Miešate kofeín s alkoholom? TOTO sú vážne dôvody, prečo to už nerobiť

TA3/bd
29.3.2022 20:00

Zmiešanie alkoholu s kofeínom znie aspoň teoreticky ako dobrý nápad, čo sa týka prívalu energie. Ak by ste sa však mohli pozrieť na to, čo sa skutočne deje vo vašom tele, pravdepodobne by ste zmenili názor.

Miešate kofeín s alkoholom? TOTO sú vážne dôvody, prečo to už nerobiť
FreePik

Kofeín je stimulant, čo znamená, že sa cítite bdelejší, zatiaľ čo alkohol má aj sedatívne účinky. Alkohol je tiež stimulant depresie, takže spomaľuje vašu mozgovú aktivitu a zhoršuje váš úsudok a pamäť. 

1. Znižuje vaše zábrany

Aj keď sa vodka a energetický nápoj môžu zdať ako skvelý nápad, problémom je, že kofeín má schopnosť maskovať depresívne účinky alkoholu, takže je príliš ľahké siahnuť po inom nápoji... a ďalšom a ďalšom. Nielenže existuje možnosť, že skonzumujete viac alkoholu, ako ste plánovali, ale existuje aj zvýšené riziko znížených zábran a rizikového správania. 

Ľudia, ktorí miešajú alkohol s energetickými nápojmi, hlásia skôr nechcený alebo nechránený sex, šoférovanie pod vplyvom alkoholu alebo jazdu s vodičom, ktorý bol pod vplyvom alkoholu alebo utrpel zranenia súvisiace s alkoholom.

alkohol FreePik

2. Zvyšuje krvný tlak, ovplyvňuje srdcový tep

Vďaka svojim stimulačným a upokojujúcim účinkom môžu alkoholické nápoje s kofeínom spôsobiť, že sa vám zachveje srdce a nie práve v dobrom zmysle. Týka sa to najmä ľudí so srdcovými chorobami. Kofeín je sám o sebe stimulant a alkohol môže negatívne ovplyvniť krvný tlak. Výskum ukazuje, že alkohol môže zvýšiť krvný tlak niekoľkými spôsobmi. 

Po prvé, môže zvýšiť hormón renín, ktorý zužuje krvné cievy. To stimuluje hormóny vazopresín a aldosterón, ktoré podporujú zadržiavanie tekutín. Vyšší objem krvi spôsobuje vysoký krvný tlak. Ukázalo sa tiež, že alkohol stimuluje sympatický nervový systém a zvyšuje hladiny noradrenalínu (neurotransmiteru) – a to stimuluje receptory v srdci a zvyšuje srdcovú frekvenciu a krvný tlak.

káva FreePik

3. Zhoršuje príznaky úzkosti a depresie

Spojenie medzi alkoholom a depresiou je dobre preukázané. Hoci alkoholické nápoje s kofeínom vám môžu spočiatku spôsobiť dobrý pocit, v skutočnosti môžu vašu úzkosť a depresiu zhoršiť. Pretože miešanie alkoholu s nápojmi s obsahom kofeínu má potenciál urobiť oboje chutnejšími, nielenže existuje obava z nadmerného príjmu alkoholu, ale aj nadmerného množstva kofeínu, ktorý môže zvýšiť srdcovú frekvenciu.

Okrem toho stimulovať pocity nervozity a sťažujú zaspávanie – dokonca horšie ako samotný alkohol. Toto má na druhý deň kaskádový efekt. Veselá atmosféra, ktorú získate pitím kofeínových alkoholických nápojov, môže tiež zamaskovať príznaky depresie a úzkosti, čo vedie k väčšiemu pitiu a ďalšiemu zhoršeniu.

4. Dehydratuje

Alkohol aj kofeín majú močopudné účinky, čo znamená, že odstraňujú soľ a vodu z tela močením. Pitie príliš veľkého množstva alkoholu alebo kofeínu vás môže vystaviť riziku dehydratácie. Preto je najlepšie piť alkohol s vodou, aby ste sa udržali hydratovaní. A pretože kofeín stimuluje zažívací trakt, ľudia s citlivejším bruškom môžu tiež pociťovať žalúdočnú nevoľnosť alebo hnačku z pitia alkoholu s kofeínom.

Info: Alkohol a jeho metabolity môžu navyše podporovať črevný zápal a meniť zloženie baktérií, čím sa potenciálne stávate náchylnejšími na vírusy a choroby.

kava FreePik

5. Môže narušiť váš spánok

Alkohol vám môže pomôcť zaspať, ale nepomôže vám zostať spať a kofeín vás udrží hore. Po niekoľkých hodinách alkohol zvyšuje hladinu adrenalínu - stresového hormónu, ktorý zvyšuje srdcovú frekvenciu - takže sa v noci častejšie prebúdzate. A ak kombinujete alkohol s kofeínom, je väčšia pravdepodobnosť, že budete mať problém zaspať.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok