Nad elektrárňou v Černobyle opäť veje ukrajinská vlajka. Ruskí vojaci sa z oblasti stiahli

TA3 ČTK
2.4.2022 18:13

V areáli bývalej jadrovej elektrárne v Černobyle dnes bola slávnostne vztýčená ukrajinská vlajka. Stalo sa tak potom, čo sa z miesta stiahli ruské jednotky, ktoré elektráreň okupovali od prvých dní terajšej vojny na Ukrajine.

Černobyl (SITA)
SITA

"Ceremónie sa zúčastnili zamestnanci elektrárne, ktorí v ťažkých podmienkach okupácie hrdinsky zaisťovali a budú ďalej zaisťovať jadrovú a radiačnú bezpečnosť zariadenia," napísala na telegrame ukrajinská štátna spoločnosť Enerhoatom, prevádzkovateľ jadrových elektrární. Zamestnanci tiež spievali ukrajinskú hymnu.

Rusi sa v elektrárni správali nezodpovedne

Všetci ruskí vojaci z Černobyľu odišli. Odstavenú elektráreň obsadili hneď po začiatku invázie na Ukrajinu pri postupe z Bieloruska smerom na juh. Ukrajinské úrady spolupracujú s Medzinárodnou agentúrou pre atómovú energiu v snahe zistiť, čo sa v odstavenej elektrárni dialo počas doby, keď ju ovládali ruské sily, napísala britská stanica BBC na svojich internetových stránkach.

Ukrajinský minister zahraničia Dmytro Kuleba v piatok povedal, že "Rusko sa v Černobyle po všetkých stránkach správalo nezodpovedne". Pripomenul, že ruskí vojaci neumožňovali personálu normálne pracovať a že vyhĺbili zákopy v kontaminovaných miestach.

V elektrárni v Černobyle sa v roku 1986 odohrala najväčšia jadrová katastrofa v dejinách. V jej areáli sa stále chladí jadrové palivo.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok