Psychická posilňovňa: Takto sa budete cítiť duševne fit nielen v časoch pandémie či vojny

TA3/zm
17.3.2022 08:00

Na jar sa oveľa viac sústredíme na posilňovanie tela. Jednak prichádza jarná únava, a tak sa dopujeme vitamínmi, ale blíži sa aj plavková sezóna, preto viac makáme na našej postave. Popri tom by sme ale nemali zabúdať ani na našu psychiku, a to bez ohľadu na ročné obdobie a situáciu vo svete.

Psychická posilňovňa: Takto sa budete cítiť duševne fit nielen v časoch pandémie či vojny
Pexels/Andre Furtado

Telesná kondícia je jedna vec a duševná druhá. Nezabúdajte ani na jednu. No kým pri prvej si s cvičením musíte poradiť samy, v prípade psychickej odolnosti vám môžu zafungovať nasledujúce rady. Osvojiť si ich a vrátiť sa k nim môžete kedykoľvek, o obzvlášť pri aktuálnej globálnej situácii môžu byť pre vás prínosom.  

Plánovanie

Poznáme to všetci a v každej oblasti života. Plánujeme pracovné povinnosti a rovnako plánujeme napríklad nákup do domácnosti. Tak prečo nevyskúšať podobný princíp ak v kontexte našej psychiky. Urobte si systém v tom, kedy a ako sa budete venovať sebe, aby ste neklesali na duchu. Pripomienkový systém môže fungovať na konkrétnych dňoch, ktoré si vyhradíte pre seba, alebo určitých hodinách, počas ktorých budete robiť činnosti, ktoré vás tešia. Je vedecky dokázané, že už hodina denne venovaná koníčkom a záľubám môže mať mimoriadne pozitívny dopad na našu psychiku. Preto si zoberte diár a napíšte si jednou odlišnou farbou, kedy a čo konkrétne budete robiť samy so sebou, samy pre seba. Tento princíp je momentálne populárny aj pod anglický názvom „me time“ alebo "solo dating".

Trieďte informácie

Informácie sú ako zbraň, obzvlášť v dnešnej dobe. Narábajte s nimi citlivo a dobre si vyberajte, akými správami zahltíte svoju myseľ. Nejde len o pandemické a vojnové témy. Celkovo by ste si mali vyberať, čím sa zaoberáte a koľko času tomu venujete. Ako príklad môžeme použiť aj sociálne siete. Urobte jarné upratovanie aj na nich a pretrieďte, koho sledujete. Možno vás spolužiačka zo strednej už dávno vyčerpáva a len nadávate, aký obsah zdieľa online. Alebo si uvedomíte, že influencerka, ktorú sledujete, je pre vás nulovým prínosom.

Čo sa týka vážnejších informácii, napríklad ohľadne spomenutej pandémie alebo vojny, podľa psychológov je zdravým prístupom pozrieť si jednu spravodajskú reláciu denne. Netreba viac sledovať, čo je nové na Ukrajine. Ak na vás vyskakujú palcové titulky, stále máte na výber a články alebo posty nemusíte otvárať.        

V rámci tohto bodu psychohygieny je dobré zrušiť aj niektoré notifikácie na mobile. Zbytočne vám bude stokrát do dňa pípať mail s reklamou, pripomienka rozohratej hry alebo výpredaje v obľúbených obchodoch. Okrem mentálnej pohody vám vypnutie podobných informácii ušetrí aj neskutočné množstvo času a prerušovania pozornosti.

Prítomný okamih

Táto rada je veľmi cenná, ale aplikovať ju do života je zároveň veľmi ťažké. Pojem prítomného okamihu spopularizoval duchovný kouč Eckhart Tolle v knihe s názvom Sila prítomného okamihu. Ak ste ju nečítali, rozhodne stojí za pozornosť. Ale v skratke. Sústreďte sa na to, čo je tu a teraz. Obavy z budúcnosti môžete klamlivo vnímať ako aktuálny problém. No v skutočnosti sa momentálne nedeje. Je veľmi jednoduché povedať si, že to budete riešiť, keď sa to stane, ak pri niektorých situáciách skrátka viete, že nastanú určite. To nespochybňuje ani Tolle. Len sprítomňuje. Ak sa ten problém nedeje teraz, tak ho teraz ani neživte.

Podobný princíp, ktorý sa učí na mnohých sebarozvojových kurzoch je nálepkovanie. Nedávajte veciam, ľuďom a situáciám nálepku dobrý alebo zlý. Nič nie je dobré alebo zlé, všetko skrátka len je. Vám sa to môže javiť ako negatívum, ale pre niečo sa daná vec stala a prichádza vám do života, aby ste sa z nej mohli poučiť a duchovne narásť.

Počúvajte vnútro

Ďalšia rada, ktorá sa ľahko povie, ale horšie aplikuje. Lenže skutočne zaberá. Počúvajte viac svoju intuíciu alebo vnútro. Jednoduchý príklad je, že ak sa cítite unavené, idete si ľahnúť a vo väčšine prípadov si uvedomíte, že všetko počká. Že polievku navaríte zajtra, kuchyňu upracete tiež neskôr a svet sa nezrúti ani keď odložíte ďalšie povinnosti. Iste, povedať si v práci, že sa vám dnes nechce, počúvate sa a idete domov – to asi nepôjde. Ale to od vás nikto ani nechce, zachádzali by ste do extrémov. Keď budete všeobecne viac plánovať, budete stíhať. Ak si nájdete čas len na seba, budete viac vládať. Stačí len správne rozkrútiť kolotoč pozitívneho nastavenia a všetko do seba časom akosi zapadne.           

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok