ONLINE: Ruské sily opäť ostreľovali Charkov. Západ chce sprísniť sankcie

TA3 TASR ČTK
3.4.2022 07:15

Litva prestala dovážať zemný plyn z Ruska. Miesto stretnutia ruského prezidenta Vladimira Putina s Volodymyrom Zelenským bude s najväčšou pravdepodobnosťou Turecko. Séria výbuchov vyvolala v nedeľu ráno požiare v meste Odesa. Udalosti sme s vami sledovali online.

0:00 Dnešný ONLINE sme ukončili. Aktuálne informácie vám prinesieme opäť zajtra.

23:30 Explózie zaznamenali aj v Ternopile.

23:10 Cherson a Odesa zaznamenali viaceré výbuchy.

22:56 Pavlo Kyrylenko povedal, že úrady „dôrazne odporúčajú“ obyvateľom, aby opustili Doneckú oblasť, pričom vysvetlil, že bude zabezpečená všetka potrebná doprava a pokyny.

22:42 Ukrajinské sily zničili aj dve jednotky obrnených vozidiel a zostrelili dve lietadlá, z ktorých jedno bolo bezpilotné, ako aj lietadlo Iljušin Il-22.

22:31 Ruské sily strieľali na charkovskú štvrť Slobidskyi približne o 18:00, pričom podľa regionálnej prokuratúry poškodili 10 obytných budov a trolejbusovú vozovňu. Medzi zranenými sú aj tri deti.

22:10 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyhlásil v nedeľu v reakcii na správy o zabíjaní civilistov v Kyjevskej oblasti, že vytvoril "špeciálny mechanizmus" pre vyšetrovanie "zločinov" ruských vojakov na Ukrajine.

21:39 Diaľnica Kyjev-Žytomyr.

21:12 Najmenej jeden človek zahynul a traja utrpeli zranenia pri útoku ruských vojakov na nemocnicu v meste  Rubižne na východe Ukrajiny, povedal v nedeľu gubernátor Luhanskej oblasti Serhij Hajdaj.

20:58 Ruské sily podľa úradov ostreľovali Charkov. Dokopy 23 ľudí bolo zabitých alebo zranených. Jeden človek zomrel pri útoku na nemocnicu v Rubižnom. 

20:40 Masové hroby objavené v ukrajinskom meste Buča vyvolávajú vážne otázky o možných vojnových zločinoch páchaných počas vojny na Ukrajine, uviedla v nedeľu OSN. K zabíjaniu civilistov v Kyjevskej oblasti sa vyjadrili medzičasom aj francúzsky prezident Emmanuel Macron a britský premiér Boris Johnson.

20:27 Ukrajinský prezident povedal, že pozýva bývalú kancelárku Merkelovú a exprezidenta Sarkozyho do Buči, aby videli, k čomu viedlo 14 rokov ústupkov Rusku.

20:15 Jedna osoba prišlo o život a 14 utrpelo zranenia pri útoku na juhoukrajinské mesto Mykolajiv. Oznámil to v nedeľu gubernátor Mykolajivskej oblasti Vitalij Kim v aplikácii Telegram.

20:01 Generálny tajomník OSN povedal, že je hlboko šokovaný zábermi mŕtvych civilistov z ukrajinskej Buči, odkiaľ odišli Rusi. Chce nezávislé vyšetrovanie.

19:50 Johnson pohrozil ďalšími sankciami proti Rusku a sľúbil ďalšiu pomoc Ukrajine. Nové protiruské sankcie západných spojencov avizuje aj Scholz.

19:38 Nemecký kancelár Olaf Scholz avizoval v nedeľu prijatie nových sankcií voči Rusku. Ide o reakciu na "vojnové zločiny" páchané ruskými vojakmi v ukrajinskom meste Buča.

19:20 Donbas hlási zosilnené ostreľovanie ruskými silami, ktoré sa naopak stiahli od Kyjeva. Podľa gubernátora Doneckej oblasti je situácia turbulentná.

18:48 Ukrajinskí vojaci a záchranári objavili telesné pozostatky celkovo 410 civilistov v častiach Kyjevskej oblasti, odkiaľ sa nedávno stiahli ruské jednotky,   oznámila v nedeľu ukrajinská generálna prokurátorka Iryna Venediktovová.

18:20 Zábery zavraždených civilistov na Ukrajine označil premiér Petr Fiala za desivé. Ruská armáda sa podľa neho dopúšťa vojnových zločinov.

17:59 Od začiatku ruskej invázie sa na Ukrajinu podľa úradov vrátilo viac ako 500-tisíc ľudí. Počas uplynulého týždňa krajinu 144 000 ľudí opustilo a 88 000 prišlo.

17:32 Ruské ministerstvo obrany fotografie a videá s mŕtvymi civilistami z Buči zverejnené ukrajinskou stranou označilo za provokáciu, píše RIA Novosti.

17:21 Ukrajinskí záchranári objavili zákop, v ktorom našli 57 tiel, povedal pre AFP Serhij Kaplyčnyj, ktorý sa predstavil ako šéf miestnej záchranárskej služby. Reportéri AFP videli v zákope na vlastné oči desať tiel. Niektoré z nich boli v čiernych plastových vreciach, zatiaľ čo ostatné boli v civilnom odeve.

17:13 Vraždenie ukrajinských civilistov ruskými vojakmi v meste Buča v nedeľu odsúdilo v príspevku na Twitteri aj ministerstvo zahraničných vecí Českej republiky a tamojší politici. Podľa rezortu diplomacie ČR ide o ďalší vojnový zločin režimu ruského prezidenta Vladimira Putina.

17:04 Systém platieb za dodávky plynu v rubľoch predstavuje prototyp, ktorý sa v budúcnosti rozšíri aj na ďalšie kľúčové komodity. Povedal to v nedeľu hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

16:56 Ukrajinský minister obrany Olexij Reznikov sa v nedeľu vyslovil za to, aby sa ruské jednotky zodpovedné za zabíjanie civilistov v mestách a obciach Kyjevskej oblasti zodpovedali pred súdom podobným norimberskému tribunálu.

16:40 Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg v nedeľňajšom rozhovore pre stanicu CNN označil zabíjanie civilistov v ukrajinskom meste Buča zo strany ruských síl za "hrozné". Na dianie v tomto meste ležiacom v blízkosti Kyjeva reagovali tiež predstavitelia Spojených štátov a Francúzska. Ešte predtým tieto skutky odsúdili aj EÚ, Británia a Nemecko.

16:18 Patriarcha ruskej pravoslávnej cirkvi Kirill pri dnešnej bohoslužbe v armádnom chráme vyzval ruských vojakov, aby bránili svoju mierumilovnú vlasť.

16:02 Predseda vlády SR Eduard Heger odsúdil v nedeľu zabíjanie civilistov v ukrajinskom meste Buča s tým, že konanie ruských vojakov na Ukrajine bude medzinárodnou verejnosťou tvrdo potrestané.

15:56 Pápež František v nedeľu opäť odsúdil "svätokrádežnú vojnu" na Ukrajine a vyzval na modlitby za obnovenie mieru v tejto krajine. S týmto odsúdením a kritikou vojny na Ukrajine pápež vystúpil v čase, keď medzinárodné spoločenstvo vyjadruje svoje hlboké pobúrenie a zdesenie v súvislosti so zabíjaním civilistov v meste Buča, kde sa po stiahnutí ruských jednotiek v masových hroboch našlo takmer 300 tiel a ďalšie desiatky ich ležali na uliciach mesta.

15:47 Ekonomika Ukrajiny klesla v 1. štvrťroku medziročne až o 16 % a hrozí, že za celý rok 2022 môže pokles dosiahnuť 40 %. Uviedlo to cez víkend ukrajinské ministerstvo hospodárstva, ktoré zverejnilo predbežné údaje.

15:38 Česká diplomacia aj českí politici odsúdili vraždenie ukrajinských civilistov ruskými vojakmi. Podľa MZV ide o vojnový zločin Putinovho režimu.

15:25 Nemecko v nedeľu odsúdilo zabíjanie civilistov v ukrajinskom meste Buča a konanie ruských síl nazvalo "hrozným vojnovým zločinom". Berlín tiež vyzval na zavedenie ďalších sankcií voči Rusku.

15:11 Na Rusko by mal byť uvalený piaty balík sankcií. Uviedol dnes vysoký predstaviteľ úradu ukrajinského prezidenta.

14:48 Litovský filmový režisér Mantas Kvedaravičius (45) bol v sobotu zabitý v ukrajinskom meste Mariupol. Oznámil to v nedeľu informačný úrad ukrajinského ministerstva obrany,  na ktorý sa odvolala agentúra Reuters. 

14:26 Rusko bude žiadať platbu v rubľoch aj za ďalší tovar, povedal Peskov. Moskva bude vyvážať potraviny a plodiny len do priateľských krajín, uviedol Medvedev.

13:59 Ruské sily uniesli na Ukrajine už 11 tamojších primátorov, oznámila v nedeľu ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková. Informuje agentúra AFP.

13:28 Čína uviedla, že úmyselne neobchádza sankcie proti Rusku. Informuje o tom agentúra Reuters. Peking úmyselne neporušuje západné sankcie proti Rusku, uviedol v sobotu šéf pre európske záležitosti čínskeho ministerstva zahraničných vecí Wang Lu-tchung. Deň predtým Európska únia varovala Peking, aby neumožnil Moskve obchádzať sankcie. Dodal však, že Čína naďalej normálne obchoduje s Ruskom, čím podporuje globálnu ekonomiku. 

13:22 Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba žiada členské štáty G7, aby v reakcii na vraždenie civilistov v ukrajinskom meste Buča okamžite prijali nové sankcie voči Rusku. Podľa agentúry AFP to Kuleba uviedol vo svojom tweete zverejnenom v nedeľu. 

13:10 Ruský štátny koncern Gazprom naďalej vo veľkých objemoch posiela plyn do Európy cez Ukrajinu. Nič na tom zatiaľ nezmenila vojna, ktorú Moskva vedie proti Ukrajine, ani vyhrážky ruského prezidenta Vladimira Putina, že preruší dodávky plynu, ak západné krajiny nebudú platiť v rubľoch. 

11:14 Priechodmi na slovensko-ukrajinskej hranici v sobotu prešlo 708 mužov, 1781 žien a 809 detí. O dočasné útočisko požiadalo 487 osôb. TASR o tom v nedeľu informoval tlačový odbor Ministerstva vnútra SR. 

10:54 Ruský vyjednávač Medinskij podľa TASS poprel tvrdenia Kyjeva, že návrh dohody medzi Ruskom a Ukrajinou je pripravený na prerokovanie na najvyššej úrovni.

10:48 Podnestersko poprelo ukrajinské tvrdenie, že sa ruské jednotky na jeho území presúvajú a môžu sa pripravovať na útok na Ukrajinu zo západu.

9:45 Poľský vicepremiér a de facto najmocnejší politický predstaviteľ v krajine Jaroslaw Kaczyński dnešnému vydaniu nemeckého denníka Die Welt povedal, že je otvorený voči možnosti rozmiestniť americké jadrové zbrane v Poľsku. Podľa neho by takýto krok "značne zosilnil odstrašenie Moskvy". Dodal zároveň, že táto otázka nie je na programe dňa, "čo sa však môže rýchlo zmeniť". S iniciatívou by podľa neho museli prísť samé Spojené štáty, informovala agentúra DPA.

9:05 Ruská armáda oznámila, že  priebehu nedele otvorí evakuačné koridory z obliehaného ukrajinského prístavného mesta Mariupol i z neďalekého Berďanska pre občanov zo zahraničia. Píše o tom agentúra DPA s odvolaním sa na vyhlásenie generálplukovníka Michaila Mizinceva z Národného centra obrany, spadajúceho pod generálny štáb ozbrojených síl Ruskej federácie. 

8:53 Postoj Ruska ku Krymu a Donbasu zostáva nezmenený. Uviedol hlavný ruský vyjednávač Vladimir Medinskij. Mierové rozhovory nepokročili dostatočne na stretnutie lídrov.

7:45 Za novú Srebrenicu označilo ukrajinské ministerstvo obrany oslobodené mesto Buča pri Kyjeve. Rusi tu povraždili okolo 300 civilistov, uviedol starosta.

7:12 Rusko počas uplynulého týždňa zvýšilo letecké aktivity na juhovýchode Ukrajiny, uviedlo britské ministerstvo obrany s odkazom na informácie rozviedok.

7:11 Putin chce pravdepodobne do 9. mája ovládnuť východ Ukrajiny, uviedla CNN s odvolaním sa na svoje zdroje oboznámené s informáciami amerických rozviedok.

7:10 Ruské sily sa chystajú ovládnuť celý Donbas a juh Ukrajiny, varoval podľa agentúry Unian vo videovyhlásení ukrajinský prezident Zelenskyj.

7:09 Séria výbuchov vyvolala v nedeľu ráno požiare v meste Odesa na juhozápade Ukrajiny. Informuje agentúra AFP.

7:03 Námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maľarová uviedla, že Ukrajina znovu získala kontrolu nad "celou Kyjevskou oblasťou" po ústupe ruských síl z niektorých kľúčových miest v blízkosti hlavného mesta Ukrajiny.

7:02 Napriek pokračujúcej vojne sa tisíce Ukrajincov vracajú domov zo zahraničia. Len v oblasti západoukrajinskej metropoly Ľvov prekročilo hranicu za posledných 24 hodín 19-tisíc ľudí, napísal na Facebooku šéf ľvovskej regionálnej vojenskej správy Maksym Kozyckyj. Informuje o tom agentúra DPA. 

7:01 Miesto stretnutia ruského prezidenta Vladimira Putina s jeho ukrajinským náprotivkom Volodymyrom Zelenským bude s najväčšou pravdepodobnosťou Turecko. Informovala o tom agentúra Reuters, ktorá sa odvolala na ukrajinský Interfax. 

7:00 Litva prestala dovážať zemný plyn z Ruska, informovala agentúra DPA na základe vyhlásenia litovského ministerstva energetiky, ktoré uviedlo, že plynárenská sieť v krajine funguje bez ruského plynu od začiatku mesiaca. 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok