Top udalosti týždňa: Mikulec zostáva ministrom vnútra, Ukrajina opäť dostala pod kontrolu Kyjevskú oblasť

TA3 TASR
3.4.2022 19:09

Vojna na Ukrajine trvá. Putin podpísal dekrét o odvode do armády a tiež dekrét, ktorý má donútiť zahraničných odberateľov platiť za plyn v rubľoch. Will Smith sa na Oscaroch postaral o rozruch. Prezidentka odobrila balík opatrení lex Ukrajina. Minister vnútra Roman Mikulec ustál odvolávanie a zostáva vo svojej funkcii. Ukrajinské sily majú opäť pod kontrolou Kyjevskú oblasť. Pozrite sa s nami na najdôležitejšie udalosti posledného týždňa.

ONLINE: Pri útokoch v Kyjeve zomreli najmenej 4 ľudia. Macron ponúkol ochranu ruskej novinárke
TASR/AP

Will Smith sa na Oscaroch postaral o rozruch

V rámci 94. ročníka odovzdávania Oscarov v Los Angeles si cenu za najlepšiu réžiu - psychologickej westernovej drámy The Power of the Dog (Sila psa) - odniesla novozélandská režisérka Jane Campionová.

Will Smith získal Oscara za najlepší mužský herecký výkon, a to vo filme King Richard. Smith sa postaral aj o rozruch. Na pódiu udrel do tváre komika Chrisa Rocka, ktorý žartoval o vzhľade jeho manželky. Ceny boli odovzdané aj za krátkometrážny dokumentárny film The Queen of Basketball, za animovaný krátkometrážny film The Windshield Wiper a krátky film The Long Goodbye. Cenu za najlepšiu pôvodnú pieseň - No Time to Die - získali Billie Eilish and Finneas O'Connell.

Vyjednávači na mierových rokovaniach mali príznaky otravy

Ruský oligarcha Roman Abramovič a ďalší vyjednávači na rusko-ukrajinských mierových rozhovoroch mali po rokovaní začiatkom tohto mesiaca príznaky ako pri otrave. Členovia ukrajinskej delegácie, ktorí sa zúčastnili na mierových rozhovoroch s Ruskom o ukončení vojny na Ukrajine však popreli správy o tom, že by sa stali obeťou útoku chemickými zbraňami.

Všetci členovia delegácie sa cítili dobre, povedal v pondelok podľa miestnych médií poradca ukrajinského prezidenta a hlavný vyjednávač Mychajlo Podoľak. "V informačnej sfére je momentálne veľa špekulácií, rôznych konšpiračných teórií a prvkov tej či onej informačnej hry," povedal Podoľak. 

Prezidentka odobrila balík opatrení lex Ukrajina

Prezidentka SR Zuzana Čaputová podpísala zákon o niektorých ďalších opatreniach v súvislosti so situáciou na Ukrajine, tzv. lex Ukrajina. Zmeny upravujú príspevok za ubytovanie odídencov, oslobodenie od úhrady mýta či diaľničnej známky pre Ukrajincov, ako aj oblasť azylu.

Nová legislatíva približuje okrem iného vyplácanie príspevkov za ubytovanie odídenca. Príspevok sa má poskytovať za noc, jeho výšku má upraviť samostatné nariadenie vlády. Odídenec bude povinný oznámiť obci, že sa mu poskytuje ubytovanie, prvýkrát v apríli.

Ukrajina dostala opäť pod kontrolu Kyjevskú oblasť

Rusko radikálne zníži svoju vojenskú aktivitu na severe Ukrajiny v oblastiach, ktoré sa nachádzajú v blízkosti ukrajinského hlavného mesta Kyjev. Oznámil to námestník ruského ministra obrany a člen ruskej delegácie Alexandr Fomin po ukrajinsko-ruských rokovaniach v tureckom Istanbule.

Starosta ukrajinského Kyjeva Vitalij Kličko však v piatok vyhlásil, že bombardovanie satelitných mestečiek v blízkosti hlavného mesta prebieha napriek sľubom Ruska, že z tejto oblasti stiahne svojich vojakov.

Ukrajinské sily získali späť kontrolu nad celou Kyjevskou oblasťou a oslobodili ju od Rusov. Napríklad starosta mesta Brovary, ktoré leží asi 20 kilometrov východne od Kyjeva, už predtým v televízii oznámil, že "ruskí okupanti už opustili prakticky celý brovarský okres". Prezidentský poradca Arestovyč podľa AFP k situácii okolo hlavného mesta poznamenal, že ukrajinskí vojaci "vyhnali nepriateľa k hranici".

V Prahe zadržali Agha

Česká polícia zadržala v Prahe Štefana Agha, právoplatne odsúdeného v kauze falšovania televíznych zmeniek na 13-ročný nepodmienečný trest odňatia slobody. Zadržaný nesúhlasil so svojim vydaním na Slovensko. Potvrdil to hovorca Mestského súdu v Prahe Adam Wenig. Agh si ponechal trojdňovú lehotu na prípadné podanie sťažnosti, o ktorej by rozhodoval Vrchný súd v Prahe.

Putin podpísal dekrét o odvode do armády

Odvod do armády čaká od prvého apríla do pätnásteho júla takmer 135-tisíc brancov. Základná vojenská služba v Rusku trvá jeden rok. Ruský minister obrany Sergej Šojgu v utorok uviedol, že ani jeden z povolaných brancov nebude vyslaný do ohniska prebiehajúcich bojov. Dodal, že na pridelené základne budú vyslaní koncom mája.

Po tom, čo šéf Kremľa Putin opakovane tvrdil, že na ofenzíve sa podieľajú len profesionálni vojaci, rezort obrany potom 9. marca priznal, že na Ukrajinu boli vyslaní i branci. Putin podľa hovorcu Kremľa Dmitrija Peskova údajne pred spustením invázie na Ukrajinu nariadil "kategoricky vylúčiť" brancov z inváznych jednotiek a pohrozil trestom veliteľom, ktorí ich tam napriek tomu pošlú. 

Hamran zostáva na čele polície

Minister vnútra Roman Mikulec ho vo štvrtok vymenoval k 1. aprílu za policajného prezidenta. Dosiaľ pôsobil vo funkcii na základe dočasného poverenia. Prioritami nového šéfa polície sú podľa MV SR reforma Policajného zboru na úrovni prezídia a výrazné personálne posilnenie regionálnych štruktúr.

Zamerať sa chce tiež na náležité materiálno-technické zabezpečenia pre policajtov, udržiavanie schopných a spôsobilých profesionálov v systéme, ale aj zvyšovanie nárokov na morálny a odborný kredit všetkých policajtov s dôrazom na riadiace a veliace štruktúry.

Putin chce za plyn ruble

Ruský prezident podpísal dekrét, na základe ktorého budú musieť zahraniční odberatelia platiť za ruský plyn od 1. apríla v rubľoch. Ak sa platby nezrealizujú, kontrakty sa zastavia. Putin oznámil plány na platby za dodávky plynu v rubľoch už pred týždňom a táto informácia sa okamžite odrazila na kurze rubľa. Kurz meny, ktorý sa po invázii Ruska na Ukrajinu prepadol na historické minimum, išiel po oznámení ruského prezidenta výrazne nahor.

Západné vlády a firmy však takúto požiadavku odmietli s tým, že ide o porušenie kontraktov, keďže v rámci nich sú platby stanovené v eurách alebo dolároch. Ruská plynárenská spoločnosť Gazprom tiež oznámila, že sa sťahuje z Nemecka a ukončila svoju účasť v nemeckej divízii Gazprom Germania. Gazprom svoje rozhodnutie nezdôvodnil. Nemecká pobočka Gazprom Germania nevydala žiadne vyhlásenie.

NAKA opäť zasahovala

Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry obvinil v súvislosti s policajnou akciou Pompeje 17 osôb. Policajti v stredu zadržali celkom 28 ľudí, z nich prepustili 18, ďalších desať zostáva zadržaných.

Obvineniu zo spáchania pokračovacieho obzvlášť závažného zločinu porušovania povinností pri správe cudzieho majetku v jednočinnom súbehu s pokračovacím zločinom machinácií pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe čelia štyri fyzické osoby. Sudca Špecializovaného trestného súdu v Pezinku prerušil pojednávanie o väzbe pre dvojicu obvinených z akcie Pompeje. Pokračovať by sa malo v nedeľu (3. 4.) ráno o 8.00 h.


Mikulec zostáva vo funkcii

Vláda vyjadrila nesúhlas s návrhom skupiny poslancov Národnej rady SR na vyslovenie nedôvery ministrovi vnútra Romanovi Mikulcovi. Rozhodla o tom na svojom stredajšom rokovaní. Poslanci Národnej rady SR Mikulca v stredajšom hlasovaní neodvolali. Za jeho odvolanie bolo len 46 poslancov zo 102 prítomných. Proti hlasovalo 51 poslancov. Na hlasovanie neprišli poslanci za Sme rodina, za odvolanie Mikulca hlasovali opoziční poslanci, proti boli poslanci koalície, pričom niektorí členovia klubu SaS sa zdržali.

Mimoriadnu schôdzu inicioval Smer-SD. Podľa opozície minister nezvláda riadenie utečeneckej krízy vyvolanej vojnou na Ukrajine a zveril ho menším súkromným firmám. Opozícia argumentovala, že Mikulec sa zbavuje zodpovednosti za krízu, hoci mal dostatočný čas na prípravu a koordináciu s ostatnými členmi vlády či samosprávami. Zazmluvnenie súkromných firiem na koordináciu aktivít na hraniciach považuje za pochybné, keďže spoločnosti získali štátne zákazky priamym zadaním bez transparentného verejného obstarávania.

Rusko sa stiahlo z Černobyľu

V areáli bývalej jadrovej elektrárne v Černobyle bola slávnostne vztýčená ukrajinská vlajka. Stalo sa tak potom, čo sa z miesta stiahli ruské jednotky, ktoré elektráreň okupovali od prvých dní terajšej vojny na Ukrajine. Všetci ruskí vojaci z Černobyľu odišli.

Odstavenú elektráreň obsadili hneď po začiatku invázie na Ukrajinu pri postupe z Bieloruska smerom na juh. Ukrajinské úrady spolupracujú s Medzinárodnou agentúrou pre atómovú energiu v snahe zistiť, čo sa v odstavenej elektrárni dialo počas doby, keď ju ovládali ruské sily, napísala britská stanica BBC na svojich internetových stránkach.

Tragédia v Buči

Na jednej z ulíc ukrajinského mesta Buča severozápadne od Kyjeva spozorovali novinári agentúry AFP v sobotu ležať telá najmenej 20 mužov v civilnom odeve. Spravodajcovia do tohto mesta, v ktorom sa v posledných týždňoch odohrávali ťažké boje, vstúpili spolu s ukrajinskými silami po tom, čo sa odtiaľ stiahli ruské jednotky. Vo videu zverejnenom online bolo vidieť na ceste v obytnej oblasti Buče telá mužov, z ktorých jeden mal spútané ruky za chrbtom a vedľa neho ležal otvorený ukrajinský pas. Hoci príčina smrti týchto osôb nebola bezprostredne známa, najmenej jeden z nich mal na hlave strelné zranenie. 

Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg v nedeľňajšom rozhovore pre stanicu CNN označil zabíjanie civilistov v ukrajinskom meste Buča zo strany ruských síl za "hrozné". Na dianie v tomto meste ležiacom v blízkosti Kyjeva reagovali tiež predstavitelia Spojených štátov a Francúzska. Ešte predtým tieto skutky odsúdili aj EÚ, Británia a Nemecko.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok