Kyjev trvá na stretnutí lídrov. Poradca ukrajinského prezidenta hovoril o možnom summite prezidentov

TA3
22.3.2022 12:22

Moskva a Kyjev pripravujú podľa poradcu ukrajinského prezidenta Mychajla Podoljaka summit prezidentov. Pracovné skupiny ale najprv musia dospieť k vytvoreniu predbežných návrhov. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov ale v pondelok tvrdil, že rokovania významne nepokročili.

Poradca ukrajinského prezidenta deklaroval, že akékoľvek zásadné rozhodnutia môžu byť prijaté iba na schôdzke prezidentov Ruska a Ukrajiny. Ich stretnutie je podľa neho pre nastolenie mieru kľúčové. Kedy by sa rokovanie mohlo konať, však v rozhovore pre britskú televíziu BBC odhadovať nechcel. „Pozíciu Ukrajiny verejne vyjadril prezident Zelenskyj. Územná celistvosť a suverenita sú pre nás kľúčovými hodnotami, bodka," vyjadril sa Podoljak.

Moskva podľa hovorcu Kremľa Dmitrija Peskova okrem iného žiada, aby Kyjev uznal nadvládu Ruska nad anektovaným Krymom. Ukrajina má tiež priznať nezávislosť separatistickým republikám na východe krajiny a prijať takzvaný neutrálny status. To znamená, že náš východný sused sa nebude usilovať o vstup do NATO.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok