V Donecku zomrel kontroverzný ruský novinár Babickij. Príčinou úmrtia bola zrejme zástava srdca

TA3 ČTK
2.4.2022 09:42

Vo veku 57 rokov zomrel v Donecku kontroverzný ruský novinár Andrej Babickij. S odvolaním sa na miestne médiá o tom v piatok informovala stanica Rádio Slobodná Európa/Rádio Sloboda (RFE/RL), pre ktorú niekdajší vojnový spravodajca v Čečensku dlhé roky pracoval.

V Donecku zomrel kontroverzný ruský novinár Babickij. Príčinou úmrtia bola zrejme zástava srdca
Twitter/Vojtěch Gibiš

Babickij začal v roku 1987 pracovať ako redaktor disidentského časopisu Glasnosť. Počas vojny v Čečensku v 90. rokoch bol jedným z mála novinárov, ktorí na jeseň 1999 pracovali v obliehanom Groznom. Jeho spravodajstvo vtedy vyvolávalo ostrú kritiku zo strany Kremľa. Následne pracoval v Prahe – v ruskom servise Rádia Svoboda, kde pripravoval program Echo Kaukaza.

Po ruskej anexii ukrajinského polostrova Krym a vzniku povstaleckých republík na východe Ukrajiny v roku 2014 podporil niekdajší kritik ruského prezidenta Vladimira Putina postup ruských úradov, kvôli čomu bol prepustený z RFE/RL. Stanicu potom verejne kritizoval.

V roku 2015 presídlil do samozvanej Doneckej ľudovej republiky, kde spolupracoval s ruskými médiami. Pôsobil aj ako expert v komisii ruskej Štátnej dumy pre "ideologickú opozíciu voči Západu" a vystupoval na podporu prezidenta Putina a jeho "ukrajinskej" stratégie. 

V posledných mesiacoch života Babickij verejné dianie takmer nekomentoval a k ruskej invázii na Ukrajinu, ktorá sa začala 24. februára, sa nevyjadroval. Podľa serveru Vzgljad zomrel Babickij vo svojom byte v Donecku v noci na piatok. Príčinou smrti bola zrejme zástava srdca.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok