Obrie jedovaté pavúky precestovali polovicu sveta, dorastajú až do dĺžky desať centimetrov

TA3/hm ČTK
20.3.2022 09:00

Juhovýchod Spojených štátov sa stáva o niečo horším miestom pre všetkých, ktorí trpia strachom z pavúkov. Podľa vedcov sa tu v priebehu posledného desaťročia zabýval pavúk Nephila clavata, ktorého pôvodnou domovinou sú Japonské ostrovy, Kórejský polostrov, Čína a Taiwan. A tento jedovatý pavúk dorastajúci do dĺžky až desať centimetrov sa môže ďalej šíriť i na severovýchod USA, uvádzajú autori štúdie.

Obrie jedovaté pavúky precestovali polovicu sveta, dorastajú až do dĺžky desať centimetrov
Profimedia

Pavúky nephila majú dlhé nohy a nápadne čierno-žlto-šedé pruhované brucho. Juhovýchod Spojených štátov im svedčí vďaka svojmu teplému podnebiu, uviedol spoluautor štúdie Benjamin Frick z University of Georgia, ktorého citoval spravodajský server CNN. V priebehu svojho výskumu však zistil, že pavúk nephila je schopný prežiť i v chladnejšom podnebí, a preto je možné, že sa bude ďalej šíriť smerom na severovýchod.

Čierni pasažieri

Podľa Fricka Nephila clavata nepredstavuje hrozbu a neexistujú žiadne údaje, ktoré by dokazovali, že je škodlivý pre prostredie, do ktorého sa ako invazívny druh rozšíril.  "Vzhľadom na to by sa ľudia nemali púšťať do pavúčej genocídy - jediné, čoho by tým dosiahli, je zbytočné zabíjanie krásneho zvieraťa," povedal.

Nikto presne nevie, ako sa tieto pavúky dostali cez polovicu sveta z juhovýchodnej Ázie na juhovýchod Spojených štátov, ale podľa Fricka je najpravdepodobnejšie, že sa ako čierni pasažieri zviezli v nejakom prepravom kontajneri s tovarom pochádzajúcim z ich pôvodnej domoviny.

pavúk Profimedia

Nephily sú schopné tiež samé lietať vzduchom. Čerstvo vyliahnuté pavúky vytvoria tenké vlákna, na ktorých sa nechajú unášať vetrom do vzdialenosti až niekoľko kilometrov. S ľuďmi sú ich možnosti dopravy prakticky neobmedzené. "Občas vzbudí pozornosť pavúk, ktorý sa nájde v nejakom tovare. Skutočnosť je však taká, že na každého pavúka, ktorého uvidíme, pripadá pravdepodobne ďalších desať, ktorí uniknú odhaleniu," uviedol Frick.

Podľa Pauly Cushingovej, vedúcej kurátorky oddelenia bezstavovcov v Prírodovednom múzeu v Denveri, sú pavúky Nephila clavata jedovaté. To znamená, že môžu otráviť niektoré tvory, napríklad hmyz, ktorý tvorí ich potravu, uviedla Cushingová, ktorá sa na štúdii nepodieľala.

pavúk Profimedia

Hryzú, ak sú obmedzované

Pavúčie tesáky však prakticky nie sú schopné preniknúť ľudskou kožou, uviedol Frick. Jediný prípad, kedy môžu človeka alebo domáceho miláčika uhryznúť, je, keď sú aktívne obmedzované - napríklad, keď ich niekto omylom pritlačí.

Skôr ako ohrozujúce sú nephily len na obtiaž, pretože si stavajú veľké, trojrozmerné siete na voľných miestach, ktorými môžu byť napríklad turistické alebo cyklistické cesty. "Najväčšie nebezpečenstvo pre človeka spočíva v tom, že keď prejde ich pavučinou, môže mať tvár plnú krásnych zlatých hodvábnych vlákien," uviedla Cushingová.

pavúkk Profimedia

Pavúky Nephila clavata sa veľmi množia, takže ľudia na juhovýchode by mali počítať s tým, že s nimi prídu do tesného kontaktu, či už chcú, alebo nie, dodal Frick. Predpokladá sa však, že sa časom prispôsobia svojmu novému životnému prostrediu a naučia sa žiť po boku ľudí tak, aby sa navzájom čo najmenej vyrušovali.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok