ONLINE: Ľvov zasiahli dve rakety, hlásia zranených. Tisíce ľudí protestovali proti ruskej agresii

TA3 TASR ČTK
26.3.2022 07:02

Ukrajinské sily spustili protiofenzívu v meste Cherson, jedinom veľkom meste Ukrajiny, ktoré od začiatku invázie ovládli ruské jednotky. Terčom ruských útokov sa stalo aj mesto Ľvov, Černihiv je podľa miestneho starostu úplne zničený. Udalosti sme s vami sledovali online.

23:55 Dnešný ONLINE článok sme ukončili. V sledovaní aktuálneho diania budeme pokračovať opäť zajtra.

23:17 Zelenskyj vyhlásil, že Mariupol nie je možné zachrániť bez ďalších tankov a lietadiel. „Ukrajina nemôže zostreliť ruské rakety brokovnicami a guľometmi,“ povedal prezident vo svojom prejave. Dodal tiež, že Ukrajina už príliš dlho čaká na požadované zbrane.

22:55 Ukrajinské jednotky tvrdia, že oslobodili mesto Trosťanec v Sumskej oblasti. Ruský server Argumenty predtým napísal, že ukrajinská armáda podnikla protiútok a že na mieste sa bojuje.

22:12 Rusko zaútočilo na ropný sklad v oblasti Rivne. Škody zatiaľ nie sú známe, informoval o tom The Kyiv Independent.

21:46 Ukrajina v sobotu večer oznámila, že Spojené štáty nemajú námietky proti tomu, aby Poľsko poskytlo Ukrajine bojové lietadlá na pomoc v bojoch proti ruskej invázii. Pentagón predtým návrh Poľska dodávať takéto lietadlá odmietol ako "vysoko rizikový".

21:37 Rusko zničilo na Ukrajine približne 4500 obytných budov, 100 podnikov, 400 vzdelávacích inštitúcií a 150 zdravotníckych zariadení, oznámil v sobotu ukrajinský minister pre spoločenský a územný rozvoj Oleksij Černyšov.

21:13 The Kyiv Independent informuje o tom, že Rusi zasiahli jadrový výskumný reaktor v Charkove.

20:56 Americký prezident Joe Biden sa nesnaží o "zmenu režimu" v Rusku, oznámil v sobotu večer Biely dom. Reagoval tak na slová Bidena z prejavu v poľskej metropole Varšava, že ruský prezident Vladimir Putin "nemôže zostať pri moci". "Prezident tým myslel, že Putinovi nemožno dovoliť, aby ovládal svojich susedov alebo celý región," uviedol predstaviteľ Bieleho domu, ktorého citovala tlačová agentúra AFP.

20:30 Podľa starostu Ľvova Andrija Sadovyja pri raketových útokoch na mesto nikto nezahynul. Agentúra Reuters uvádza, že rakety boli odpálené zo Sevastopolu na Kryme. Mali zasiahnuť sklad paliva a obranné zariadenie.

20:12 Americký prezident Joe Biden v sobotu večer v prejave vo Varšave povedal, že ruský prezident Vladimir Putin "nemôže zostať pri moci", a konflikt na Ukrajine označil za "strategické zlyhanie" Moskvy. Informovali o tom tlačová agentúra AFP a americká televízia CNN. Biden prirovnal odpor Ukrajiny proti ruskej invázii k protisovietskemu "zápasu za slobodu" a vyhlásil, že svet sa musí pripraviť na "dlhý boj".

20:00 Po ostreľovaní v Kyjevskej oblasti hlásia najmenej troch mŕtvych. Informoval o tom The Kyiv Independent.

19:36 Utečencom na hranici s Ukrajinou od začiatku vojny pomohli už tisícky dobrovoľníkov. Štát ich potrebuje najmä vo veľkokapacitnom centre v Michalovciach. Pre kontroverznú zmluvu so súkromnou firmou na riadenie krízy sa však ich počet znížil.

Viac si môžete pozrieť aj tu:

19:16 Organizácia spojených národov eviduje už vyše 3 a pol milióna utečencov z Ukrajiny. Ide o najväčšiu utečeneckú krízu od druhej svetovej v vojny. Až 90 percent utečencov tvoria ženy a deti. Práve tie sú najzraniteľnejšou skupinou.

18:55 Americký prezident Joe Biden v sobotu večer v prejave v poľskej metropole Varšava uistil Ukrajinu, ktorú napadlo Rusko: "Stojíme pri vás". Zároveň varoval, že svet sa musí pripraviť "na dlhý boj". Informácie priniesol portál americkej televízie CNN a tlačová agentúra AFP.

18:34 Britská vláda zadržala na neurčitý čas súkromné lietadlá patriace ruskému oligarchovi Jevgenijovi Švidlerovi, ktorý sa nachádza na sankčnom zozname ostrovnej krajiny. V sobotu o tom informoval portál britskej stanice BBC. Oligarcha, ktorého meno má podobu aj Eugene Shvidler, má takisto americké občianstvo.

18:26 Štyridsaťštyri ťažko zranených ľudí vrátane troch detí nemohli z ukrajinského mesta Černihiv evakuovať do bezpečnejších oblastí na ošetrenie, pretože ruské jednotky mesto odrezali od okolia, povedal v sobotu starosta Vladyslav Atrošenko.

18:12 Americký prezident Joe Biden vyjadril pochybnosti o signáloch z Ruska, podľa ktorých  Moskva plánuje zamerať svoje vojenské ciele na Ukrajine na ovládanie Donbasu na východe krajiny. Biden, ktorý je na návšteve Poľska, dostal po stretnutí s ukrajinskými utečencami vo Varšave otázku, čo si myslí o zmene stratégie Ruska vo vojenskej ofenzíve na Ukrajine. "Nie som si istý, či majú (zmenu stratégie)," odpovedal prezident USA.

18:02 Sanitka, ktorú daroval a požehnal pápež František, smeruje do západoukrajinského mesta Ľvov, informoval v sobotu tlačový úrad Svätej stolice. V správe ho citovala americká spravodajská televízia CNN.

17:40 Osemnásťmesačné ukrajinské dievčatko s ťažkými popáleninami evakuovali z Ukrajiny a v sobotu priviezli do Prahy na liečbu, informovalo české ministerstvo vnútra. V správe ho citovala aj tlačová agentúra DPA. Na Ukrajinu stále útočí Rusko, preto nebolo možné poskytnúť dieťaťu zdravotnú starostlivosť vo vlasti.

17:30 Po útoku na Ľvov hlásia najmenej 5 zranených. Miestne úrady vyzvali obyvateľov, aby sa skryli. V rámci mesta došlo podľa regionálneho guvernéra Maxyma Kozytskyja k dvom raketovým útokom.

Reportéri agentúry AFP informovali o hustom dyme stúpajúcom z centra mesta. Ide o nezvyčajný útok na Ľvov, ktoré bolo od začiatku ruskej vojenskej ofenzívy na Ukrajinu od ťažších bojov ušetrené. K náletom došlo v čase návštevy amerického prezidenta Joea Bidena v susednom Poľsku.

17:20 Hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov reagoval Bidenove slová o tom, že Putin je "mäsiar". Osobné urážky vraj zužujú možnosť k zlepšeniu vzťahov medzi Ruskom a USA.

17:14 Mesto Černihiv je zničené a zostala v ňom len polovica z predvojnového počtu obyvateľov. Ruským silám sa ale nevzdá, uviedol starosta Vladyslav Atrošenko. "Mesto je celkom zničené. Je jednoduchšie spočítať tie domy, ktoré boli ešte ušetrené. O život prišli dve stovky mierumilovných obyvateľov," uviedol starosta s tým, že pred vojnou tu žilo asi 290-tisíc ľudí.

17:01 Niekoľko tisíc Rusov žijúcich v Českej republike sa v sobotu zhromaždilo v Prahe a ďalšie tisíce v Londýne, aby vyjadrili nespokojnosť s ruskou vojenskou agresiou na Ukrajine.  Organizátori pražského zhromaždenia na sociálnej sieti Facebook napísali, že Ruskí občania v Čechách by mali mať možnosť nahlas a hromadne povedať "nie vojne", "nie Putinovi", "sme s Ukrajinou" a "sme s Českou republikou a celým svetom proti ruskej agresii".

Protest v Česku. TASR/AP

16:57 Tri mohutné explózie bolo v sobotu počuť blízko mesta Ľvov na západe Ukrajiny. Nad okrajom mesta stúpal hustý čierny dym, uviedli tamojšie úrady. K explóziám došlo v čase návštevy amerického prezidenta Joea Bidena v susednom Poľsku. Úrady v Ľvove vyzvali miestnych obyvateľov, aby sa pred útokmi ukryli.

16:42 Americký prezident Joe Biden v sobotu vo Varšave počas stretnutia s ukrajinskými utečencami označil ruského prezidenta Vladimira Putina za "mäsiara". Takisto počas návštevy Poľska zdôraznil kolektívnu bezpečnosť v rámci NATO.

16:06 Gruzínsky odštiepenecký región Južné Osetsko poslal vojakov na Ukrajinu "pomôcť chrániť Rusko", povedal tamojší prezident Anatolij Bibilov. Informovala o tom agentúra AFP. "Naši chlapci si plnia svoju vojenskú povinnosť s hrdo vztýčenou zástavou," uviedol Bibilov na sociálnej sieti Telegram. Ako dodal, vojaci "dokonale rozumejú tomu, že idú brániť Rusko, že idú brániť Osetsko," dodal. "Pretože ak fašizmus nezničíme na vzdialených hraniciach, zajtra sa opäť prejaví tu," vyhlásil juhoosetský prezident.

15:48 Utečenci z Ukrajiny majú v Prešove počas pracovných dní k dispozícii dobrovoľnícke centrum, kde okrem poradenstva dostanú i teplé jedlo. V piatok ho na Svätoplukovej ulici otvorila Spišská katolícka charita. Ide o prvé takéto centrum zriadené na Slovensku charitou.

15:24 O obliehané ukrajinské prístavné mesto Mariupol podľa ukrajinských i ruských tvrdení naďalej prebiehajú ťažké boje. Informovala o tom v sobotu agentúra DPA. Civilné i vojenské ciele sú ostreľované ruskou armádou zo vzduchu i prostredníctvom delostrelectva, uviedol v sobotu popoludní vo vyhlásení generálny štáb ukrajinskej armády. Pozemné jednotky ruskej armády sa podľa neho pokúšali dostať do centra mesta.

14:59 Poľsko chce kúpiť moderné vojenské vybavenie americkej výroby a má záujem o spoluprácu s USA v oblasti armády. Povedal to v sobotu poľský prezident Andrzej Duda po stretnutí s americkým prezidentom Joeom Bidenom.

14:31 Prezident Biden povedal Dudovi, že článok Severoatlantickej zmluvy o kolektívnej obrane berie ako posvätný záväzok. Poľsko má dostať pomoc s utečencami.

14:23 Videozáznam schôdzky ruského ministra obrany Sergeja Šojgua s vysokopostavenými predstaviteľmi armády zverejnil v sobotu ruský rezort obrany - po dvoch týždňoch špekulácií v súvislosti s jeho zmiznutím z verejnosti. Informovala o tom stanica BBC.

14:18 Protestov Rusov žijúcich v ČR proti vojne na Ukrajine sa podľa polície zúčastňuje asi 3000 ľudí. Idú z námestia Mieru na Staromestské námestie.

13:59 V Chersone nefungujú ukrajinské rozhlasové stanice FM. Informovala o tom Ukrajinská pravda, ktorá sa odvolala na miestnych obyvateľov, ktorí tvrdia, že vysielajú iba ruské rozhlasové stanice.

13:48 Ukrajina dostala od USA ďalšie prísľuby ohľadom obrannej spolupráce, povedal ukrajinský minister zahraničia po schôdzke s dvojicou ministrov USA a Bidenom.

13:37 Kličko s odkazom na nové informácie armádneho velenia povedal, že zákaz vychádzania v Kyjeve bude platiť len v noci z dnes na nedeľu, nie do pondelka.

13:18 Turecké ministerstvo obrany v sobotu oznámilo, že v Čiernom mori pri severnom vstupe do prielivu Bospor zneškodnilo predmet podobný míne. Ruská tajná služba v pondelok 21. marca upozornila, že z ukrajinských prístavov pri Odese sa z kotevných lán odtrhlo niekoľko stoviek námorných mín, ktoré sú teraz unášané do Čierneho mora. Kyjev toto tvrdenie označil za dezinformáciu a pokus o uzavretie časti Čierneho mora, píše Reuters. 

12:49 Rusi ostreľovali pamätník holokaustu na predmestí Charkova. "Nacisti sa vrátili. Presne o 80 rokov neskôr,“ napísalo na Twitteri ukrajinské ministerstvo obrany a zverejnilo aj fotku pamätníka, ktorý po ruskom útoku zostal poškodený.

12:32 Západné predmestie Kyjeva Svjatošyn je po ruskom ostreľovaní bez elektriny. Strely zasiahli hneď dve vedenia. Opravy potrvajú niekoľko hodín, no musia s nimi počkať, až streľba ustane. Zdravotnícke zariadenia v zasiahnutej oblasti čerpajú prúd zo záložných zdrojov, píše Ukrajinská pravda.

12:15 Počet ľudí utekajúcich pred vojnou na Ukrajine do Poľska začal počas uplynulých dní klesať. Hranice z Ukrajiny do Poľska prekročilo v piatok 35.000 ľudí, čo v porovnaní z predchádzajúcim dňom predstavuje pokles o 6,4 percenta, uviedla v sobotu poľská pohraničná stráž.

11:59 Americký prezident Joe Biden sa v sobotu vo Varšave stretne s ukrajinským ministrom zahraničných vecí Dmytrom Kulebou a šéfom rezortu obrany Oleksijom Reznikovom.

11:45 Podľa Kyjeva ruské sily už prišli o 16 400 vojakov, 575 tankov a 117 lietadiel. Moskva tvrdí, že zničených bolo 1618 ukrajinských tankov a obrnených vozidiel.

11:38 Ukrajinský minister zahraničných vecí Kuleba a minister obrany Reznikov začali vo Varšave stretnutie so svojimi americkými kolegami Anthonym Blinkenom a Lloydom Austinom.

11:32 Ruská vojenská invázia na Ukrajine si dosiaľ vyžiadala životy 136 detí, oznámila v sobotu ukrajinská generálna prokuratúra. Počas mesiac trvajúcej vojny podľa nej utrpelo zranenia ďalších 199 detí.

11:25 Vojaci dopravili do Prahy 18-mesačné ukrajinské dievčatko s popáleninami na 60 pct tela. Ide o prvý prevoz takto popáleného človeka do EÚ od začiatku bojov.  

11:17 V ukrajinskej metropole Kyjev zavedú od sobotňajšieho večera do pondelkového rána ďalší zákaz vychádzania, oznámil v sobotu starosta mesta Vitalij Kličko.

11:10 Kyjev sa s Moskvou dohodol na zriadení desiatich humanitárnych koridorov na odchod civilistov z ukrajinských miest, povedala podpredsedníčka ukrajinskej vlády.

10:56 Situácia v obliehanom Mariupole zostáva kritická. Povedal to dnes starosta mesta Vadym Bojčenko. Rokoval vraj s francúzskym veľvyslancom na Ukrajine o možnostiach, ako evakuovať civilistov. Francúzsky prezident Macron sľúbil, že Moskve v tomto duchu navrhne plán.

10:48 Predpoveď Inštitútu pre výskum a expertízu VEB.RF o tom, ako sankcie ovplyvnia ruskú ekonomiku v roku 2022.

-Reálne príjmy obyvateľstva klesnú o 12%

-Nezamestnanosť stúpne na 6,2%

-Inflácia bude na úrovni 19,3%.  

10:35 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v sobotu kritizoval Rusko za to, že sa podľa neho vyhráža svetu svojimi jadrovými zbraňami. Ruské "chválenie sa" takouto výzbrojou podporuje nebezpečné preteky v zbrojení, vyhlásil v príhovore na fóre v katarskej Dauhe..

10:18 Česko doteraz udelilo Ukrajincom utekajúcim pred vojnou takmer 230 500 víz, v piatok asi 3600. Na políciu sa nahlásilo 125 000 ľudí.

10:06 Ukrajinské jednotky ďalej odrážajú ruské útoky na Kyjev. Rusi majú podľa Ukrajiny naďalej problémy s nahradzovaním strát vojakov aj vojenskej techniky.

9:49 Ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ požiadal všetkých starostov po celom svete o humanitárnu pomoc pre obyvateľov jeho krajiny. Súčasne vyzval všetkých medzinárodných partnerov, aby podporili budúcu obnovu Ukrajiny. Informovala o tom v sobotu agentúra DPA.

9:34 Desiatky ustríc ležia nezjedené v nádrži v módnej rybej reštaurácii Černomorka v Kyjeve, ktorá je pripomienkou prosperujúcej gastronomickej scény mesta pred ruskou inváziou. Teraz táto reštaurácia ponúka bezplatné jedlá ľuďom v hlavnom meste, ktoré ostreľuje ruská armáda.

9:22 Ukrajinská protivzdušná obrana zostrelila počas piatku ďalšie tri bojové lietadlá ruských okupantov a najmenej päť striel s plochou dráhou letu. Podľa agentúry Ukrinform to dnes ráno oznámila na sociálnej sieti Telegram ukrajinská armáda. Okrem toho generálna prokuratúra tiež na telegrame oznámila, že od začiatku ruskej agresie bolo zabitých 136 detí.

9:16 Rusko naďalej používa ťažkú palebnú silu v mestských oblastiach. Najnovšia správa britského ministerstva obrany uvádza, že je pravdepodobné, že sa tak bude diať aj naďalej. Dôvodom je ruská snaha obmedziť svoje vlastné, už aj tak značné straty, za cenu ďalších civilných obetí. Rusi momentálne obliehajú Charkov, Černihiv a Mariupoľ.

8:57 Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan telefonoval s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským, s ktorým hovoril o situácii na Ukrajine a rokovaniach medzi Moskvou a Kyjevom. Oznámila to kancelária tureckého lídra.

8:35 Pražské centrum pre pomoc Ukrajincom v piatok odbavilo 1153 ľudí, menej ako v predchádzajúcich dňoch. Od začiatku vojny evidovalo cez 56 600 utečencov.

8:28 Scholz povedal, že Nemecko je schopné odstrihnúť sa od ruského plynu rýchlejšie.

8:21 Britská vláda uvalila sankcie na ďalších 65 jednotlivcov a podniky z Ruska v súvislosti s inváziou na Ukrajine. Je medzi nimi aj zbrojárska firma Kronštadt ako výrobca dronov Orion a ďalších bezpilotných lietadiel, uviedlo britské ministerstvo obrany v správe zverejnenej v noci na sobotu.

8:16 V dôsledku ruskej invázie na Ukrajinu zahynulo už 136 detí. Informovala o tom ukrajinská generálna prokuratúra. Ďalších 199 detí bolo zranených. Tieto odhady však nie je možné overiť, píše The Guardian.

8:04 V niekoľkých ukrajinských mestách ráno zneli sirény. A to v mestách Kyjev, Čerkasy, Záporožie, Dneper, Kropyvnyckyj, Žytomyr, Charkov a Sumy.

7:53 Na Ukrajinu dorazila zásielka zbraní z Nemecka. A to 1 500 protilietadlových rakiet „Strela“ a 100 guľometov MG3. Okrem toho bolo do krajiny dodaných 350-tisíc potravinových balíčkov a 50 zdravotníckych transportných vozidiel a zdravotnícky materiál, píše The Kyiv Independent.

7:44 Podľa WHO denne pribúdajú ruské útoky na nemocnice. Svetová zdravotnícka organizácia v piatok uviedla, že od začiatku vojny došlo na Ukrajine k viac ako 70 rôznym útokom na nemocnice, ambulancie a lekárov.

7:38 Ukrajina zničila niekoľko kusov ruskej vojenskej techniky. Podľa velenia ukrajinských ozbrojených síl boli 25. marca zničené tri ruské lietadlá, päť riadených striel, tri bezpilotné lietadlá a vrtuľník, píše ČT24.

7:20 Do atentátu na Zelenského boli údajne zapojení Vagnerovci. Podľa CNN to povedal vysoko postavený poradca ukrajinského ministra obrany. "Chceli zavraždiť vedenie Ukrajiny: nášho prezidenta a premiéra. To bol cieľ a niekoľko z nich bolo vyslaných na Ukrajinu, ale bez úspechu,“ dodal Markian Lubkivskyi. Všetky potrebné dôkazy predložia medzinárodnému súdu.

7:15 Rusku sa podľa Lipavského nepodarilo naplniť svoje ciele vojenskej operácie na Ukrajine. Ruské vedenie ale nie je pripravené na seriózne vyjednávanie, myslí si.

7:06 Ruské invázne vojská sa majú sústrediť na "oslobodenie Donbasu". Moskva obmedzenie vlastných cieľov zdôvodňuje tým, že "bojový potenciál ukrajinskej armády bol výrazne znížený", a preto sa Rusko môže zamerať na východ Ukrajiny.

7:00 Ruský minister obrany Sergej Šojgu sa neobjavuje na verejnosti, pretože utrpel infarkt. Uviedol to poradca ukrajinského ministra vnútra Anton Geraščenko na facebooku. Dodal, že Šojgu dostal infarkt po tom, čo ho ruský prezident Vladimír Putin tvrdo kritizoval za fiasko invázie na Ukrajinu. Teraz podľa neho Šojgu absolvuje rehabilitáciu vo vojenskej nemocnici.

6:55 Ukrajinské ministerstvo obrany varovalo pred nebezpečenstvom, ktorým by mohlo byť unáhlené a nekontrolované zverejňovanie informácií o plánovaných dodávkach zbraní pre Ukrajinu či vojenských pohyboch.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok