Ukrajinský minister chce, aby ruské jednotky stíhal tribunál ako v Norimbergu

TA3 TASR
3.4.2022 17:05

Ukrajinský minister obrany Olexij Reznikov sa v nedeľu vyslovil za to, aby sa ruské jednotky zodpovedné za zabíjanie civilistov v mestách a obciach Kyjevskej oblasti zodpovedali pred súdom podobným norimberskému tribunálu.

Ruské jednotky zasiahli ďalší sklad paliva, tentoraz v Rivnenskej oblasti
TASR/AP

Norimberský proces bol medzinárodný vojnový tribunál, ktorého cieľom bolo potrestanie najťažších vojnových zločinov spáchaných počas druhej svetovej vojny silami nacistického Nemecka. Reznikov v nedeľu v rozhovore pre britskú spravodajskú televíziu Sky News, ktorý sa uskutočnil počas jeho návštevy leteckej základne Hostomeľ, povedal, že sa objavujú stále nové prípady a dôkazy pre Medzinárodný trestný súd (ICC).

Dodal, že takéto hlásenia prichádzajú z miest, odkiaľ sa stiahli ruské jednotky, ako je Buča či Irpiň, alebo aj z  Charkova a z prístavu Mariupol, ktoré sú už týždne ostreľované ruskými jednotkami. Nálezy tiel v tých oblastiach Ukrajiny, z ktorých sa ruské sily v uplynulých dňoch stiahli, vyvolali šok a pobúrenie ukrajinskej vlády i jej zahraničných spojencov. Oficiálny kanál ruského ministerstva obrany na platforme Telegram zdieľal tvrdenie, že správy o úmrtiach civilistov v meste Buča sú "falošné", informovala britská spravodajská stanica BBC.

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba vyzval misie Medzinárodného trestného súdu a medzinárodné organizácie, aby čo najskôr dorazili do mesta Buča i ďalších miest a obcí Kyjevskej oblasti a zhromaždili dôkazy o ruských vojnových zločinoch a zločinoch proti ľudskosti.

Stanica Sky News pripomenula, že v Británii sa už v marci objavili výzvy na vytvorenie nového medzinárodného tribunálu podľa vzoru norimberského procesu, ktorý by vyšetroval ruského prezidenta Vladimira Putina.

Túto myšlienku následne podporili desiatky britských politikov, akademikov a právnikov vrátane bývalých premiérov Gordona Browna a Johna Majora. Sky News pripomenula, že Medzinárodný trestný súd už začal vyšetrovať podozrenia zo spáchania vojnových zločinov na Ukrajine. Kritici však tvrdia, že právomoci tohto súdu sú obmedzené.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok