Ak chceme dosiahnuť prímerie, nesmieme eskalovať ani slovami, ani činmi, upozornil Macron

TA3 TASR
27.3.2022 14:56

Francúzsky prezident Emmanuel Macron varoval v nedeľu pred verbálnou "eskaláciou" situácie s Moskvou po vyjadreniach prezidenta USA Joea Bidena, ktorý ruského lídra Vladimira Putina v súvislosti s vojnou na Ukrajine nazval "mäsiarom".

TASR prevzala správu z agentúry AFP. Macron pre stanicu France 3 podotkol, že svoju úlohu vidí v "dosiahnutí najprv prímeria a potom úplného stiahnutia ruských vojakov diplomatickými prostriedkami". "Ak to chceme dosiahnuť, nemôžeme eskalovať ani slovami, ani činmi," upozornil.

 

Paríž si udržal diplomatické kanály s Moskvou otvorené aj počas hromadenia jej armády na hraniciach s Ukrajinou a invázii do susedného štátu, píše AFP. Tento postoj Francúzska čelil kritike zo strany niektorých lídrov i komentátorov, Macron ho však bránil ako rozhodujúci v záujme obmedzenia škôd plynúcich z vojny. 

V nedeľu však Macron obvinil Putina, že sa chce vrátiť do "Európy impérií, dominancie, bez rešpektu k integrite hraníc a práva štátov samostatne sa rozhodovať".

Bidenove sobotňajšie vyjadrenia boli oveľa intenzívnejšie, keď počas návštevy Poľska nazval Putina "mäsiarom", ktorý "nemôže zostať pri moci". Biely dom neskôr poprel, že by sa snažil o "zmenu režimu" v Moskve, zatiaľ čo Kremeľ uviedol, že Bidenove vyjadrenia by mohli poškodiť bilaterálne vzťahy.

Francúzsky prezident v nedeľu tiež uviedol, že v pondelok alebo v utorok bude telefonovať s Putinom a diskutovať o návrhu Francúzska, Grécka a Turecka na evakuáciu Ukrajincov z obliehaného prístavu Mariupol, dodáva AFP.

"Z ruskej strany je v tejto otázke mnoho cynizmu," podotkol Macron. "S ukrajinskými úradmi v meste Mariupol hľadáme spôsob, ako zorganizovať evakuáciu všetkých, ktorí chcú utiecť," dodal. Zároveň upozornil, že vzhľadom na intenzitu bojov a bombardovania v meste to "musíme urobiť rýchlo, už v najbližších dňoch".

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok