ONLINE: Ruské jednotky pokračujú v útokoch na Charkov, bombardujú aj Mariupoľ

TA3 TASR ČTK
13.4.2022 06:42

Americký prezident Joe Biden vyhlásil, že vojna, ktorú vedie Rusko na Ukrajine, sa rovná "genocíde". V Buči doteraz našli podľa starostu 403 tiel osôb, o ktorých sa predpokladá, že ich zabili ruskí vojaci. Rusi aj naďalej ostreľujú Charkov, v Mariupole čaká 100-tisíc ľudí na evakuáciu. Udalosti sme s vami sledovali online.

0:00 Dnešný ONLINE sme ukončili. Aktuálne informácie vám prinesieme opäť zajtra.

23:40 Rusko podľa ratingovej agentúry S&P nesplatilo svoj zahraničný dlh, pretože majiteľom dlhopisov ponúklo platby v rubľoch, nie v dolároch.

23:13 Šéf Odeskej regionálnej správy Maxim Marčenko potvrdzuje informáciu, že ruský raketový krížnik "Moskva" bol napadnutý protilodnými raketami "Neptún" a bol vážne poškodený.

22:29 Nemecké noviny Bild už skôr informovali, že prezident Volodymyr Zelenskyj bol proti návšteve nemeckého prezidenta Franka-Waltera Steinmeiera kvôli jeho blízkym väzbám na Rusko v minulosti.

22:02 „Česko bude vždy stáť pri Ukrajine,“ napísalo české ministerstvo zahraničných vecí na Twitteri.

21:50 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu kritizoval francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona za to, že odmietol označiť zabíjanie na Ukrajine za genocídu. Takisto podrobil kritike Macronovo označenie Rusov za "bratský" národ.

21:31 Generálny tajomník OSN António Guterres v stredu vyhlásil, že dosiahnutie "celkového prímeria na Ukrajine sa zdá nateraz nepravdepodobné".

21:25 Kanadský premiér Justin Trudeau v stredu povedal, že je "správne" označiť útoky Ruska na Ukrajine za "genocídu". Stal tak druhým svetovým lídrom, ktorý použil tento termín. Informácie priniesla tlačová agentúra AFP.

21:12 „Keď sa vojna medzi Ruskom a Ukrajinou skončí a bude vyriešená mierovou zmluvou, podporím realizáciu strategického rozvoja medzi NATO a Ruskom,“ uviedla kandidátka na francúzsku prezidentku Marine Le Penová.

20:59 Starosta Kyjeva Vitalij Kličko povedal obyvateľom, aby počkali, kým sa vrátia do ukrajinského hlavného mesta kvôli hrozbe bombardovania.

20:47 Rusko v stredu oznámilo, že uvalilo sankcie proti 398 členom amerického Kongresu ako odvetu za sankčné opatrenia Washingtonu súvisiace s Ukrajinou. Rusko dodalo, že ďalšie sankcie budú nasledovať. Informácie priniesla tlačová agentúra AFP.

20:28 Duda po stretnutí štyroch prezidentov so Zelenským označil vojnu na Ukrajine za terorizmus. Pykať za zločiny podľa neho musia aj tí, ktorí dávali rozkazy.

20:11 Zadržaný proruský politik Viktor Medvedčuk plánoval utiecť z Ukrajiny do moldavského odštiepeneckého regiónu Podnestersko. V stredu to oznámil riaditeľ Bezpečnostnej služby Ukrajiny (SBU) s tým, že tento plán bol zmarený.

20:00 Rusko v stredu vyhostilo zástupcu českého veľvyslanca v Moskve. Podľa českého ministerstva zahraničných vecí ide o reakciu na marcové vyhostenie pracovníka ruskej ambasády v Prahe.

19:51 Americký prezident Joe Biden v stredu zatelefonoval ukrajinskému partnerovi Volodomyrovi Zelenskému, aby ho informoval o pokračujúcej americkej podpore. Vo vyhlásení to uviedol Biely dom.

19:42 Taliansko nebude vetovať sankcie proti ruským energiám, ale chce, aby Európska únia zastropovala ceny zemného plynu. V rozhovore pre americkú spravodajskú stanicu CNN to v stredu povedal taliansky minister zahraničných vecí Luigi Di Maio.

19:36 Rusko zaútočí na veliteľstvo v Kyjeve, pokiaľ budú ukrajinské sily pokračovať v sabotážach a útokoch na ruskom území, oznámila podľa TASS Moskva.

19:20 Európska vesmírna agentúra (ESA) končí spoluprácu s Ruskom na misii Luna na Mesiac. ESA podľa DPA uviedla, že nájde iné spôsoby na výrobu technológií potrebných na misiu na Mesiac. Tieto technológie pôvodne chcela vytvoriť spoluprácou s Ruskom.

19:08 Americké ministerstvo obrany v stredu uviedlo, že ukrajinská armáda by mala do štvrtka dostať ďalšie kusy protitankového raketového kompletu Javelin. Okrem toho USA ešte tento týždeň dokončia dodávku 100 bezpilotných lietadiel typu Switchblade. Informovala o tom agentúra AP.

19:00 Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier by rád navštívil Ukrajinu, ale skutočnosť, že ho tam neprijali, "podráždila" nemeckého kancelára Olafa Scholza. Ten to v stredu uviedol pre verejnoprávny rozhlas RBB a dodal, že on sám nemá aktuálne plány na návštevu Kyjeva.

18:50 Medziročná miera inflácie v Rusku sa minulý týždeň vyšplhala na 17,49 percenta, teda na najvyššiu úroveň za 20 rokov. Plynie to z údajov ruskej vlády.

18:39 Ostrov Jersey v Lamanšskom prielive v stredu oznámil, že zablokoval aktíva v hodnote viac ako 6,4 milióna eur, ktoré môžu mať prepojenie s ruským oligarchom Romanom Abramovičom. Ten bol zaradený na sankčný zoznam Spojeného kráľovstva.

18:35 Z Mariupoľu bolo evakuovaných 150-tisíc ľudí. Ďalších 180-tisíc čaká na evakuáciu z mesta a blízkych dedín. Oznámil to starosta Mariupoľ Vadim Boychenko.

18:19 Ruská armáda sa pripravuje na rozsiahlu ofenzívu na východe Ukrajiny, ktorá by sa mohla začať zrejme už do desiatich dní. V stredu to uviedol hovorca francúzskej armády Pascal Lanni, ktorého citovala televízia CNN.

18:11 Rusko sa snaží obkľúčiť ukrajinské jednotky na Donbase a ukrajinskí spojenci by mali dodať rakety dlhého doletu a iné zbrane, aby tomu zabránili, povedal Oleksij Reznikov.

17:50 Vojna na Ukrajine bude mať negatívny vplyv na globálny hospodársky rast. Uviedla to americká ministerka financií Janet Yellenová. Dodala, že v dôsledku toho prudko vzrástli ceny potravín, energií a niektorých kovov, čo podporilo existujúce inflačné tlaky. Obáva sa tiež rastu inflácie v Európe.

17:32 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj zverejnil v stredu popoludní nové video, v ktorom varoval, že bez dodávok ďalších zbraní sa vojna stane "nekonečným krviprelievaním šíriacim biedu, utrpenie a skazu". Informoval o tom portál britského denníka The Guardian.

17:15 Vojenský dron, ktorý evidentne preletel celú trasu z ukrajinskej vojnovej zóny ponad tri európske členské štáty Severoatlantickej aliancie a nakoniec sa zrútil v chorvátskom hlavnom meste Záhreb, bol vyzbrojený výbušným zariadením. V stredu to oznámili chorvátski vyšetrovatelia tejto havárie, na ktorých sa odvolala tlačová agentúra AP.

16:57 Podľa Generálnej prokuratúry na Ukrajine zastrelili ruskí vojaci 12. apríla v obci Pravdyne 6 mužov a 1 ženu a potom vyhodili do vzduchu dom s mŕtvymi telami, aby zničili dôkazy.

16:45 Putinov hovorca odmietol ponuku na výmenu Medvedčuka za ukrajinských vojnových zajatcov. Dmitrij Peskov uviedol, že zajatý poslanec Viktor Medvedčuk nie je občanom Ruska a Kremeľ nevie, či chce, aby Rusko zasahovalo do jeho situácie.

16:27 Organizácia OSN pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO) v stredu informovala, že od začiatku ruskej invázie 24. februára bolo na Ukrajine poškodených takmer 100 kultúrnych a náboženských pamätihodností.

16:14 V Dóme sv. Martina v Bratislave sa bude v utorok (19. 4.) konať benefičný Koncert pre Ukrajinu. Výťažok z dobrovoľného vstupného pôjde na pomoc ukrajinským utečencom prostredníctvom Bratislavskej arcidiecéznej charity.

16:11 Rusko bude pokladať vozidlá USA a NATO prevážajúce zbrane cez ukrajinské územie za legitímne vojenské ciele, povedal v stredu v rozhovore pre ruskú štátnu tlačovú agentúru TASS námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Riabkov.

16:02 Experti Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) v stredu vo svojej predbežnej správe upozornili na porušovanie medzinárodného humanitárneho práva počas ruskej invázie na Ukrajinu.

15:52 Ukrajinské úrady začali exhumovať telá z druhého masového hrobu v Buči. Domnievajú sa, že ruskí okupanti v ňom pochovali vyše 60 ľudí, píše CNN Prima News.

15:38 Českí diplomati sa vrátili na ambasádu v Kyjeve, oznámilo ministerstvo zahraničných vecí. Veľvyslanectvo bolo uzavreté od začiatku ruskej invázie.

15:29 Členské štáty Európskej únie súhlasili s tým, že Ukrajine poskytnú ďalšiu vojenskú pomoc v hodnote 500 miliónov eur. Oznámil to v stredu šéf diplomacie EÚ Josep Borrell, ktorého citovala agentúra DPA.

15:25 Lotyšsko bude cvičiť ukrajinských vojakov, ako využívať v boji proti ruskej armáde drony. V stredu to uviedol lotyšský minister obrany Artis Pabriks.

15:18 "Pokiaľ ide o ruskú ropu, plyn a uhlie, môžeme zvýšiť ich spotrebu na domácom trhu... a tiež zvýšiť dodávky energetických surovín do častí sveta, ktoré ich naozaj potrebujú," dodal Putin.

15:11 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval v stredu Európu, aby prijala viac opatrení proti Rusku, a varoval, že "buď zastavíme Rusko, alebo stratíme celú východnú Európu". Informovala o tom agentúra AFP.

15:07 Hovorca Kremľa kategoricky odmietol slová amerického prezidenta Bidena, ktorý v utorok obvinil Rusko z páchania genocídy na Ukrajine, informujú agentúry.

15:00 Telesné pozostatky vyše 1500 zabitých ruských vojakov sa nachádzajú v márniciach v ukrajinskom meste Dnipro. Oznámil to v stredu Mychalo Lysenko, zástupca starostu tohto mesta, ktoré sa dosiaľ takmer vyhlo útokom ruských síl.

14:54 Fínsko sa rozhodne o prípadnom podaní žiadosti o vstup do Severoatlantickej aliancie v priebehu niekoľkých týždňov. V stredu to oznámila fínska premiérka Sanna Marinová na tlačovej konferencii so svojou švédskou kolegyňou Magdalenou Andressonovou.

14:38 Európske prístavy žiadajú európske a štátne orgány o zoznam všetkých ruských lodí, na ktoré sa vzťahuje najnovší balík sankcií, ktoré na Rusko uvalila Európska únia. V stredu o tom informovali predstavitelia Organizácia európskych prístavov.

14:30 Prezidenti Andrzej Duda, Gitanas Nauseda, Egils Levits a Alar Karis sa stretli s Volodymyrom Zelenským.

14:17 Hlavný prokurátor Medzinárodného trestného súdu Karim Khan v stredu navštívil mesto Buča v blízkosti Kyjeva, kde podľa ukrajinských úradov boli počas niekoľko týždňov trvajúcej ruskej okupácie usmrtené stovky civilistov. Prokurátor vyjadril presvedčenie, že na Ukrajine dochádza k páchaniu vojnových zločinov.

13:52 Slovensko pomôže Ukrajine zabezpečovať dôkazy o vojnových zločinoch a zločinoch proti ľudskosti na územiach, z ktorých sa odsunuli ruské jednotky. Prezidentka SR Zuzana Čaputová o tom informovala na sociálnej sieti.

13:33 Na britský sankčný zoznam pribudne 206 osôb spájaných s Moskvou, vrátane 178 podporovateľov samozvaných republík na východe Ukrajiny ovládaných separatistami.

13:10 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj obvinil v stredu Rusko z používania fosforových bômb na Ukrajine. Takéto správanie je "jasným terorom voči civilnému obyvateľstvu", povedal v prejave k poslancom estónskeho parlamentu, o ktorom informujú agentúra Rueters a spravodajská televízia Sky News.

12:50 Ukrajinské utečenky v Británii by nemali byť ubytovávané u slobodných mužov, ale u rodín či párov. V súvislosti s obavami zo sexuálneho vykorisťovania na to v stredu podľa denníka The Guardian upozornil Úrad vysokej komisárky OSN pre utečencov.

12:44 Bielorusko sa určite nestane súčasťou Ruskej federácie. V stredu to vyhlásil bieloruský prezident Alexandr Lukašenko pri stretnutí so svojím ruským náprotivkom Vladimirom Putinom vo Vladivostoku. "Nie sme s Putinom takí hlúpi, aby sme využívali zastaralé metódy. Budujeme takú jednotu dvoch nezávislých štátov, že sa od nás budú druhí učiť," uviedol Lukašenko.

12:30 Najmenej 20 novinárov, ukrajinských aj zahraničných, bolo zabitých počas ruskej invázie na Ukrajinu. Informoval o tom ukrajinský zväz novinárov.

12:01 Moskovský súd poslal na dva mesiace do vyšetrovacej väzby ruského občana Maxima Dmitrijenka, ktorý sa chystal vstúpiť do ukrajinskej armády, aby bojoval proti Rusku.

11:37 Ukrajina tvrdí, že prekazila kybernetický útok na jedno zo svojich najväčších energetických zariadení. Podľa ukrajinského úradu pre špeciálnu komunikáciu a informačnú ochranu pokus o útok uskutočnila hackerská skupina Sandworm, ktorá má väzby na ruské spravodajské služby.

11:14 Najmenej sedem ľudí prišlo o život a ďalších 22, vrátane troch detí, utrpelo zranbenia za posledných 24 hodín pri ruskom ostreľovaní východoukrajinského Charkova a jeho okolia.

11:11 Francúzsky prezident Emmanuel Macron odmietol nazvať zverstvá, ktoré ruské sily páchajú na Ukrajine, "genocídou". Keď v rozhovore pre verejnoprávnu televíznu stanicu France 2 dostal otázku, či by rovnako ako šéf Bieleho domu Joe Biden v súvislosti so zabíjaním Ukrajincov ruskou armádou hovoril o "genocíde", Macron zdôraznil, že je nutná opatrnosť vo vyjadrovaní.

10:54 Viac ako 1000 ukrajinských vojakov brániacich obliehané prístavné mesto Mariupol sa vzdalo, uviedlo v stredu ruské ministerstvo obrany. Ukrajinská strana však toto tvrdenie popiera. "V meste Mariupol... 1026 ukrajinských vojakov 36. brigády námornej pechoty dobrovoľne zložilo zbrane a vzdalo sa," uviedol ruský rezort vo vyhlásení. Rovnakú informáciu šíril v stredu na aplikácii Telegram aj čečensky vodca Ramzan Kadyrov, ktorého vojaci bojujú po boku ruských síl, informuje televízia Sky News.

10:44 Dodržiavanie ľudských práv vo svete je na ústupe a ukazuje to aj vojna na Ukrajine, uviedol americký minister zahraničných vecí Antony Blinken pri predstavení výročnej správy svojho rezortu o ľudských právach vo svete.

10:26 Ruské vojská pokračujú v ostreľovaní Charkova a bombardovaní Mariupola. V Donbase ukrajinskí vojaci v priebehu uplynulých 24 hodín odrazili šesť útokov nepriateľa.

10:03 Reportéri televízie BBC objavili dôkazy o tom, že pri minulotýždňovom útoku na železničnú stanicu vo východoukrajinskom meste Kramatorsk bola použitá kazetová bojová hlavica, ktorá znásobila jeho ničivý účinok.

9:40 Od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu bolo zabitých 191 detí a 349 ďalších utrpelo zranenia. V stredu o tom na platforme Telegram informovala ukrajinská prokuratúra s tým, že nejde o konečné počty, keďže zatiaľ nie sú k dispozícii údaje z oblastí, kde prebiehajú boje, ani z dočasne okupovaných a oslobodených oblastí.

9:18 Hraničnými priechodmi na slovensko-ukrajinskej hranici prešlo v utorok 2864 obyvateľov Ukrajiny. Z toho 670 mužov, 1473 žien a 721 detí. O dočasné útočisko na Slovensku požiadalo 644 osôb. Informovalo o tom ministerstvo vnútra.

9:06 V Mariupole čaká na evakuáciu stále viac než 100-tisíc civilistov, uviedol podľa agentúry Reuters starosta obliehaného prístavného mesta na juhovýchode Ukrajiny.

8:26 V Buči a na ďalších miestach v Kyjevskej oblasti zahynulo pri ruskej invázii na Ukrajinu už viac ako 720 civilistov. Informovalo o tom ukrajinské ministerstvo vnútra.

8:06 Ironicky reagoval ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo svojom najnovšom príhovore na tvrdenia Moskvy, že vojna na Ukrajine prebieha dobre. Zelenskyj položil otázku, ako mohol ruský prezident Vladimir Putin schváliť plán, ktorý počítal s toľkými obeťami v radoch ruskej armády, informovala agentúra Reuters.

7:40 Nové satelitné snímky od Maxar Technologies ukazujú, že Rusko sťahuje svojich vojakov do regiónu Belgorod.

7:35 Holandské colné úrady v utorok oznámili, že v lodeniciach v Holandsku zadržali dovedna 20 jácht, na ktoré sa vzťahujú sankcie voči Rusku a Bielorusku v súvislosti s vojnou na Ukrajine. "Po sankciách proti Rusku a Bielorusku colné orgány umiestnili pod sprísnený dozor 20 jácht v deviatich lodeniciach," uviedli colné úrady vo vyhlásení.

7:11 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorok uviedol, že nemôže s určitosťou potvrdiť, či v obliehanom ukrajinskom prístavnom meste Mariupol boli použité chemické zbrane. Informovala o tom spravodajská stanica CNN.

6:42 Výmenu zadržaného proruského oligarchu Viktora Medvedčuka za Ukrajincov zajatých Ruskom ponúkol v stredu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

6:30 Americký prezident Joe Biden v noci na stredu vyhlásil, že vojna, ktorú vedie Rusko na Ukrajine, sa rovná "genocíde" a ruský prezident Vladimir Putin sa pokúša "vymazať čo i len myšlienku byť Ukrajincom".

6:15 Starosta ukrajinského mesta Buča Anatolij Fedorčuk v utorok oznámil, že tamojšie úrady doposiaľ v meste objavili 403 tiel osôb, o ktorých sa predpokladá, že ich zabili ruskí vojaci v čase ich okupácie oblasti v okolí metropoly Kyjev.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok