5 najlepších prírodných liekov na bolesti hlavy

TA3/bd
28.3.2022 20:00

Bolesti hlavy dokážu veľmi znepríjemniť život a sú pomerne častým problémom dnešnej doby. Niekedy nám bolesť hlavy len sťaží bežné fungovanie, no v horších prípadoch nás môže ochromiť a pripútať na dlhé hodiny k posteli.

5 najlepších prírodných liekov na bolesti hlavy
Pexels

Našťastie okrem liekov existuje aj celá škála prírodných prostriedkov proti bolesti hlavy, ktoré nemajú vedľajšie účinky. Čo teda môžete vyskúšať?

1. Doplňte horčík

Vedeli ste, že bolesť hlavy môže byť zapríčinená nedostatkom horčíka? Výskumy dokázali, že ľudia, ktorí majú nižšie hladiny horčíka v krvi, trpia častejšie bolesťami hlavy. Horčík možno dopĺňať vo forme doplnkov z lekárne, ale ideálne je ho získať priamo zo stravy. Okrem bolestí hlavy sa nedostatok horčíka neraz prejavuje aj „tikaním“ v oku či svalovými kŕčmi. Bohatým zdrojom horčíka sú napríklad špenát, tekvicové jadierka, quinoa a celozrnná ryža, ľanové semienka, horká čokoláda, avokádo či banány. 

joga Pexels

2. Zázvor

Zázvor je účinným pomocníkom, ktorý by nemal chýbať v žiadnej prírodnej lekárničke. Pomáha zmierniť nevoľnosti a zlepšiť trávenie, ale je tiež osvedčeným prostriedkom pri bolesti hlavy. Odporúča sa popíjať teplý odvar z čerstvého nastrúhaného zázvora dochutený medom a citrónom. Okrem toho, že sa vám uľaví od bolesti hlavy, zázvor dokáže tiež výborne zohriať telo. 

3. Zacvičte si jogu

Všetci vieme, že pravidelný pohyb je pre zdravie nevyhnutný. Výskumy ukázali, že pravidelné cvičenie jogy môže prispieť k zlepšeniu aj v prípade bolestí hlavy, dokonca zmierniť i migrény. Joga pomáha znižovať stres, čo je jedna z častých príčin bolestí hlavy. Štúdia z roku 2020 preukázala, že u ľudí, ktorí absolvovali trojmesačné pravidelné cvičenie jogy, došlo k výraznej úľave od bolesti hlavy v porovnaní s tými, ktorí užívali len lieky. Ak ste s jogou ešte nezačali, možno je načase jej dať šancu. Ideálne je cvičiť pod dohľadom inštruktora, nakoľko pri nesprávnom cvičení by ste si mohli ublížiť.

káva Pexels

4. Nelúčte sa s kávou príliš zhurta

Častou príčinou bolesti hlavy býva odvykanie od kofeínu. Ak ste sa nedávno rozhodli vzdať kávy z akýchkoľvek dôvodov a trápia vás bolesti hlavy, môže to byť spôsobené práve tým. Najčastejšie sa bolesti hlavy objavujú u ľudí, ktorí boli zvyknutí piť až päť či viac šálok kávy denne a zrazu kofeín vysadia úplne. Viacerí odborníci odporúčajú radšej postupné odbúranie kofeínu. Môžete napríklad nahradiť vašu rannú kávu šálkou zeleného čaju. Ten síce tiež obsahuje kofeín, ale nie v takej miere ako káva. 

5. Studený obklad

Terapia chladom je starý známy domáci liek. Studené obklady na čelo môžu byť výborným pomocníkom pri bolestiach hlavy. Stačí namočiť bavlnenú plienku či malý uteráčik do studenej vody, vykrúcať a priložiť na čelo. Prípadne si zadovážte chladiace gélové čelenky či náplasti určené práve na tlmenie bolestí hlavy. 

Témy: liek Káva
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok