohraničná stráž. Celkový počet ľudí, ktorí od začiatku vojny utiekli za hranice Ukrajiny, už podľa posledných údajov Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) prekročil 4,86 milióna.

13:20 Pápež František vyzval svetových vodcov, aby vypočuli prosby ľudu o mier na Ukrajine. Vo svojom tradičnom posolstve Urbi et Orbi (Mestu a svetu) dnes skritizoval Rusko za to, že Ukrajinu zatiahlo do krutého a nezmyselného konfliktu.

12:55 Českého diplomata, ktorého tento týždeň vyhostili z Ruska, sa predtým neúspešne pokúsili získať k spolupráci s ruskou tajnou službou, uvádza Respekt a Denník N.

12:32 Bulharsko v rámci rozšírených sankcií EÚ zakázalo lodiam plaviacim sa pod ruskou vlajkou vplávať do svojich čiernomorských prístavov. Oznámila to v nedeľu na svojej webstránke tamojšia námorná správa, informuje agentúra AP.

11:52 Nové sankcie, ktoré proti Rusku pripravuje Európska únia, sa zamerajú na banky, predovšetkým na Sberbank, rovnako ako na ropu, uviedla šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová. Hlavným cieľom je znížiť Putinove príjmy, z ktorých financuje vojnu na Ukrajine, zdôraznila šéfka EK.

10:42 Mesto Brovary neďaleko Kyjeva zasiahol ráno raketový útok, uviedli Ukrajinci. Podľa ruského ministerstva obrany rakety zničili továreň na výrobu munície.

10:33 Ukrajina a Rusko sa nedohodli na otvorení koridorov, ktorými by sa mohli dnes evakuovať civilisti z obliehaných miest, uviedla ukrajinská vicepremiéra.

10:20 Hraničnými priechodmi na slovensko-ukrajinskej hranici prešlo v sobotu, 16. apríla, 2600 obyvateľov Ukrajiny. Z toho 542 mužov, 1573 žien a 485 detí. O dočasné útočisko na Slovensku požiadalo 189 osôb.

10:18 Deťom z Ukrajiny pomáhajú na hraniciach vyrovnať sa s traumou plyšové orangutany. Potvrdzujú to psychológovia z občianskeho združenia Ipčko, ktorí na hraniciach poskytujú psychologickú pomoc ľuďom utekajúcim pred vojnou i tým, ktorí sa starajú o utečencov.

10:17 Európska únia poskytne ďalších 50 miliónov eur na humanitárnu pomoc pre ľudí zasiahnutých vojnou na Ukrajine, uviedla Európska komisia.

9:20 Ruská armáda zostrelila ukrajinské vojenské lietadlo, ktoré prevážalo vojenské vybavenie poslané na Ukrajinu zo Západu, tvrdí ruské ministerstvo obrany.

8:29 V ukrajinskej metropole sa dnes ráno ozývali výbuchy, uviedli miestne médiá. Rusi podľa Kyjeva naďalej ostreľujú Charkov a podnikajú nálety na Mariupol.

7:06 Britský princ Harry v sobotu vyzdvihol odvahu ukrajinského tímu, ktorý sa zúčastňuje na hrách Invictus Games v Holandsku. Ocenil, že ukrajinský tím na súťaže pricestoval napriek invázii ruskej armády na Ukrajinu, ktorá sa začala 24. februára.

7:04 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyhlásil, že jeho vláda začala plánovať povojnovú budúcnosť Ukrajiny. Informovala o tom americká spravodajská televízia CNN. Uznal, že ide "o obrovské množstvo práce, ale (je to) stále menej, ako brániť štát vo vojne."

7:02 Majiteľ futbalového klubu Chelsea, ruský miliardár Roman Abramovič, bol údajne v Kyjeve, kde sa snažil dosiahnuť obnovenie mierových rokovaní medzi Ruskom a Ukrajinou. Stretnúť sa mal "s ukrajinskými vyjednávačmi, aby prediskutovali spôsoby obnovenia rokovaní", poznamenali nemenované informované zdroje. Zdroj z okolia Abramoviča  uviedol, že oligarcha momentálne "nie je v Kyjeve", a celú záležitosť odmietol bližšie komentovať. 

7:00 Ruská armáda uviedla, že ukrajinskí vojaci a "zahraniční žoldnieri" v Mariupole majú možnosť zložiť zbrane v nedeľu v čase od 06.00 h do 13.00 h moskovského času (05.00 - 12.00 h SELČ) a ich bezpečnosť bude zaručená. Moskva spresnila, že s vojakmi, ktorí pristúpia na jej ponuku, sa bude zaobchádzať v súlade so Ženevským dohovorom o vojnových zajatcoch.

Konflikt na Ukrajine sme s vami sledovali aj uplynulý deň, pozrite si, čo sa udialo:

Témy: Rusko
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok