Aj niektoré potraviny môžu spôsobiť kyslosť materského mlieka. Fakt alebo mýtus?

Ta3/bd
31.3.2022 19:00

Ak dojčíte svoje bábätko, pravdepodobne sa nevyhnete rôznym radám o tom, čo by ste nemali jesť. Veľakrát sa odporúča dojčiacim mamičkám, aby sa vyvarovali korenín a kyslých prísad (napríklad paradajková omáčka či citrusové ovocie) z dôvodu, že by sa tým mohol zvýšiť obsah kyselín v materskom mlieku.

Aj niektoré potraviny môžu spôsobiť kyslosť materského mlieka. Fakt alebo mýtus?
FreePik

Vplyv stravy na materské mlieko

Materské mlieko tvoria základné zložky živín, ako sú tuky, bielkoviny a sacharidy. Okrem toho obsahuje aj hormóny, enzýmy a látky posilňujúce imunitný systém ako biele krvinky. Mlieko sa tvorí z krvi a jeho zloženie je ovplyvnené tým, čo je vo vašom obehovom systéme. Táto krv absorbuje spracované živiny z tráviaceho traktu, takže vaše dieťa môže reagovať citlivo na niektoré alergény alebo iné zložky tráveného jedla vo vašom krvnom obehu.

Hladina pH krvi

Stupnica pH meria relatívnu kyslosť a pohybuje sa v hodnotách od 0 do 14. Hodnota 7 uprostred sa považuje za neutrálnu – je to vlastne pH čistej vody. Niečo s pH 0 je vysoko kyslé, kým pH 14 je vysoko zásadité. Pretože voda je najrozšírenejšou zložkou ľudskej krvi, má tiež väčšinou neutrálnu úroveň pH medzi 7,35 a 7,45. 

dojcenie FreePik

Ak sa vaša krv začne meniť na kyslú – pH klesne pod 7 – dochádza k narušeniu funkcie hemoglobínu a organizmus ťažšie zvláda zásobiť čerstvým kyslíkom tkanivá vášho tela. Aby sa teda vaše materské mlieko stalo kyslejším, musela by sa najprv stať kyslejšou aj vaša krv (keďže zloženie mlieka sa odvíja od zloženia krvi).

Ako sa krv stáva kyslou?

Stravou nie je možné zmeniť krv z jej prirodzenej pH hodnoty (7,35-7,45) na kyslejšiu alebo zásaditejšiu. Telo má totiž tri mechanizmy vyrovnávacích systémov, ktoré sa starajú o udržiavanie optimálnej hladiny pH krvi. Časom ale môže dôjsť k narušeniu týchto vyrovnávacích systémov tela. 

Udiať sa to môže z dôvodu konzumácie kyslých potravín a nápojov, ako sú kolové nápoje, alkohol, kofeín, obilniny či orechy. Tieto faktory môžu časom spôsobiť zvýšenie kyslosti krvi, čo sa môže odraziť aj na kyslejšom materskom mlieku. 

zelenina FreePik

Účinok kyseliny mliečnej

V prípade mladej a zdravej ženy, ktorá dbá na kvalitnú stravu, je nepravdepodobné, aby došlo k prekysleniu krvi a tým pádom aj materského mlieka. Sú však aj iné faktory, ako je napríklad diéta alebo fyzická námaha, ktoré môžu spôsobiť okyslenie vášho mlieka. Najčastejšie k tomu dochádza kvôli intenzívnej fyzickej aktivite. 

Keď to preženiete s cvičením, vedľajším produktom býva kyselina mliečna, ktorá môže zmeniť chuť materského mlieka. Niekedy sa stáva, že dieťa mlieko kvôli jeho chuti odmieta. Ak ste postrehli, že po výraznom cvičení, vaše bábätko nechce piť vaše materské mlieko, môže to byť spôsobené práve kyselinou mliečnou. 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok