Bojujete s PMS? Tieto živiny vám môžu chýbať

TA3/bd
24.3.2022 10:00

Predmenštruačný syndróm alebo PMS je pomenovanie zahŕňajúce skupinu príznakov, ktoré môžu niektoré ženy zažívať počas menštruačného cyklu. Zvyčajne sa PMS vyskytuje medzi ovuláciou a začiatkom menštruácie.

Bojujete s PMS? Tieto živiny vám môžu chýbať
FreePik

PMS nie je nič príjemné. Príznaky bývajú fyzické, emocionálne a duševné a zasahujú do vášho každodenného života. Najčastejšie ženy popisujú stavy ako zmeny nálady, nadúvanie, akné a bolesti hlavy. PMS trápi pomerne vysoké percento žien, uvádza sa, že ide až o 90% žien, ktoré zažívajú niektoré z príznakov typických pre PMS. Príznaky sa môžu zhoršovať aj v dôsledku nedostatku určitých živín. Preto ich doplnenie vedie často k výraznému zlepšeniu a zníženiu alebo zmierneniu príznakov PMS. Vitamín D, vápnik, vitamíny B a horčík sú nevyhnutné pre hormonálnu rovnováhu a podľa výskumov sú tieto živiny tiež spojené s príznakmi PMS

1. Vitamíny skupiny B

Vitamíny skupiny B majú význam pre naše celkové zdravie, sú dôležité pri výrobe energie a metabolizme. Navyše tiež ovplyvňujú aj symptómy PMS. Štúdia z roku 2011 odhalila, že tiamín (vitamín B1) a riboflavín (vitamín B2) významne znižujú riziko PMS u žien, ktorých strava bola bohatá na tieto vitamíny. Treba tiež pripomenúť, že v tomto prípade užívanie umelých doplnkov výživy s obsahom daných vitamínov nemalo obdobný účinok (dôležitý je teda prirodzený zdroj vitamínov zo stravy). Vitamíny B1 a B2 získate napríklad z banánov, pomarančov, orechov, hrachu, celozrnného pečiva, pečienky, mlieka a mliečnych výrobkov, vajíčok či húb. 

migrena FreePik

2. Vitamín D

Veľa dnešných ľudí trpí deficitom tohto dôležitého vitamínu. Slnko je prirodzeným a skvelým zdrojom vitamínu D, no keďže trávime veľa času v uzavretých priestoroch, D-čko nám prirodzene chýba. Zistilo sa, že nízke hladiny vitamínu D v krvi počas luteálnej fázy menštruačného cyklu (čo je fáza tesne pred menštruáciou) súviseli s príznakmi PMS. Odborníci preto odporúčajú doplnenie vitamínu D ako vhodný spôsob na zníženie symptómov PMS. Ideálne je získavať vitamín D zo slnka a stravy. Z potravín ho môžete získať z tuniaka, lososa, treščej pečene či z vaječného žĺtka. V prípade potreby siahnite aj po doplnkoch vitamínu D z lekárne. 

3. Vápnik

Ďalší kľúčový prvok, ktorý môže vplývať aj na závažnosť príznakov PMS, je vápnik. Ukázalo sa, že nedostatočné hladiny vápnika počas luteálnej fázy tiež spôsobujú a zhoršujú symptómy PMS. Užívanie doplnkov vápnika môže byť obzvlášť vhodné pri symptómoch PMS súvisiacich s náladou – napríklad zmeny nálady, úzkosť a depresia. Pomáha ale aj proti nadúvaniu či zadržiavaniu vody. Získate ho z mlieka a mliečnych výrobkov, sardiniek či zelenej listovej zeleniny. Na trhu je tiež veľa doplnkov vápnika.  

PMS FreePik

4. Horčík

Horčík je tiež potrebné spomenúť ako možného pomocníka na zmiernenie príznakov PMS. Štúdia z roku 2010 zistila, že dopĺňanie horčíka spolu s vitamínom B6 bolo účinné proti PMS. Horčík pomáha zmierňovať kŕče a udržiavať nervovú sústavu v dobrej kondícii. Dobrým zdrojom sú napríklad banány, datle, mandle či špenát. Samozrejme, môžete tiež siahnuť po horčíku v tabletkách. 

Čo zhoršuje PMS?

Vaša celková strava a životný štýl môžu ovplyvniť závažnosť príznakov PMS. Ženy, ktoré fajčia a jedia stravu s vysokým obsahom cukru, tuku, soli, majú vyššiu pravdepodobnosť nepríjemných príznakov PMS. Ak neviete, aké živiny by vám mohli chýbať a trápia vás silné prejavy PMS, môže pomôcť detailný rozbor krvi, z ktorého lekár zistí, ktoré vitamíny a minerály je potrebné doplniť. 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok