Pápež František požehnal mestu a svetu. Tohtoročnú Veľkú noc označil za Veľkú noc vojnovú

TA3 ČTK
17.4.2022 13:00

Pápež František vyzval svetových vodcov, aby vypočuli prosby ľudu o mier na Ukrajine. Vo svojom tradičnom posolstve Urbi et Orbi v nedeľu nepriamo skritizoval Rusko za to, že Ukrajinu zatiahlo do krutého a nezmyselného konfliktu. Tohtoročnú Veľkú noc označila hlava katolíckej cirkvi za "Veľkú noc vojnovú".

Konfliktu na Ukrajine venoval 85-ročný pápež väčšinu svojho posolstva, v ktorom sa tradične zameriava na konflikty na celom svete. Ukrajina je podľa pápeža "ťažko skúšaná násilím a deštrukciou krutej a nezmyselnej vojny, do ktorej bola zatiahnutá". "Videli sme príliš veľa krvi, príliš veľa násilností... prestaňte s ukazovaním svalov, keď ľudia trpia," dodal František. Poďakoval tiež tým, ktorí utečencov z Ukrajiny prijali.

Moskva tvrdí, že na Ukrajine 24. februára začala "špeciálnu vojenskú operáciu", pápež ale túto terminológiu už skôr odmietol, hovorí o vojne a už niekoľkokrát použil termíny ako neoprávnená agresia a invázia, poznamenala agentúra Reuters. Rovnako počas svojej nedávnej návštevy Malty nepriamo kritizoval aj ruského prezidenta Vladimira Putina, keď hovoril o "potentátovi", ktorý konflikt podnecuje kvôli svojim nacionalistickým záujmom.

Veľkonočné omše a následné posolstvo sa tento rok prvýkrát po dvoch rokoch odohrali priamo na Svätopeterskom námestí, v predchádzajúcich rokoch pápež omšu slúžil kvôli pandémii covidu-19 v obmedzenom režime vo vnútri Svätopérskej baziliky. Na Svätopeterskom námestí a v priľahlom okolí Františkové slová počúvali desiaťtisíce ľudí. Vatikán ich počet odhadol na 50-tisíc, uviedla agentúra AP.

"Prosím, nezvykajme si na vojnu!" vyzval pápež. "Všetci sa zaviažme k tomu, že budeme úpenlivo prosiť o mier, z našich balkónov aj v našich uliciach! Aby svetoví lídri vypočuli prosbu ľudí o mier," dodal s tým, že neustále myslí na "všetky ukrajinské obete, milióny utečencov a vnútorne vysídlených osôb, rozdelené rodiny, starých ľudí, ktorí ostali na všetko sami, aj na zničené životy a mestá zrovnané so zemou".

Pápež František na začiatku apríla pripustil, že by mohol v blízkej dobe zavítať na návštevu Kyjeva. Kardinál Konrad Krajewski, ktorého František pred časom vyslal na Ukrajinu, ale povedal, že to teraz nie je možné. "Svätý otec teraz nemôže prísť osobne," uviedol v dnes zverejnenom rozhovore s denníkom Corriere della Sera. Dôvod, prečo nie je teraz pápežova osobná návšteva na Ukrajine možná, Krajewski neuviedol. 

Pápež však trpí bolesťami kolien, kvôli ktorým okrem iného v sobotu neslúžil vo Svätopeterskej bazilike veľkonočnú vigíliu. Že má hlava katolíckej cirkvi problémy s pohybom, bolo zjavné aj z dnešných záberov zo Svätopeterského námestia.

Okrem Ukrajiny zmienil pápež krátko aj ďalšie dianie, na ktoré podľa neho nemôže a nechce zabudnúť. Vyzval na zmierenie medzi Izraelčanmi a Palestínčanmi a tiež medzi obyvateľmi Libanonu, Sýrie, Iraku, Líbye, Barmy a Konga, ktoré má v júli navštíviť.

V Jeruzaleme už niekoľko dní prebiehajú strety medzi Izraelčanmi a Palestínčanmi, dôvodom je prístup na posvätné miesto, ktorému židia hovoria Chrámová hora a moslimovia Haram aš-Šaríf (Vznešená svätyňa). "Kiež by Izraelčania, Palestínčania a všetci obyvatelia Svätého mesta spolu s pútnikmi mohli zažiť krásu mieru, žiť v bratstve a mať slobodný prístup na sväté miesta za vzájomného rešpektu k právam druhých," uviedol pápež František vo svojom posolstve.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok