ONLINE: Nad elektrárňou v Černobyle opäť veje ukrajinská vlajka. Kyjevská oblasť je oslobodená od Rusov

TA3 TASR ČTK
2.4.2022 07:00

Zelenskyj Rusko opäť obvinil z ďalších vojnových zločinov. Ukrajinské sily získali späť kontrolu nad celou Kyjevskou oblasťou. V sobotu bolo otvorených sedem humanitárnych koridorov. Na ulici v Buči našli desiatky mŕtvych civilistov. Udalosti sme s vami sledovali online.

00:00 Dnešný ONLINE sme ukončili. V sledovaní aktuálneho diania budeme pokračovať opäť zajtra.

23:59 Britská vojenská rozviedka tvrdí, že v uplynulom týždni sa ruské letectvo sústredilo na juhovýchodnú Ukrajinu.

23:57 Spojené kráľovstvo pracuje na zhromaždení dôkazov o ruských vojnových zločinoch v Buči. Uviedla Liz Trussová, britská ministerka zahraničných vecí.

23:53 Medzinárodný výbor Červeného kríža uviedol, že operácia na vyvedenie civilistov z Mariupolu pokračuje. Situácia na mieste je podľa organizácie nestabilná, informuje agentúra Reuters.

23:45 Odmínovať oslobodené mesto Buča potrvá najmenej desať dní, píše agentúra Ukrinform.

23:39 Rusi zničili najväčšiu ukrajinskú ropnú rafinériu v Kremenčuku počas raketového útoku z 1. apríla. Rusko podniká cielené útoky na ropné sklady po celej krajine vrátane Ľvova a Dnipra, píše The Kyiv Independent.

23:20 Záchranári v Irpini za jeden deň zneškodnili vyše 640 výbušných zariadení. Starosta uviedol, že mesto nebude bezpečné ešte mesiac, pretože ho armáda bude čistiť od výbušnín, ktoré tam zanechali Rusi, napísal web The Kyiv Independent.

23:08 Pápež František kritizoval ruského prezidenta. Pápež vo svojom prejave na Malte povedal: „Opäť nejaký potentát, žiaľ, uviaznutý v anachronických tvrdeniach o nacionalistických záujmoch, vyvoláva a podnecuje konflikty, zatiaľ čo obyčajní ľudia cítia potrebu vybudovať budúcnosť."

22:59 Starostka Motyžinu, nezvestná takmer 10 dní, bola údajne nájdená mŕtva spolu s rodinou. Teraz, keď ukrajinské sily znovu dobyli celý región Kyjeva, je možné získať viac informácií o tom, čo sa stalo komunitám počas invázie. Starorstka obce Motyžin, Olha Sukhenko, ktorú ruské jednotky zajali spolu s rodinou 25. marca, sa podľa predbežných správ našla mŕtva spolu s jej rodinou, informuje The Guardian.

22:48 Rusko uviedlo, že návrhy mierovej dohody medzi Kyjevom a Moskvou pokročili dosť na to, aby o nich mohli rokovať priamo prezidenti oboch krajín Volodymyr Zelenskyj a Vladimir Putin. Uviedol to podľa agentúry Interfax-Ukrajina šéf ukrajinskej vyjednávacej delegácie Davyd Arachamija. Rusko podľa neho akceptuje ukrajinské postoje s výnimkou postoja k otázke Krymu.

22:32 Ukrajinci zverejnili mená aj adresy údajných špiónov Kremľa. Na zozname je cez 600 ľudí.

22:16 Vladimir Kličko, bývalý ukrajinský šampión v boxe, ktorého brat je primátorom Kyjeva,  po sérii stretnutí s nemeckými predstaviteľmi v Berlíne vyzdvihol Nemecko za jeho pomoc Ukrajine. Informovala o tom  v sobotu agentúra Reuters.

21:50 Novinári zachytili znepokojujúce zábery v Buči. Obrázok potvrdzuje správy, že niektorí civilisti, ktorí boli nájdení mŕtvi v uliciach Buči, boli zabití spôsobom popravy, so zviazanými rukami a taškami na hlave.

21:40 Počet zadržaných ľudí v 17 ruských mestách na demonštráciách prekročil číslo 200. Informovala o tom mimovládna organizácia OVD-Info, ktorá monitoruje zásahy ruskej polície. Zadržaným hrozí v závislosti od vznesených obvinení pokuta, ale aj dlhé tresty odňatia slobody.

21:32 Ukrajinskí utečenci vstupujú do Estónska cez Rusko, uviedli estónski predstavitelia. Ukrajina obvinila ruské sily z "deportácie" tisícov civilistov z Mariupoľu, prístavného mesta zničeného ruským ostreľovaním. Rusko popiera, že by nútilo ľudí odísť, no tvrdí, že sa stará o ľudí, ktorí odtiaľ prišli.

21:25 V sobotu sa podarilo z obliehaných ukrajinských miest evakuovať vyše 4200 ľudí, oznámila ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková. Bolo otvorených sedem humanitárnych koridorov vrátane toho z Mariupolu.

21:00 Počet zadržaných ľudí v 17 ruských mestách na demonštráciách proti ruskej invázii na Ukrajinu prekročil 200. Informovala o tom mimovládna organizácia OVD-Info, ktorá monitoruje zásahy ruskej polície. Zadržaným hrozí v závislosti od vznesených obvinení pokuty, ale aj dlhé tresty odňatia slobody. 

20:50 Ukrajinským vojačkám, ktoré sa vrátili zo zajatia, ruskí okupanti oholili hlavy. Išlo o výmenu 86 zajatcov, medzi ukrajinskými vojakmi bolo aj 15 žien, píše o tom Ukrajinská pravda.

20:30 Podľa ukrajinského vyjednávača Rusko uviedlo, že návrhy mierovej zmluvy pokročili dosť na to, aby o nich rokovali priamo prezidenti oboch krajín. Rusko podľa ukrajinskej mierovej delegácie akceptuje ukrajinské postoje, výnimkou je však otázka Krymu.

20:20 Vo viacerých metropolách sveta sa v sobotu konali zhromaždenia na podporu Ukrajiny a proti vojne, ktorú na jej území rozpútalo Rusko. Informovala o tom agentúra AFP. Jedna z takýchto demonštrácií sa konala vo švajčiarskom meste Bern, kde sa tisíce ľudí zišli napriek na toto obdobie nezvyčajnému sneženiu. Boli medzi nimi aj Rusi, ktorí vyjadrovali podporu Ukrajine a kritizovali svojho prezidenta Vladimira Putina. 

20:10 Černihiv zažil v piatok prvú pokojnú noc od začiatku ruskej invázie, uviedol pre BBC zástupca starostu mesta. 

20:03 Ukrajinské sily získali späť kontrolu nad celou Kyjevskou oblasťou a oslobodili ju od Rusov. Oznámila to dnes na Facebooku námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maljarová. V meste Buča blízko Kyjeva muselo byť do spoločných hrobov uložených 280 tiel, povedal tamojší starosta.

19:40 Počet obetí utorkového ruského náletu na sídlo oblastnej správy v Mykolajive na juhu Ukrajiny stúpol na 36. Na telegrame o tom informoval oblastný gubernátor Vitalij Kim. 

19:25 Litva oznámila, že od začiatku apríla prestala odoberať ruský plyn. Ide o prvého zákazníka Gazpromu v EÚ, ktorý prestal kupovať ním dodávanú surovinu.

19:15 Ukrajinská ombudsmanka Ljudmyla Denisovová na Facebooku napísala, že pri rozohnaní demonštrácie miestnych obyvateľov v okupovanom ukrajinskom meste Enerhodar Rusi "použili zábleskové granáty a použili proti obyvateľom mesta mínomety". Medzi zranenými sú podľa nej ľudia s ťažkými popáleninami. Britská BBC upozorňuje, že tieto informácie nemohla overiť.

19:10 Podľa gubernátora Oleha Synehubova Rusko ostreľovalo nemocnicu v okupovanej Balakliji v Charkovskej oblasti. Útok údajne chceli "hodiť“ na ukrajinské ozbrojené sily. Dodal, že budova je čiastočne zničená a 70 ľudí potrebuje okamžitú evakuáciu, uviedol web The Kyiv Independent s tým, že nie je schopný informáciu overiť.

19:00 Poradca ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského Mychajlo Podoljak tvrdí, že sankcie uvalené na Rusko nestačia. "Na zničenie ruskej ekonomiky a zastavenie zabíjania Ukrajincov je potrebné priame embargo na všetku ruskú energiu,“ cituje web The Kyiv Independent.

18:50 Asi tisíc ľudí v Budapešti za daždivého počasia dávalo najavo svoju podporu Ukrajine a vyjadrovalo nesúhlas s politikou maďarského premiéra Viktora Orbána voči Rusku. V nedeľu sa v Maďarsku konajú parlamentné voľby, v ktorých sa rozhodne, či Orbán zostane pri moci aj štvrté volebné obdobie za sebou. 

18:40 Fotograf Maks Levin bol podľa predbežných zistení dvakrát zastrelený ručnými zbraňami. Našli ho mŕtveho v Kyjevskej oblasti 1. apríla. Generálna prokuratúra uviedla, že vyšetrovanie pokračuje.

18:33 Mariupoľ pred príchodom ruských vojakov a po ich útokoch.

18:31 Nové svedectvá prichádzajú z kyjevského predmestia Buča, ktorého oslobodenie Ukrajina oznámila v piatok. Podľa AFP boli v jednej ulici zoradené telá najmenej 20 mužov v civilnom oblečení. Jeden z mužov mal zviazané ruky a mŕtve telá boli roztrúsené na niekoľkých sto metroch. Príčinu ich smrti nemožno bezprostredne určiť.

18:25 Ruská armáda si v Bielorusku zriadila bazár. Spravodajské riaditeľstvo ministerstva obrany tvrdí, že ruskí vojaci zriadili v meste Naroulia trhovisko pod holým nebom, kde predávajú ukradnuté šperky, autá či kozmetiku, uviedol web The Kyiv Independent.

18:17 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podľa agentúry Reuters obvinil v aktuálne zverejnenom videu ruských vojakov, že schválne zaminovávajú oblasti, ktoré opúšťajú alebo odkiaľ sú v boji vytláčaní. "Podminovávajú celé toto územie - domy, vybavenie a dokonca aj mŕtve telá," tvrdí. Reuters upozornila, že tvrdenie nemožno nezávisle overiť.

18:10 Britská Národná kriminálna agentúra oznámila, že koncom marca zabavila jachtu Phi, ktorá patrila ruskému podnikateľovi. Majiteľovi, ktorý sa na plavidle mohol pýšiť obrovskou vínnou pivnicou či bazénom, nepomohlo ani to, že vyvesil maltskú vlajku. Britský minister dopravy Grant Shapps doplnil, že zabavenie jachty je len ďalším dôkazom, že sa "nebudú prizerať, ako sa Putinovi kumpáni plavia na svojich jachtách, zatiaľ čo ľudia na Ukrajine trpia".

18:00 Ukrajinskí aktivisti si na sobotňajšej akcii v rakúskej metropole Viedeň, ktorá sa uskutočnila pri vojenskom pamätníku sovietskych hrdinov, pripomenuli viac ako 150 detí usmrtených počas ruskej ofenzívy na Ukrajine. Vytvorili inštaláciu zo zhruba dvoch desiatok kočíkov, malých bicyklov, kolobežiek, plyšových hračiek a množstva detských topánok. Priniesli si tiež protestné transparenty vo viacerých jazykoch s heslami ako napríklad: "Od sovietskeho antifašizmu v roku 1945 k ruskému fašizmu v roku 2022" či "Rusi, vy ste ich zabili"

17:55 Veliteľ vojenskej správy Luhanského regiónu Serhij Hajdaj podľa americkej CNN uviedol, že z oblasti sa podarilo počas soboty evakuovať 2700 civilistov. Ale ruské sily podľa neho ľudí odchádzajúcich z miest, kde sa vedú ťažké boje, ostreľovali. "Rusi zámerne útočia počas evakuácií, je nemožné sa s nimi dohodnúť," tvrdí.

17:45 Bývalá najvyššia prokurátorka OSN žiada Putinovo zatknutie. Švajčiarka Carla Del Ponteová uviedla, že na Putina a ďalších vysokých ruských predstaviteľov by mali byť vydané medzinárodné zatykače. "Putin je vojnový zločinec," povedala pre švajčiarske noviny Le Temps.

17:35 Turecko je ochotné pomôcť evakuovať ľudí z ukrajinského prístavného mesta Mariupol, ktoré oblieha ruská armáda, uviedlo v sobotu turecké ministerstvo obrany s tým, že zranených a civilistov môžu zobrať lode. 

17:28 Ruské rakety zasiahli železnicu v Dnepropetrovskej oblasti. Podľa informácií webu The Kyiv independent je tam teraz zastavená vlaková doprava. Gubernátor oblasti Valentín Rezničenko doplnil, že vo východnom Pavlohradskom okrese boli v dôsledku útoku vážne poškodené koľaje a vagóny.

17:23 Podľa ukrajinských úradov ukrajinskí vojaci získali späť mesto Brovary, východne od Kyjeva. Oslobodených bolo okolo metropoly údajne viac ako 30 obcí.

17:18 Ukrajinu od začiatku ruskej invázie 24. februára opustilo už takmer 4,14 milióna obyvateľov, pričom sa Slovensko prišlo 294 885 z nich, vyplýva z údajov Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov zverejnených v sobotu.

17:13 Poradca šéfa ukrajinskej prezidentskej kancelárie Oleksij Arestovyč dnes vyzval ľudí, aby sa tam, kde je to možné, vrátili k čo najviac normálnemu životu. Vo videoproslove povedal, že sa to týka "tých regiónov oslobodených od protivníka, kde nehrozí bezprostredné nebezpečenstvo, a predovšetkým miest na strednej a západnej Ukrajine".

17:00 Nad elektrárňou v Černobyle veje ukrajinská vlajka, informuje agentúra pre jadrovú energetiku na Ukrajine Enerhoatom. Podľa tejto štátnej agentúry opustili všetky ruské jednotky černobyľský región.

16:53 Taliansko vyhlásilo, že je pripravené zaručiť Ukrajine neutralitu. Taliansky minister zahraničia Luigi Di Mayo uviedol, že vláda "je pripravená prispieť k mierovému procesu a vystupovať ako garant neutrality Ukrajiny", cituje web The Kyiv Independent.

16:45 Portál Ukrajinska Pravda s odkazom na samosprávu Luhanskej oblasti uviedol, že ruské jednotky narušili potrubie plynovodu s priemerom 500 milimetrov neďaleko mesta Severodoneck. To viedlo k prerušeniu dodávok plynu pre väčšinu regiónu. Pretože bolo potrubie porušené v oblasti, kde sa bojuje, nemôžu sa k nemu údajne dostať údržbári.

16:30 V Moskve sa ľudia nesúhlasiaci s ruskou agresiou voči Ukrajine zišli v parku Zarjaďje v centre mesta a vo fujavici protestovali v sede, uviedol spravodajca agentúry AFP. V okolí parku, ktorý sa nachádza neďaleko Kremľa, polícia rozostavila viac ako 30 dodávok, do ktorých odvádzala zadržaných demonštrantov.

16:24 Predsedníčka Európskeho parlamentu Roberta Metsolová v sobotu počas návštevy Poľska vyzvala na navýšenie pomoci pre krajiny, ktoré prijímajú ľudí utekajúcich pred vojnou na Ukrajine. "Poliaci ukázali svetu, že vďake solidarite je možné dosiahnuť zmenu. Ukrajinci utekajúci pred vojnou - z ktorých 90 percent tvoria ženy a deti - vedia, že ich tu prijímajú s otvorenou náručou," povedala.

16:18 Rusi sa neštítia využívať civilistov ako ľudské štíty. "Rusi stále častejšie využívajú rukojemníkov z radov civilistov ako ľudské štíty. Okupanti chránia svoje kolóny techniky unesenými obyvateľmi dobytých ukrajinských miest a dedín. Podľa ukrajinského ombudsmana Rusom nevadí, že sa schovávajú aj za deti,“ tvrdí na svojom Twitteri ukrajinské ministerstvo obrany.

16:16 Rusi v pätnástich mestách demonštrovali proti vojne na Ukrajine. Ruská polícia zadržala asi 180 ľudí, uviedla organizácia OVD-Info.

16:14 Tím Medzinárodného červeného kríža vyrazil zo Záporožia. Chce sa opätovne pokúsiť dostať do obliehaného a ostreľovaného Mariupoľu, informovala americká televízia CNN.

16:12 Ruské jednotky sa pomaly, ale viditeľne sťahujú zo severu Ukrajiny. Situácia na východe krajiny však zostáva veľmi vážna a Rusko chystá nové vojenské údery v Donbase a Charkove, uviedol ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

16:00 Ruské ministerstvo spravodlivosti zaradilo na zoznam tzv. zahraničných agentov  ďalších osem osobností z ruských médií. Informovala o tom v sobotu agentúra Reuters, podľa ktorej ide o ďalší zo série krokov podnikaných ruskými úradmi na potlačenie kritikov politiky Kremľa.

15:54 Ukrajinská vláda očakáva, že sa v priebehu soboty v krajine otvorí sedem evakuačných koridorov, oznámila ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková. Na Facebooku potvrdila, že jeden koridor povedie z Mariupola do Záporožia. Do Záporožia ešte v piatok dorazila v piatok kolóna 42 autobusov vezúcich evakuovaných obyvateľov z obliehaného prístavného mesta Mariupol.

15:46 Ruské sily streľbou a výbuchmi rozohnali protest v meste Enerhodar. Najmenej štyri osoby utrpeli zranenia. Počas zásahu bolo zadržaných niekoľko protestujúcich. Informovala o tom agentúra Reuters. "Okupanti rozohnávajú protestujúcich explóziami," uviedla správa mesta v aplikácii Telegram.

15:44 Ukrajinská ekonomika môže tento rok kvôli vojne klesnúť až o 40 percent. Podľa agentúry Interfax-Ukrajina o tom informovalo ministerstvo hospodárstva v Kyjeve, ktoré zároveň ohlásilo pokles výkonu ukrajinskej ekonomiky o 16 percent za prvý štvrťrok tohto roku.

15:30 Rusko na Ukrajine stratilo už takmer 18-tisíc vojakov. Odhady strát na ruskej strane k 2. aprílu zverejnili Ozbrojené síly Ukrajiny.

15:20 Počet obetí ruského náletu na vládnu budovu v Mykolajive stúpol na 35. Uviedla to agentúra Reuters s odvolaním sa na oblastného gubernátora Vitalija Kima. Práve on mohol byť podľa tunajšieho starostu hlavným terčom útoku, napísala agentúra Unian.

15:07 Niekdajšia prokurátorka zaoberajúca sa vyšetrovaním vojnovým zločinov Carla Del Ponteová v rozhovore pre denník Le Temps, ktorý bol zverejnený v sobotu, vyzvala Medzinárodný trestný súd, aby v súvislosti s vojenskou ofenzívou na Ukrajine urýchlene vydal zatykač na ruského prezidenta Vladimira Putina. Informovala agentúra AFP. 

14:31 Premiér Eduard Heger ocenil, že Európska komisia začala s koordináciou prístupu Európskej únie k platbám za dovoz plynu z Ruska. Hovorí, že sa tak stalo na žiadosť Slovenska. Stanovisko poskytla hovorkyňa premiéra Ľubica Janíková. Konštatuje sa v ňom, že jednota Únie sa prejavuje aj v rokovaniach o požiadavke Ruska, aby odberatelia z krajín, ktoré Moskva označuje za nepriateľské, platili za dodávky plynu v rubľoch. 

14:14 Pápež František počas svojej pracovnej návštevy Malty v sobotu nepriamo kritizoval ruského prezidenta Vladimira Putina za rozpútanie vojny na Ukrajine, vyzval medzinárodné spoločenstvo na spoločný prístup k svetovým migračným krízam a uviedol, že zvažuje návštevu Kyjeva. 

13:39 Neďaleko ukrajinského hlavného mesta Kyjev bolo nájdené telo ukrajinského novinára a dokumentárneho fotografa Maxa Levina (40), ktorý bol nezvestný vyše dvoch týždňov. V sobotu to oznámil šéf ukrajinskej prezidentskej kancelárie Andrij Jermak, informuje agentúra AFP. 

13:16 Ruské jednotky sa dávajú na rýchly ústup z oblastí v okolí Kyjeva i mesta Černihiv na severnej Ukrajine. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na sobotné vyhlásenie ukrajinského prezidentského poradcu Mychajla Podoľaka. 

12:42 Pápež označil Putina nepriamo za potentáta v zajatí nacionalistických záujmov, ktorý podnecuje konflikty. Hovoril o tieni vojny prichádzajúcom z Východu.

12:30 EÚ pracuje na novom balíku sankcií proti Rusku, tie však neovplyvnia energetický sektor, píše NEXTA na Twitteri.

12:17 Normálne vzťahy medzi ruskou vesmírnou agentúrou a jej partnermi podieľajúcimi sa na prevádzke medzinárodnej vesmírnej stanice  a iných projektoch bude možné obnoviť až po zrušení sankcií, ktoré Západ uvalil na Moskvu, povedal v sobotu šéf Roskosmosu Dmitrij Rogozin. Informuje o tom denník The Guardian. 

11:26 Pápež František zvažuje, že navštívi Kyjev. Novinárom v lietadle cestou na Maltu povedal, že je to možné. Žiadne podrobnosti však pápež neuviedol.

11:07 Ukrajinská armáda naďalej zatláča v bojoch neďaleko Kyjeva ruské jednotky, uviedli podľa agentúry DPA v sobotu britské tajné služby. Podľa vyhlásenia britského ministerstva obrany sa už ruské jednotky údajne stiahli z letiska v meste Hostomeľ – letiska, o ktoré sa zvádzajú intenzívne boje už od prvého dňa vojnového konfliktu na Ukrajine.

10:59 Taliansko plánuje inštaláciu dvoch plávajúcich zariadení na skladovanie a úpravu skvapalneného zemného plynu, aby znížilo svoju závislosť od dovozu plynu z Ruska. Uviedol to nedávno v parlamente na hodine otázok minister pre transformáciu energetik Roberto Cingolani. 

10:24 Do Poľska vstúpilo od začiatku ruskej invázie 2,437 milióna utečencov z Ukrajiny, oznámila poľská pohraničná stráž. V piatok odbavila 21.100 utečencov.

10:19 Ukrajinská ekonomika môže tento rok kvôli vojne klesnúť o 40 percent, varuje ministerstvo hospodárstva v Kyjeve. Za prvý kvartál hlási pokles o 16 percent.

9:58 Na Ukrajine by sa v sobotu malo otvoriť sedem koridorov na evakuáciu obyvateľov obliehaných oblastí. Jeden má byť aj v najhoršie postihnutom Mariupole.

9:22 Vo veku 57 rokov zomrel v Donecku kontroverzný ruský novinár Andrej Babickij. S odvolaním sa na miestne médiá o tom v piatok informovala stanica Rádio Slobodná Európa/Rádio Sloboda (RFE/RL), pre ktorú niekdajší vojnový spravodajca v Čečensku dlhé roky pracoval.

8:44 Slovenskými hraničnými priechodmi prešlo z Ukrajiny 698 mužov, 1457 žien a 691 detí. O dočasné útočisko požiadalo 766 osôb. Celkový počet utečencov je 294 885. Celkový počet dočasných útočísk je 59 890.

8:10 Ukrajinské vojská postupujú za sťahujúcou sa ruskou armádou pri Kyjeve a podarilo sa im uvoľniť zovretie Charkova, uviedlo britské ministerstvo obrany.

8:08 Pracovná skupina amerického ministerstva spravodlivosti, ktorá sa zameriava na odhaľovanie a stíhanie majetku ruských oligarchov, našla dôkazy o pokusoch vyhnúť sa sankciám alebo ešte vopred presunúť majetky kvôli prípadným sankciám. V piatok o tom informoval šéf tejto skupiny Andrew Adams, na ktorého sa odvolala tlačová agentúra Reuters. 

7:34 Ruské rakety zasiahli infraštruktúrne ciele aj obytné budovy v stredoukrajinských mestách Poltava a Kremenčuk, uviedol šéf Poltavskej oblasti.

7:01 Do bojov v meste Irpiň pri Kyjeve sa na ukrajinskej strane zapojili aj dobrovoľníci zo zahraničia. A medzi nimi bolo aj množstvo Čechov, uviedol server The Kyiv Independent. Ukrajinské úrady vyhlásili mesto za oslobodené tento týždeň. Podľa agentúry AFP ale ukrajinská armáda dosiahla v meste Pyrrhove víťazstvo vzhľadom na rozsah deštrukcie.

7:00 Spojené štáty pošlú Ukrajine ďalšiu vojenskú pomoc v hodnote 300 miliónov dolárov. Ide o bezpilotné prostriedky alebo navádzané strely, informovala v sobotu agentúra Reuters. Podľa denníka The New York Times Washington pracuje so spojencami na odovzdaní Ukrajine tankov sovietskeho pôvodu.

6:59 Situácia na východe Ukrajiny zostáva veľmi vážna, na severe krajiny sa však ruské jednotky pomaly ale viditeľne sťahujú. Povedal to v noci na sobotu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Podľa neho Rusko chystá nové vojenské údery v Donbase a Charkove, napísala agentúra Reuters.

6:58 Z obliehaného ukrajinského prístavného mesta Mariupol evakuovali v piatok do bezpečia vyše 3-tisíc ľudí. Povedal to v noci sobotu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorého citovala agentúra AFP. 

6:56 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo svojom najnovšom nočnom videoprejave Rusko opäť obvinil z ďalších vojnových zločinov. Uviedol napríklad aj to, že Moskva sa pokúša odvádzať do boja ako brancov aj ľudí z anektovaného Krymu. Informuje o tom spravodajkyňa denníka The Guardian. 

6:55 Učiteľku angličtiny v ruskom meste Penza zatkli po tom, ako jej žiaci na polícii nahlásili, že mala protivojnové poznámky. Informovala o tom v piatok večer stanica BBC odvolávajúca sa na správu, ktorú zverejnil portál Meduza. 

6:54 Do ukrajinského mesta Záporožie dorazila v piatok kolóna autobusov vezúcich evakuovaných obyvateľov z obliehaného prístavného mesta Mariupol. Informoval o tom priamo z miesta spravodajca agentúry AFP. 

6:53 Ukrajinský minister zahraničných vecí oznámil v piatok večer na sociálnej sieti Twitter, že so svojim  americkým rezortným kolegom Antonym Blinkenom telefonicky hovoril o hospodárskom a vojenskom posilnení Ukrajiny. 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok