Migréna za okom, či v zadnej časti hlavy, každá má inú príčinu. Kedy vám hrozí slepota?

TAš/bd
24.1.2022 18:00

Keď sa povie bolesť hlavy, každý si pod tým predstaví niečo iné. Ostrú bolesť v oblasti čela, pulzujúcu bolesť v spánkoch alebo bodavú bolesť za očami. Miesto, kde sa bolesť vyskytuje, môže veľa prezradiť o vašom zdraví.

Migréna za okom, či v zadnej časti hlavy, každá má inú príčinu. Kedy vám hrozí slepota?
Pexels

Vo väčšine prípadov nie je bolesť hlavy ničím vážnym, no v niektorých prípadoch môže poukazovať na vážnejší zdravotný problém. Kde vás bolí hlava a čo to môže znamenať?

Okolo celej hlavy

Pocit, že máte celú hlavu ako vo „zveráku“, poukazuje na tenznú bolesť hlavy. Zvyčajne ju spúšťa stres a nedostatok spánku. Typický je tlak a napätie okolo celej hlavy, spojený často aj s napätím v krku či ramenách. 

Čo s tým? 

Rýchlym riešením môže byť užitie lieku proti bolesti. Ak sa však chcete liekom vyhnúť, skúste niekoľko nenáročných a jemných cvikov na uvoľnenie svalstva a napätia. Aby ste sa takýchto bolestí hlavy vyvarovali z dlhodobého hľadiska, je dôležité zamerať sa na dostatok spánku a zníženie stresu. Pomôckou môže byť pravidelné cvičenie (napríklad joga), meditácie a iné metódy na odbúranie stresu. 

migrena Pexels

Za jedným okom

Bolesť hlavy, ktorá sa objaví náhle v oblasti za jedným z vašich očí, býva zvyčajne takzvanou clusterovou bolesťou hlavy. Objavuje sa v zhlukoch (odtiaľ názov cluster – zhluk) častých záchvatov, ktoré môžu pretrvávať niekoľko týždňov alebo aj mesiacov. 

Bolesť sa môže rozšíriť z oblasti jedného oka aj do iných častí tváre, hlavy či krku. Ďalšími príznakmi spojenými s clusterovými bolesťami hlavy sú:

  • nepokoj
  • sčervenanie, opuch či slzenie oka na postihnutej strane 
  • upchatý nos na postihnutej strane 
  • potenie čela na postihnutej strane
  • bledosť alebo naopak začervenanie tváre

Čo s tým?

Clusterové bolesti hlavy sa zvyčajne liečia kyslíkom. Jeho inhalácia môže pomôcť zmierniť aktuálnu epizódu. Súčasťou liečby bývajú aj špeciálne lieky na migrénu, ktoré vám predpíše lekár. V niektorých prípadoch môže pomôcť operácia. 

migrena Pexels

3. Zadná časť hlavy a krk

Ak sa bolesť vyskytuje okolo zadnej časti hlavy, môže ísť o cervikogénnu bolesť hlavy. Tento typ bolesti hlavy, známy ako sekundárna bolesť hlavy, býva často spôsobená problémami s krkom (napríklad artritída, stiahnuté nervy či poškodené svaly krku) alebo zraneniami v oblasti krku. Typické pre túto bolesť je, že sa začína na spodnej časti lebky a vystreľuje do jednej strany hlavy. Problémy s pohybom hlavy a bolesť, ktorá sa zhoršuje pri pohybe krku, bývajú ďalšími bežnými príznakmi cervikogénnej bolesti hlavy.

Čo s tým? 

Pri cervikogénnej bolesti hlavy je dôležitá najmä fyzikálna terapia zameraná na liečbu postihnutých krčných svalov. Pomôcť môžu aj masáže, ktoré uvoľnia svalové napätie. 

migrena Pexels

4. Jedna strana hlavy

Bolesť hlavy na jednej strane sa spája najmä s migrénami. Migréna môže spôsobiť silnú pulzujúcu bolesť hlavy, ktorá často trvá hodiny alebo dokonca dni. Príznakmi bývajú extrémna citlivosť na svetlo a zvuk, nevoľnosť či vracanie. 

Čo s tým?

Ak trpíte migrénami, porozprávajte sa so svojím lekárom. Dôležité je odhaliť spúšťače a pomôcť môžu aj lieky, prípadne ďalšie opatrenia, ktoré vám poradí váš lekár. 

5. Predná časť hlavy a tváre

Silná a pulzujúca bolesť hlavy a tváre, tlak okolo očí, v lícach a v čele, sú bežné najmä pri zápaloch dutín (sínusitída). Často ich sprevádza upchatý nos a únava, môžete pociťovať aj bolesť zubov v hornej čeľusti. Bolesť a tlak sa zvýrazňujú v predklone. Veľa ľudí má problém rozlíšiť sínusové bolesti hlavy od migrény. Základným rozdielom je, že pri sínusovej bolesti sa neobjavujú nevoľnosti a zvracanie, ani citlivosť na svetlo a zvuk, čo sú typické príznaky migrény. 

Čo s tým?

Tento typ bolesti sa spája s alergiami, infekciami horných dýchacích ciest alebo bežnou nádchou. Preto riešenie spočíva v liečbe týchto základných zdravotných problémov

migrena Pexels

6. Bolesť na spánkoch

Bolesti hlavy sa často objavujú aj v spánkoch. Môže sa tak prejaviť aj migréna alebo tenzná bolesť hlavy. Niekedy je ale príčinou takzvaná temporálna arteritída, ktorá sa vyskytuje zväčša u ľudí nad 50 rokov. Príčinou bývajú zúžené alebo zapálené cievy v blízkosti spánkov. Prejavuje sa ako pulzujúca, neutíchajúca bolesť hlavy často sprevádzaná aj nasledovnými príznakmi:

  • únava
  • horúčka
  • bolesť čeľuste
  • zhoršený zrak
  • citlivá pokožka hlavy a spánkov
  • bolesti svalov v hornej časti rúk alebo ramien, bokov, hornej časti stehien, dolnej časti chrbta a zadku
  • nechutenstvo, úbytok hmotnosti 

Čo s tým?

Potrebná je v tomto prípade rýchla liečba, zväčša steroidmi. Inak môže byť následkom slepota alebo iné závažné problémy. 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok