Ako sa zbaviť migrény s aurou? Tip 7 je najúčinnejší

11.7.2021 14:00

Keď sa povie migréna, človeku hneď napadne bolesť hlavy. Môžete však trpieť migrénou, ktorá postihuje vaše oči. Vtedy hovoríme o tzv. očnej migréne alebo migréne s aurou.

Ako sa zbaviť migrény s aurou? Tip 7 je najúčinnejší
Pexels

Pri migrénach s aurou vidíte škvrny, kruhy, cik-caky alebo svetelné záblesky, ktoré trvajú od päť minút až po jednu hodinu. Spravidla sa vám deje tento zmätok v oboch očiach. Príznaky môžu byť prejavom blížiacej sa migrény hlavy. Podľa štatistík trpí aurami až 20 percent ľudí na celom svete. Hoci nás tieto poruchy vyrušujú, pôsobia znepokojujúco a môžu narušiť schopnosť sústrediť sa, zvyčajne nie sú vážne.


migrena Pexels

Ako sa zbaviť migrény s aurou

Očné migrény sa liečia podobne, ako bežné migrény. Súčasťou terapie sú aj nasledujúce jednoduché kroky:

1. Doprajte očiam odpočinok: Vyhýbajte sa jasnému svetlu, kráťte čas strávený pri počítači. Presuňte sa do miestnosti, kde nie je silné svetlo a zatvorte oči. Trochu úľavy môže priniesť aj chladná tkanina na zadnej strane krku alebo na čele.
2. Zajedzte si niečo: Pokiaľ nie je jedným z vašich spúšťačov hlad, môže vám pomôcť kúsok čokolády kvôli obsahu kofeínu.
3. Napite sa: Je dôležité zostať hydratovaní, preto sa napite a najlepšie čistej vody.
4. Uvoľnite sa: Nájdite si činnosť, ktorá vám zmierňuje stres.

spanok Pexels

5. Užite lieky proti nevoľnosti: Niektorí ľudia, ktorí majú migrénu s aurou, pociťujú žalúdočné nevoľnosti. Lieky vám pomôžu cítiť sa rýchlejšie fit.
6. Objavte spúšťače: Veďte si denník. Vďaka nemu môžete zistiť, čo vyvoláva vaše migrény. Keď poznáte svoje spúšťače, viete sa im vyhnúť. Medzi bežné spúšťače migrény patrí alkohol, citrusové plody, spracované potraviny s chemikáliami, ako sú dusičnany v hot-dogoch a delikatesách.
7. Doprajte si kvalitný spánok: Nespite príliš dlho, ale ani príliš málo. Dodržiavajte rovnakú rannú rutinu, aj cez víkendy.
8. Jedzte podľa hodín: Pravidelné stravovacie návyky vám pomôžu vyhnúť sa vynechávaniu jedál, čo je pre niektorých ľudí spúšťačom.

Migréna sietnice : Tento druh očnej migrény je zriedkavejší, ale môže byť závažnejší. Pri tomto type migrény je najpravdepodobnejším príznakom neschopnosť vidieť jedným okom, čo na krátku dobu zhoršuje videnie a potom nasleduje prudká bolesť hlavy. Nezabudnite okamžite vyhľadať očného špecialistu alebo neurológa, aby diagnostikovali príčinu.

Témy: Migréna
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok