Rusi naďalej dostávajú údaje o počasí od niektorých západných krajín. Mohli by ich však využiť pri plánovaní chemického útoku

TA3 TASR
22.3.2022 12:39

Ruské inštitúcie naďalej dostávajú od niektorých západných partnerov meteorologické údaje, ktoré by podľa expertov mohli byť použité aj pri plánovaní chemického alebo biologického útoku na Ukrajine.

chemické zbrane
SITA

Informovala o tom agentúra Reuters. "Západné spravodajské služby varovali, že Moskva môže plánovať použitie chemických alebo biologických zbraní. Napriek tomu údaje o počasí z niektorých krajín – vrátane Spojených štátov a Británie – natekajú takmer v reálnom čase do ruských agentúr," upozorňuje Reuters. Ide o merania rýchlosti a smeru vetra, slnečného žiarenia, zrážok a ďalších údajov, ktoré by "mohli byť kľúčové" pri plánovaní útoku biologickými alebo chemickými zbraňami. 

Agentúre sa nepodarilo určiť, do akej miery tieto krajiny zhromažďujú údaje špecifické pre Ukrajinu, avšak experti pre Reuters uviedli, že medzinárodné informácie o počasí by boli užitočné na predpovedanie poveternostných podmienok na Ukrajine.

Európska organizácia stále poskytuje údaje

Európska organizácia pre využívanie meteorologických satelitov potvrdila, že naďalej poskytuje údaje ruským inštitúciám, aj keď sa najmenej tri ďalšie organizácie v Európe rozhodli zdieľanie dát zastaviť. EUMETSAT prevádzkuje technickú infraštruktúru, ktorá umožňuje, aby sa údaje z mnohých satelitných kanálov distribuovali k príjemcom, v niektorých prípadoch takmer okamžite. 

Hovorca EUMETSAT povedal, že organizácia prestala odosielať údaje zo satelitov do Ruska a Bieloruska na základe pokynov Európskej komisie, avšak týmto dvom krajinám naďalej odovzdáva informácie z iných európskych satelitov, ako aj meteorologické pozorovania iných agentúr z celého sveta.

"Pozícia EUMETSAT je taká, že globálna a bezplatná výmena meteorologických údajov bola nesmierne dôležitá pri podpore globálnej predpovede počasia a takto sme doteraz fungovali," povedal Paul Counet, vedúci komunikácie EUMETSAT. Na otázku Reuters, či EUMETSAT plánuje nasledovať niektoré ďalšie agentúry, ktoré prestali zdieľať meteorologické údaje s Ruskom, Counet povedal, že "situácia sa rýchlo mení".

Moskva tiež prispieva údajmi do výmenného programu a tak môže na oplátku získať prístup k zdrojom EUMETSAT. To Rusku umožňuje prijímať údaje z iných krajín. Ruské ministerstvo obrany neodpovedalo agentúre Reuters na žiadosť o vyjadrenie. Reakciu neposkytla ani ruská Federálna služba pre hydrometeorológiu a monitorovanie životného prostredia (Rosgidromet).

Niektorí západní bezpečnostní experti tvrdia, že existuje riziko, že meteorologické údaje, ktoré poskytuje Rusku EUMETSAT, by mohli byť použité na vojenské účely vrátane plánovania chemických a biologických útokov, ktoré sú podľa medzinárodného práva zakázané.

"Ak hypoteticky plánujete útok, pri ktorom vypustíte chemikálie alebo patogény, budete musieť vziať do úvahy meteorologické údaje," napísala Filippa Lentzosová, expertka na biologické hrozby z King's College v Londýne. "Nechceli by ste, aby sa vám tieto látky vrátili späť na vaše vlastné sily," dodala pre agentúru Reuters.

Údaje o počasí sú dôležité počas používania chemických zbraní

Hamish de Bretton-Gordon, ktorý je odborníkom na chemické zbrane pôsobiaci na britskej Univerzite v Cambridgi, uviedol, že údaje o počasí sú "absolútne dôležité" počas používania chemických a biologických zbraní. "Poznanie smeru a rýchlosti vetra v rôznych výškach je kľúčom k predpovedaniu toho, kam sa nebezpečenstvo dostane," povedal.

Americký prezident Joe Biden v pondelok varoval pred možným použitím chemických a biologických zbraní na Ukrajine zo strany Ruska. Falošné obvinenia Moskvy, že Kyjev vlastní biologické a chemické zbrane, podľa Bidena naznačujú, že ruský prezident Vladimir Putin sám zvažuje ich použitie. Biden v pondelok zopakoval, že takýto krok Moskvy by vyvolal "tvrdú" odpoveď Západu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok