Zelenskyj vie, ako na lídrov. Čoraz ostrejšie prejavy a neústupčivý prístup sa mu vyplácajú

TA3/hm ČTK
29.3.2022 06:00

Zatiaľ čo jeho armáda húževnato bojuje na ukrajinských bojiskách, prezident Volodymyr Zelenskyj vedie informačnú vojnu v metropolách západného sveta. Za dva týždne vystúpil v desiatich parlamentoch a všade zožal aplauz. V priamom prenose z obliehaného hlavného mesta, v zelenom tričku a s niekoľkodňovým strniskom na tvári sa často lúči pozdravom so zaťatou päsťou. Keď sa ozve potlesk, zmizne. Koniec-koncov je to muž, ktorý sa ponáhľa a musí sa venovať skutočne existenčným záležitostiam.

Kto píše Zelenskému prejavy?
TASR/AP

"Vie, ako stelesniť ducha národa," hovorí Jonatham Eyal z britského think-tanku Royal United Services Institute. "Nielen v prejave, ale aj v tom, ako vystupuje, aké je za ním pozadie, keď hovorí," dodáva pre BBC.

Nebojí sa pokarhať Západ

Prejavy majú jediný naliehavý cieľ - získať medzinárodnú podporu. Zelenskyj ide na to s pomocou mnohých na mieru šitých posolstiev. Naráža na zásadné národné udalosti a traumy, od pádu berlínskeho múra až po útoky na New York a Washington z 11. septembra 2001. V Paríži sa odvolával na národné heslo "Liberté, égalité, fraternité!" (Sloboda, rovnosť, bratstvo!), v Japonsku pripomenul prízrak jadrovej katastrofy. Narážky nie sú vôbec jemné. Nemajú byť. Sú priame.

Zelenskyj pritom nestráca čas, aby sa dostal k veci. V priebehu jednej alebo dvoch minút svojho prejavu v Londýne prirovnával vtedy 13-dňovú vojnu na Ukrajine k bitke o Britániu, teda stretu druhej svetovej vojny, ktorý definoval celú éru krajiny.

Prostredníctvom Williama Shakespeara ("Byť či nebyť") sa dostal k Winstonovi Churchillovi. Britského vojnového vodcu nemenoval, ale jemne upravil ikonický prejav premiéra zo 4. júna 1940 tak, aby zodpovedal ukrajinskej geografii. "Budeme bojovať v lesoch, poliach, na plážach v mestách a dedinách, v uliciach, budeme bojovať v kopcoch," predniesol.

Ale ako Zelenského parlamentné turné postupuje, vkrádajú sa do neho ostrejšie tóny. Nebojí sa pokarhať Západ, že podľa neho Ukrajine neposkytol dostatočnú podporu.

"V každom zo svojich prejavov sa pýta, aký ste človek?" upozorňuje Nomi Calire Lazarová z Ottawskej univerzity, ktorá sa zoberá politickou rétorikou. "Čo ste za národ? Pokiaľ sa vám nepodarí tento okamžik naplniť, tak sa hanbite." V prejave pred amerických kongresom, ktorý bol plný odkazov na Pearl Harbour, Martina Luthera a Mount Rushmore, prezident Zelenskyj svojich poslucháčov pokarhal výrazne nediplomatickým jazykom. "Žiadame reakciu," naliehal. "Reakciu na teror. Žiadame toho azda príliš?" uviedol. 

Zahanbuje publikum

V utorňajšom prejave v talianskej snemovni sa opäť uchýlil k zahanbeniu publika a poukázal na to, že ľudia z okolia ruského prezidenta Vladimira Putina si užívajú dovolenku v Taliansku. "Nebuďte letoviskom pre vrahov," pokarhal ich. 

Lazarová sa domnieva, že si Zelenskyj ako prezident krajiny, ktorá trpí pod nevyprovokovanou inváziou, právo karhať zaslúžil. "Nemôžete ísť do zahraničného zákonodarného zboru a povedať: hanbite sa; výnimkou je, pokiaľ ste si vybudoval pozíciu morálneho arbitra," dodáva profesorka.

Z jeho unikátnej perspektívy, ako lídra napadnutej krajiny, je azda pochopiteľné, že cíti potrebu striasť zo svojho publika akýkoľvek náznak ľahostajnosti. "Myslím, že je u neho a jeho tímu cítiť určitá frustrácia. Majú pocit, že ľudia nie sú dostatočne otrasení," hovorí Orysija Lucevyčová z think-tanku Chatham House.

V každom zo svojich prejavov, ktorých spoluautorom je jeho blízky spolupracovník Dmytro Ytvyn, mal Zelenskyj publikum v podobe politikov elektrizovaných jeho nekonvenčnou rétorikou, ktorí sa zároveň ocitli v nepohodlnom svetle reflektorov spravodlivého hnevu ukrajinského lídra.

Ten však tiež hovorí za svoj a k svojmu vlastnému ľudu. Hovorí ukrajinsky a vyhýba sa oblekom, ktoré sú obvykle s týmto druhom politického predstavenia spájané. Je to mimoriadna premena politika, ktorého popularita niekoľko mesiacov pred začiatkom vojny klesala. A do vojny sa Zelenského komediálna minulosť často javila ako príťaž. Počas útokov je to zrazu výhoda. "Komici sa živia dôverným vzťahom s publikum. Zmyslom pre to, čo je nám nepríjemné. Čo nás vzrušuje. Čo nás rozosmeje," poznamenáva Lazarová.

Vytvára tlak zdola

Predstavenie s jednoduchým posolstvom - urobte viac, aby ste nám pomohli - má ešte jedno publikum: domáca verejná mienka na Západe. "Snaží sa vytvárať tlak zdola. Domáci tlak na vlády, čo je obzvlášť dôležité, pretože to, čo žiada, je skutočne drahé," dodala profesorka z Ottawskej univerzity.

A o to ide predovšetkým. Prezident Zelenskyj sa na túto virtuálnu cestu po svetových zákonodarných zboroch nevydal len preto, aby získal sympatie. Ukrajina bojuje o svoju existenciu a môže v tom pokračovať iba s masívnou a trvalou vojenskou pomocou svojich spojencov. Zelenskyj už niekoľko týždňov žiada NATO o zavedenie bezletovej zóny nad Ukrajinou. Vie, že ju nedostane. Ale mohol by dostať druhú najlepšiu vec.

"Myslím, že je to stratégia," domnieva sa Lucevyčová. V utorok šéf Zelenského kancelárie Andrij Jerman načrtol alternatívy. "Prosím, presadzujte bezletovú zónu, alebo nám poskytnite spoľahlivé systémy protivzdušnej obrany," povedal. Snahy o vylepšenie ukrajinskej protivzdušnej obrany sa už odohrávajú a Spojené štáty údajne zvažujú dodávku zastaralého, ale účinného vybavenia sovietskej výroby. Podľa Jonathana Eyala sa Zelenského neústupčivý prístup vypláca.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok