Výmena Medvedčuka za zajatých Ukrajincov sa neuskutoční. Nie je občanom Ruska, oznámil Kremeľ

TA3 ČTK
13.4.2022 17:31

Ukrajinci by si mali dávať pozor, pohrozil v súvislosti so zadržaním proruského ukrajinského politika Viktora Medvedčuka podpredseda ruskej bezpečnostnej rady Dmitrij Medvedev. Informovala o tom dnes agentúra Reuters.

Dmitrij Medvedev (SITA/AP)
SITA/AP

Je to zahraničný činiteľ

Kyjev v utorok oznámil zatknutie proruského prominentného politika bezpečnostnými zložkami a prezident Volodymyr Zelenskyj následne navrhol Medvedčuka vymeniť za ženy a mužov, ktorí sú v zajatí ruských síl. Nie je ruským občanom, reagoval dnes na túto možnosť hovorca ruského prezidenta.

"Pokiaľ ide o výmenu, o ktorej s takou vervou, zápalom a potešením hovoria rôzni ľudia v Kyjeve, Medvedčuk nie je ruským občanom, nemá nič spoločné so špeciálnou vojenskou operáciou. Je to zahraničný politický činiteľ," povedal novinárom kremeľský hovorca Dmitrij Peskov podľa ruskej služby stanica BBC. 

Kremeľ podľa neho nevie, či si Medvedčuk takú výmenu praje. Na adresu ukrajinského opozičného politika ďalej povedal, že "nikdy nemal žiadne zákulisné vzťahy s Ruskom", Moskva však bude jeho prípad ďalej sledovať.

Vyšetrovali ho pre vlastizradu

Ukrajina vlani začala vyšetrovanie Medvedčuka kvôli vlastizrade a drancovaniu prírodných zdrojov na Kryme. Tento rok vo februári, krátko po začiatku ruskej invázie, ukrajinské úrady informovali o tom, že utiekol z domáceho väzenia. V utorok ukrajinská tajná služba SBU oznámila, že vodca proruskej strany Opozičná platforma zadržala a Zelenskyj následne zverejnil jeho fotografiu, kde má putá na rukách.

Poradca ukrajinského ministra vnútra Vadym Denysenko dnes podľa agentúry Interfax-Ukrajina povedal, že ešte pred výmenou by od neho ukrajinské úrady mali získať informácie ohľadom ruskej "piatej kolóny" a "kolaborantov" na Ukrajine a ideálne by ho pred výmenou mal tiež súdiť ukrajinský súd.

Ukrajina si má dávať pozor

Podpredseda ruskej bezpečnostnej rady Dmitrij Medvedev podľa agentúry Reuters Ukrajine pohrozil, aby si "dávala pozor"

"Tí mrzáci, ktorí sa pozývajú ukrajinskými úradmi, hovoria, že chcú vymlátiť svedectvo z Viktora Medvedčuka, 'rýchlo a spravodlivo' ho usvedčiť a potom vymeniť za väzňov. Títo ľudia by si mali dávať pozor a zamykať v noci dobre dvere, aby sa nestalo, že sami budú ľuďmi, ktorí budú vymenení," napísal bývalý ruský prezident a blízky spojenec šéfa Kremľa Vladimira Putina na telegrame.

Medvedčuk, ktorého Reuters označuje za jedného z blízkych spojencov Kremľa na Ukrajine, obvinenia odmietol ako vykonštruované. Politik, ktorý presadzoval užšie väzby s Moskvou, zároveň tvrdí, že ruský prezident Putin je krstným otcom jeho dcéry.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok