Orangutany chcú ukázať, aké sú super. Vedci zistili, že používajú slang rovnako ako ľudia

TA3/hm ČTK
2.4.2022 07:00

Či už ide o rýchle sa meniaci slang mladej generácie, alebo o kuriózne lingvistické poklady ukrývajúce sa v nárečí, žargóne či argote, vždy platí, že našu slovnú zásobu vytvára sociálne prostredie, v ktorom žijeme. A teraz sa zdá, že podobné vplyvy môžu pôsobiť aj medzi orangutanmi.

Júl lámal rekordy. Na mnohých miestach bol najteplejším v histórii
TASR/Jaroslav Novák

Píše o tom spravodajský server The Guardian. Vedci, ktorí skúmajú poplašné volania v podobe vŕzgavého mľaskania u voľne žijúcich orangutanov na ostrovoch Borneo a Sumatra, zistili, že orangutany sú schopné vymýšľať nové verzie týchto zvukov.

Chcú sa predviesť

Dosiaľ vedci predpokladali, že tieto zvuky sú vrodené a pevne zakódované, ale nové verzie orangutanieho volania sa líšia výškou tónu a dĺžkou trvania. Frekvencia nových volaní - a to, či sa nové verzie uchytia - je naviac ovplyvnená hustotou orangutanskej populácie.

"Podľa mňa v miestach, kde je nízka hustota orangutanskej populácie, majú tieto ľudoopy stály repertoár slangu, ku ktorému sa vracajú a používajú ho. Sú konzervatívne. Ale akonáhle niektorý použije nový variant volania, všetci ho počujú a rýchlo zaradia do slovníka, ktorý sa tým obohatí," povedal autor štúdie, doktor Adriano Lameira z katedry psychológie na Warwickej univerzite.

"V spoločenstvách s vysokou hustotou jedincov sa komunikácia podobá skôr kakofónii. Zdá sa, že na prvom mieste je novosť, podobne ako u spevavých vtákov, kedy chcú jednotlivé orangutany ukázať, aké sú super, husté a v pohode, a tiež, akí sú rebeli," dodal.

Vedci už skôr zistili, že sociálne vplyvy zohrávajú svoju úlohu v komunikácii rôznych zvierat vrátane spevavých vtákov či vačkovcov. Ale zatiaľ nebolo isté, či tomu tak je aj u ľudoopov, okrem ľudí, čo je dôležitá otázka vzhľadom na to, že týmito faktormi je ovplyvnená tiež naša vlastná komunikácia.

Neobmedzujú sa len na volania

V časopise Nature Ecology and Evolution výskumný tím uviedol, že v rokoch 2005-2010 strávil na šiestich výskumných staniciach 6120 hodín pozorovaním a zaznamenal zvuky, ktoré vydávalo asi 70 orangutanských jedincov. Lameira uviedol, že rôzne spoločenstvá orangutanov niekedy použili rovnaké nové varianty volania, hoci medzi týmito populáciami nie je žiaden kontakt a žijú značne ďaleko od seba.

orangutan TASR/AP

Tým zistil, že komunity orangutanov v miestach s hustou populáciou používajú širokú škálu nových volaní, ale s vysokou fluktuáciou, čo znamená, že mnohé z nich rýchlo vymiznú. V porovnaní s tým malé skupiny prichádzajú s novým druhom volania menej často, ale za to majú tendenciu túto novú verziu zachovať, akonáhle sa objaví. "Nemyslíme si, že by sa sociálny vplyv obmedzoval iba na poplašné volania; tie sú len náhodou najviac imúnne voči ostatným možným vplyvom," uviedol Lameira.

Podľa neho pribúda dôkazov o tom, že komunikačný repertoár ľudoopov sa podobne ako ľudské jazyky skladá zo spoluhláskových a samohláskových volaní, ktoré je možné spájať do kombinácií podobným slabikám - a tiež je možné dokonca použiť ku komunikácii o minulých udalostiach.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok