Spí vaša mačka v klbku alebo bruchom hore? Poloha v spánku napovedá, ako sa pri vás cíti

TA3/hm ČTK
12.3.2022 11:00

Mačací miláčikovia obvykle žijú dosť závideniahodný život, kedy jedlo a trochu pohybu strieda najbežnejšia mačacia činnosť - spánok. Aj spiace kocúry a mačky dokážu byť zábavnými spoločníkmi, pretože sú schopní sa v spánku uložiť do toľkých rôznych polôh, že by urobili dojem aj na učiteľov jogy.

mačka zviera 1140 px (SITA/AP)
SITA/AP

Vicki Jo Harrisonová, prezidentka Medzinárodného zväzu chovateľov mačiek, verí, že každá mačacia póza rozpráva iný príbeh, píše magazín Newsweek. A majitelia budú svojim pradúcim miláčikom lepšie rozumieť, pokiaľ sa ich naučia poznať.

Mačka stočená do klbka

Divé mačky spia pevne stočené do klbka, aby si uchovali telesné teplo -  a naviac tak pre predátorov predstavujú menší terč. Preto je táto poloha pri mačkách najbežnejšia; majú ju v sebe hlboko zakódovanú. Pokiaľ si pri spánku naviac zakrývajú labkou oči, môžu tým dávať najavo: "Teraz ma neruš, chcem hlboko spať," uviedla doktorka Lori Tellerová z fakulty veterinárnej medicíny Texaskej univerzity.

mačka Profimedia

Napoly zatvorené oči

Spanie s privretými očami je tiež známe ako spánok jednej mozgovej hemisféry, ľudovo "spanie na jedno oko", kedy polka mačacieho mozgu zaspí a druhá polovica zostane hore. "Keď sa mačka snaží spať s napoly otvorenými očami, núti ju k tomu jej predátorský inštinkt, ktorý ju nabáda, že musí byť neustále v strehu, aby mohla reagovať na hrozby," uviedla Harrisová.

Mačka Profimedia

Bochník chleba

Pri tejto polohe mačka sedí s prednými labkami skrčenými pod telom, a pri tom spí. To podľa Harrisovej môže znamenať, že hoci sa v prítomnosti svojho pána cíti dosť dobre na to, aby zaspala, stále má v sebe istú úzkosť, ktorá ju núti zostať v polohe, z ktorej môže kedykoľvek rýchle vyštartovať do akcie.

Mačka Profimedia

Spanie na boku

Harrisonová verí, že mačky, ktoré rady spia na boku, sú uvoľnené a vo svojom domácom prostredí sa cítia pokojne. "Mačka spiaca na boku sa cíti bezpečne. Verí svojmu pánovi, že ju ochráni," dodala.

Mačka TASR/Martin Baumann

Bruchom hore

Mačka spiaca na chrbte bruchom hore je sama o sebe na pohľad k popukaniu. A naviac je to mimoriadne pozitívna poloha, ktorou svoju pánovi vyjadruje úplnu dôveru. Ukazuje tým, že sa vo svojom prostredí cíti veľmi bezpečne a šťastne, takže sa nebojí odkryť v spánku svoju najzraniteľnejšiu časť tela.

MAčKA TASR/Martin Baumann

Roztiahnutá na bruchu

Rovnako uvoľnenou a oddychovou pózou pri spánku je, keď si mačka ľahne na brucho a všetky štyri labky roztiahne do strán. V takúto chvíľu sa cíti veľmi pohodlne, ničím neohrozovaná.

Mačka Profimedia

Mačka spiaca na hrane

Mačka, ktorá spí na nejakej hrane - napríklad na operadle kresla či pohovky, na zábradlí balkóna alebo na schodisku, sa môže snažiť schovať do bezpečia napríklad pred iným domácim miláčikom. Mačky všeobecne rady ležia na vyvýšených úzkych, dlhých miestach, odkiaľ môžu pozorovať, čo sa deje naokolo.

mačka Profimedia
Témy: Newsweek
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok