Kadyrov je bez Putina nula, hovorí veliteľ čečenského práporu, ktorý sa postavil na stranu Ukrajiny

TA3/hm
22.3.2022 06:00

"Putinovi vojaci", hrdlorezi, kadyrovci. Po boku ruských vojakov na Ukrajine bojujú aj zložky čečenského vodcu Ramzana Kadyrova, ktorý vyhlásil, že k nášmu východnému susedovi mieri tisíc jeho bojovníkov. Nie všetci Čečenci však kooperujú s Ruskom. Na stranu Ukrajiny sa postavili vojaci čečenského práporu, ktorí sa usilujú o vymanenie Čečencov spod sféry ruského vplyvu.

Kadyrov je bez Putina nula, hovorí veliteľ čečenského práporu, ktorý sa postavil na stranu Ukrajiny
Reprofoto: CNN Prima News

Ramzan Kadyrov, ktorý vládne Čečenskej republike tvrdou rukou a jeho bezpečnostné sily sú obviňované z vážneho porušovania ľudských práv, je bývalý povstalec a v súčasnosti spojenec ruského prezidenta Vladimira Putina. Jeho zložkám prischlo označenie hrdlorezi.

Čečenci a kadyrovci

"Kadyrovci, to sú Putinovi vojaci," uviedol pre českú televíziu CNN Prima News Muslim Čeberlojevský, ktorý velí čečenskému práporu Šejka Mansúra. Vojaci práporu sa po ruskej invázii na Ukrajine postavili na stranu Kyjeva. "Boli sme pôvodne v Záporoží, ale keby náhodou došlo k bojom v Kyjeve, tak sme tu a držíme pozície," povedal.

Českej televízii v rozhovore uviedol, že kadyrovci nemajú k Čečensku, ktoré, rovnako ako Ukrajina trpí mocichtivými ambíciami Ruska, žiadny vzťah. Dodal, že z bojovníkov, ktorí sa hlásia ku Kadyrovi, sa stali zradcovia a postavili sa na stranu nepriateľa. Podľa Čeberlojevského Kadyrovi prívrženci nie sú príliš reprezentatívnou vzorkou čečenského národa.

"Rozdiel medzi Čečencami a kadyrovcami je veľmi jednoduchý, neskrýva sa v tom nič zložitého. My, Čečenci, sme slobodní a nezávislí. Náš národ miluje slobodu. Naopak, kadyrovci sa označujú za Putinovu pechotu. To by žiadny poctivý Čečenec nikdy nepovedal. Nikdy sa nebude nazývať niečím vojakom alebo otrokom," povedal v rozhovore. Čeberlojevský uviedol, že jeho muži už skúsenosti s ruskými vojakmi majú. Mnohí z nich už proti nim bojovali v prvej a druhej čečenskej vojne o nezávislosť. 

Jeho prápor bojuje na Ukrajine už od roku 2014, kedy došlo k anexii Krymu a začala sa vojna na Donbase. Teraz sa na stranu Ukrajiny postavili opäť. Vysvetlil, že v roku 2014 bolo v prápore 90 % Čečencov, postupne sa k začali pridávať ľudia z Kaukazu aj Ukrajiny. Predtým, ako nového člena prijmú medzi seba, si ho preveria.

Potrebujú spojenca

O Ramzanovi Kadyrovi v rozhovore povedal, že bez Rusov je jeho režim vetchý a prežíva len vďaka podpore ruskej armády. "Režim chráni stotisíc ruských vojakov. Kadyrov len tak niečo trepe, bez Rusov je úplná nula," povedal Čeberlojevský.

Veliteľ práporu Šejka Mansúra verí, že ak Ukrajina zvíťazí, pomôže to aj jeho krajine. Aj to je jeden z dôvodov, prečo Ukrajincom pomáhajú - potrebujú spojenca. "Ak padne Ukrajina, bude to zlé pre Čečensko i Kaukaz a celú Európu," povedal s obavou. 

Čeberlojevský sa domnieva, že možné víťazstvo Ukrajiny by Rusku nemuselo stačiť. Rusko chce podľa jeho slov všetkých zatiahnuť do "bahna" a nezastaví ho víťazstvo na konkrétnom mieste. "Bolo to Gruzínsko, Krym, všetko ide podľa scenára, nezastavi sa na Ukrajine, pôjde ďalej. Tu ale začne aj naše víťazstvo," dodal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok