Ako zlepšiť svoj sexuálny život, ak máte chronické bolesti?

TA3/bd
22.3.2022 20:00

Bolesť nepatrí práve k príjemným zložkám nášho života. Ak sa navyše trápite s chronickou bolesťou (bolesť trvajúca viac ako tri mesiace), môže to váš život naozaj veľmi obmedzovať. Často ide o nasledovné stavy:

Ako zlepšiť svoj sexuálny život, ak máte chronické bolesti?
Pexels

Často ide o nasledovné stavy:

  • artritída, bolesť kĺbov
  • bolesti hlavy a migrény
  • bolesť krku
  • bolesť svalov
  • fibromyalgia (dlhodobé bolesti svalov a šliach, sprevádzané často aj ďalšími príznakmi)

Chronická bolesť zasahuje do všetkých oblastí života človeka, vrátane sexuálnej. Avšak platí, že ak túžite po aktívnom sexuálnom živote a intimite, dá sa to dosiahnuť aj napriek chronickej bolesti. 

Vplyv chronickej bolesti na sexuálny život

Chronická bolesť negatívne ovplyvňuje nielen fyzické zapájanie sa do milostných aktivít, ale vplýva aj na psychiku človeka. Ľudí s chronickou bolesťou často trápia nasledovné skutočnosti:

  • skreslené vnímanie vlastného tela
  • pocit nedostatočnosti pri poskytovaní a prijímaní sexuálneho potešenia
  • fyzické nepohodlie počas sexu
  • pocit hanby za svoju chronickú bolesť

Nedostatočná schopnosť zapojiť sa do aktivít, ktoré máme radi, môže vyústiť do depresie, straty sebadôvery, čo sa odráža často aj na intimite s partnerom. Ak navyše človek zažil bolesť pri sexuálnom styku s partnerom, býva tu prítomný strach z toho, že sa takáto situácia zopakuje. 

parik Pexels

Zdravý sexuálny život = menej bolesti? 

Sex s chronickou bolesťou môže byť niekedy veľmi komplikovaný, no zároveň môže dobrý sex byť pomôckou k zníženiu bolesti. Zistilo sa, že sexuálna aktivita znižuje súvislosť medzi intenzitou bolesti a depresívnymi symptómami, ktoré zažívajú sexuálne aktívni ľudia s chronickou bolesťou dolnej časti chrbta. Pri dotyku a milostných aktivitách dochádza k uvoľneniu endorfínov, ktoré následne prechádzajú celým nervovým systémom a fungujú ako prirodzené tlmiče bolesti.

 Spolu s pocitom blízkosti pri sexe môžu endorfíny pomôcť lepšie sa vyrovnať s chronickou bolesťou. Snaha o aktívny sexuálny život, ak jeden z partnerov trpí chronickou bolesťou, môže byť na prvý pohľad veľkou výzvou. Nasledujúce tipy vám môžu pomôcť znovu objaviť radosť a potešenie zo sexu, aj keď vás trápi chronická bolesť. 

parik Pexels

1. Komunikácia

Neoddeliteľnou súčasťou každého zdravého intímneho vzťahu je komunikácia. Obzvlášť dôležitá je komunikácia v prípade, ak jeden z partnerov trpí chronickou bolesťou. Je potrebné naučiť sa vyjadrovať svoje pocity, byť otvorení a úprimní ohľadom svojich sexuálnych potrieb, želaní či túžob. Na to je potrebné hlboké porozumenie a dôvera vo vzťahu. Rozhovory o sexe môžu byť síce nepríjemné a zraniteľné, ale poskytujú možnosť vyjadriť a riešiť svoje obavy, túžby, bolesť či nepohodlie. Ak je pre vás veľmi ťažké rozprávať sa o týchto témach, no chcete zlepšiť váš sexuálny život, môže pomôcť aj spoločná návšteva terapeuta alebo sexuológa. V bezpečnom prostredí tak môžete komunikovať o svojich potrebách či bolestiach tak, aby vám partner lepšie porozumel. 

2. Práca s bolesťou

Využite akékoľvek pomocné zariadenia či iné pomôcky, ktoré vám pomôžu dosiahnuť čo najpríjemnejšie polohy. Buďte trpezliví a hľadajte možnosti, aké polohy alebo pomôcky vám prinášajú najlepšie pohodlie a radosť zo sexu. Spočiatku to môže byť „kostrbaté“, ale ak je vzťah založený na vzájomnej úcte a dôvere, nemala by to byť prekážka. 

Dôležitým faktorom je aj správne načasovanie sexu a tiež vhodný priestor na sex. Ide o to, aby ste všetko prispôsobili tak, že bolesť bude čo najmenej zasahovať do vašej milostnej aktivity. Ak pociťujete intenzívnejšie bolesti navečer, môže byť lepšie venovať sa sexu ráno či dopoludnia a podobne. Pomôcť môžu aj nasledovné tipy: horúci kúpeľ, sprcha či masáž na uvoľnenie boľavých svalov, správny výber sexuálnych pomôcok či užitie liekov proti bolesti.

parik Pexels

3. Spolupráca s odborníkom

Život s chronickou bolesťou je výzva sama o sebe. Nemusíte v tom však byť sami. Na zlepšenie nielen sexuálnej oblasti života vám môžu pomôcť rôzni odborníci. Neváhajte sa obrátiť na fyzioterapeuta, s ktorým môžete zlepšiť vašu silu, rovnováhu či ohybnosť a poradiť sa o tom, ako znižovať bolesť aj pri sexuálnej aktivite. Za zmienku stojí aj manželská poradňa, kde možno dosiahnete zlepšenie komunikácie a celkovo zlepšenie vášho vzťahu, čo sa zákonite odrazí aj na milostnom živote. S lekárom zasa komunikujte o vhodných liekoch alebo iných spôsoboch na zníženie bolesti. 

4. Kreativita

Chronická bolesť si môže vyžadovať vyššiu úroveň kreativity. Hľadať nové spôsoby potešenia a vzrušenia, objavovať nové polohy, ktoré vám prinesú potešenie a zároveň nebudú pre vás znamenať bolesť – to všetko si vyžaduje čas a fantáziu. Nebojte sa objavovať nové možnosti, pomôcky či polohy, ktoré vám dovolia užívať si sex aj napriek chronickej bolesti.

5. Zvýšenie nesexuálnej intimity

Nakoľko chronická bolesť pravdepodobne bude zasahovať do vášho sexuálneho života tak, že v niektorých obdobiach jednoducho nebudete túžiť po sexe, je dôležité pracovať aj na pestovaní nesexuálnej intimity. V takýchto obdobiach môžete napríklad využívať vzájomné masáže, bozkávanie či hladenie, spoločné trávenie času pri koníčkoch alebo spoločenských hrách. Dobré je aj stretávanie sa s inými pármi, v ktorých jeden z partnerov trpí chronickou bolesťou. 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok