Na vysoký krvný tlak pomáha zelenina, z ktorej sa aj krásne chudne

TA3/bd
30.3.2022 10:00

Uhorky sú mimoriadne všestranné. Sú skvelé v šaláte, ale pomáhajú aj pri udržiavaní zdravého krvného tlaku.

Na vysoký krvný tlak pomáha zelenina, z ktorej sa aj krásne chudne
FreePik

Uhorky, rovnako ako aj iná zelenina, majú nutričné vlastnosti, ktoré môžu pomôcť pri zvyšovaní krvného tlaku v kombinácii s inými zdravými návykmi.

Zdravá rovnováha sodíka a draslíka

Stredne veľká uhorka obsahuje asi 270 miligramov draslíka a len 4 miligramy sodíka. Tieto údaje sú relevantné pre váš krvný tlak, pretože zníženie sodíka a zvýšenie draslíka vo vašej strave môže pomôcť kontrolovať vysoký krvný tlak a znížiť riziko kardiovaskulárnych ochorení. Väčšina čerstvej zeleniny je prospešná pre srdce s malým množstvom sodíka a dostatkom draslíka. Uhorky však majú ďalšiu výhodu v tom, že majú veľmi nízky obsah kalórií (iba 24 kalórií v stredne veľkej).

uhorka FreePik

Jesť veľa nízkokalorického, ale objemného ovocia a zeleniny – ako je uhorka – vás môže zasýtiť a uľahčiť vám zvládnutie hmotnosti. Schudnutie už 5 kíl môže znížiť váš krvný tlak. Pre maximálny prínos pre srdce by ste však mali jesť uhorky skôr čerstvé ako nakladané. Pridaná soľ znamená, že jeden stredný nálev môže mať 785 miligramov sodíka.

Ďalšie výhody uhorky

Uhorky obsahujú 96,5 percenta vody! Stredná porcia má navyše 14,5 mikrogramov vitamínu K, čo je 16 percent dennej odporúčanej dávky 90 mikrogramov pre ženu a 12 percent zo 120 mikrogramov odporúčanej pre muža. Vitamín K je životne dôležitý pre zdravú zrážanlivosť krvi a kosti.

uhorka FreePik

Uhorky tiež dodávajú určité množstvo kyseliny listovej – stredná má 30 mikrogramov. To je asi 7 percent dennej odporúčanej dávky 400 mikrogramov pre tento vitamín, ktorý môže spôsobiť určitý druh anémie, ak ho nemáte dostatok.

Ďalšie tipy na zníženie krvného tlaku

Okrem toho, že si strážite váhu a jete zeleninu a ovocie, zmiernenie príjmu alkoholu vám pomôže znížiť krvný tlak. Konzumácia len jedného nápoja denne z dvoch môže potenciálne znížiť krvný tlak. Tento ochranný účinok sa čoskoro stratí, ak pijete príliš veľa. Štúdia z januára 2018 v časopise PLOS One zistila, že dokonca aj nadmerné pitie len dva- až trikrát za mesiac je problém a zvyšuje pravdepodobnosť vysokého krvného tlaku o 70 percent. Snažte sa tiež jesť menej spracovaných potravín. Pokúste sa zvládať stres a udržiavajte sa aktívni. Aj takýmto spôsobom pomôžete vysokému krvnému tlaku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok